Makowiec zawijany Okrasy
Przepis na zawijany makowiec drożdżowy
Zapraszam dziś na pyszny tradycyjny polski makowiec zawijany przygotowany z rewelacyjnego ciasta drożdżowego zrobionego na dużych ilościach żółtek oraz zaparzanej mące. Sprawdźcie w moim przepisie jak zrobić masę z maku do makowca i przygotujcie najlepsze drożdżowe ciasto z makiem.
Spis treści
Makowiec zawijany przepis krok po kroku
Jeśli szukasz przepisu na tradycyjne drożdżowe ciasto z makiem, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Makowiec zawijany przepis
Składniki
składniki na ciasto drożdżowe:
składniki na masę makową do makowca
- 500 g maku (użyłam mielony)
- 150 g cukru
- 100 g rodzynek ((namoczonych w rumie))
- 80 g orzechów włoskich (posiekanych )
- 1 pomarańcza ( – sparzona i wyszorowana)
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
składniki na lukier do makowca
- 1,5 szklanki cukru pudru (- 225 g)
- kilka łyżek gorącej wody
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe do makowca:
- Mleko zagotuj, wsyp powoli, ciągle mieszając 80 g mąki – mniej więcej pół szklanki (powstanie gęsta masa).200 ml mleka
- Zdejmij z ognia i ostudź.
- Drożdże pokrusz i dodaj do ostudzonej masy – wymieszaj lub zagnieć, przykryj garnek ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.50 g drożdży
- Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.7 żółtek, 150 g cukru
- Wsyp pozostałą mąkę, dodaj rozpuszczone masło i masę z drożdżami.500 g mąki pszennej, 120 g masła
- Wyrób ciasto – będzie nieco gęstsze niż tradycyjnie – ja wyrabiałam mikserem, a pod koniec zagniotłam rękami.
- Ciasto włóż do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
Jak zrobić mak do makowca:
- Mak zalej wrzącą wodą (tyle, aby przykryła cały mak), zamieszaj, przykryj pokrywką i pozostaw do całkowitego wystudzenia.500 g maku
- Wystudzony mak przelej przez gęste sitko i mocno odciśnij nadmiar wody.
- Jeśli mak był w ziarenkach, to zmiel go dwukrotnie w maszynce.
- Jeśli używasz mak z puszki, to wyjmij go do większej miseczki.
- Dodaj do maku cukier, posiekane orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową i esencję migdałową – zamieszaj.150 g cukru, 100 g rodzynek, 80 g orzechów włoskich, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- Zetrzyj skórkę z pomarańczy i dodaj do maku, wyciśnij sok z połowy pomarańczy i również dodaj do masy – wymieszaj.1 pomarańcza
- Jeśli masa wydaje się za sucha, to możesz dodać do niej 1-2 jajka i dokładnie wymieszać.
Jak zwinąć makowca:
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i krótko zagnieć.
- Podziel na dwie (lub trzy) porcje.
- Każdą porcję rozwałkuj na cienki prostokąt (taki o grubości około 5 mm).
- Posmaruj wierzch masą makową (pozostaw brzegi puste) i zwiń w roladę.
- Każdą struclę zawiń w papier do pieczenia ( zawiń je luźniej, tak aby pozostał około 1 cm wolnej przestrzeni).
- Przełóż strucle na blachę do pieczenia.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut – aż ciasto będzie rumiane.
- Po upieczeniu przestudź.
Jak zrobić lukier na makowca:
- Do cukru pudru dodaj 2 łyżki gorącej wody, wymieszaj i dodaj po trochu wodę, tak aby uzyskać dobrą konsystencję (lukier musi być gęsty, ale spływający z łyżki).1,5 szklanki cukru pudru, kilka łyżek gorącej wody
- Posmaruj lukrem ciasta.
- Wierzch posyp suchym makiem i udekoruj skórką pomarańczową.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowy makowiec Karola Okrasy – uwagi
W moim domu nie ma świąt Bożego Narodzenia bez makowca i najczęściej jest to strucla z makiem.
Moja mama (z braku czasu) zawsze kupowała takiego makowca, ale ja wolę sobie go upiec, bo wtedy mogę dać dużo maku :)
Najczęściej przygotowuję makowca z tego przepisu, ale w tym roku wypróbowałam przepis Karola Okrasy z książki 'Pacal kontra Okrasa” wydanej przez Lidla.
Jak zrobić ciasto drożdżowe do makowca?
Ciasto z przepisu Okrasy jest gęstsze i mniej puszyste, ale za to świetnie nadaje się do zwijania :)
Dodaje się do niego dużo żółtek, więc strucla ma piękny kolor. Jeśli nie wiecie co zrobić z białkami, które zostały wam po przygotowaniu ciasta, to polecam wam upiec bezę, albo pyszną babkę angel food – sprawdzą się one również doskonale na święta Bożego Narodzenia.
Jak przygotować mak do makowca?
Do tego makowca przygotowałam samodzielnie masę makową. Wykorzystałam tu mielony mak, abym nie musiała go później mielić maszynką. Taki mielony mak musicie zalać gorącą wodą i gdy nasiąknie przelać go przez gęste sito i dodatkowo mocno odcisnąć (polecam tu odciśnięcie przez pieluchę tetrową). Do tak przygotowanego maku dodajemy cukier, ulubione bakalie oraz jeśli lubicie aromat migdałowy. Jeśli używacie rodzynki, to możecie je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie, aby nie były suche.
Aby ułatwić sobie pracę i skrócić czas przygotowania możecie skorzystać również z gotowej masy makowej. Wtedy dodajcie do niej tylko jajka i jeśli ma mało bakalii, możecie dodać trochę swoich.
Masę makową wykładacie na rozwałkowane ciasto drożdżowe i ściśle zwijacie.
Co zrobić żeby makowiec lepiej trzymał kształt?
Ja je zawijam w papier do pieczenia pozostawiając lekki luz – tak aby ciasto drożdżowe miało miejsce do rośnięcia. To zapobiega zbytniemu „rozchodzeniu” się ciasta i makowiec zawijany jest bardziej okrągły.
Mam nadzieję, że ten zawijany makowiec pojawi się w tym roku również na waszych świątecznych stołach :) Gorąco polecam
Ps.
Z tej porcji otrzymacie dwa duże makowce (lub trzy mniejsze – takie około 30 cm długości).
Zapraszam również na pyszny seromakowiec – czyli połączenie makowca i sernika :)
Przepis z moimi małymi zmianami.
Polecane przepisy na makowce na święta
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na makowce i ciasta z makiem idealne na święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na makowca zawijanego
Zapraszam dziś na drożdżowego makowca z przepisu Karola Okrasy. To ciasto z makiem jest wyjątkowe ze względu na użyte ciasto drożdżowe. Jest one zupełnie inne od ciast drożdżowych, które zwykle przygotowuję, bo jest zrobione na dużej ilości żółtek. Do tego część mąki jest wcześniej zaparzona mlekiem i dopiero wtedy zmieszana z drożdżami. Do ciasta przygotowujemy też prostą domową masę makową. Zobaczcie mój przepis powyżej i sprawdźcie jak przygotować mak do makowców. To nie jest trudne i czasochłonne jeśli do masy użyjecie wstępnie mielony mak ze sklepu. Do masy makowej dodajcie swoje ulubione bakalie oraz aromaty. Ja osobiście uwielbiam dodawać do maku aromat migdałowy. Nie wyobrażam sobie makowca bez niego :)
Zawijany makowiec drożdżowy przepis
Zobaczcie mój przepis na ciasto drożdżowe do makowca oraz masę makową do makowca. Przepis jest opisany dokładnie krok po kroku, więc nikt nie będzie miał problemów z jego wykonaniem. Teraz zamiast kupować makowce w sklepie możecie zrobić je samodzielnie w domu :) W tym roku zaimponujcie więc rodzinie i gościom i przygotujcie najlepszy drożdżowy zawijany makowiec z lukrem. Tak, tak - z przepisu dowiecie się również jak przygotować lukier na makowca, aby wyglądał zachwycająco :) Spróbujcie koniecznie już dziś. Polecam wam również inne moje przepisy na ciasta drożdżowe - znajdziecie tam mnóstwo pysznych drożdżówek. Każdy znajdzie tu pyszną drożdżówkę dla siebie - jestem o tym przekonana :)