Słyszeliście kiedyś o szarlotce sypanej – jedliście taką?
Całkiem fajna – prawda?
A co powiecie na makowiec sypany?
Wychodzi bardzo fajny, a do tego świetnie smakuje – będzie idealny jeśli macie mało czasu na przygotowanie wypieku, albo nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu 🙂
Musicie jedynie zakupić puszkę gotowej masy makowej, dużą paczkę herbatników, albo kruchych ciasteczek, masło i jabłka 🙂
Bardzo polecam, a przepis znalazłam na blogu Zjem to (troszkę zmieniłam etap przygotowań).
Makowiec sypany
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
makowiec:
- 1 puszka masy makowej 850 g
- 400 g herbatników lub kruchych ciasteczek (mogą być kakaowe)
- 200 g masła
- 2 jabłka
polewa:
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
Wykonanie
- Jabłka obierz a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach, dodaj starte jabłko do masy makowej i wymieszaj.
- Herbatniki zmiksuj blenderem, albo mocno pokrusz wałkiem do ciasta.
- Masło rozpuść, a następnie dodaj do pokruszonych herbatników - wymieszaj (jeśli chcesz mieć ciasto czekoladowe, to możesz dodać łyżkę gorzkiego kakao).
- Masę ciasteczkową podziel na cztery części, a masę makową na trzy.
- Na spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż jedną cześć ciasteczek - ubij ręką, albo dnem szklanki.
- Wyłóż jedną część masy makowej.
- Powtórz czynności, na koniec ułóż ostatnią część masy ciasteczkowej.
- Piecz ciasto przez około 35 minut w 200 stopniach (jeśli foremka jest z odpinanym rantem, to polecam postawić ją na dużej blaszce z piekarnika, a nie na kratce, bo masło z masy ciasteczkowej może po podgrzaniu wypływać.
- Gotowe ciasto ostudź.
- Śmietankę pogrzej, dodaj połamaną czekoladę, dokładnie wymieszaj - do rozpuszczenia czekolady.
- Odstaw czekoladę do wystudzenia i zgęstnienia.
- Gęstniejącą polewą oblej makowiec.
- Udekoruj wg uznania.
Fantastycznie wygląda;)) Pozdrawiam!
Dziękuję 🙂