Mazurek makowy babci Halinki
Przepis na mazurka makowego babci
Mazurek makowy z przepisu babci to tradycyjny wypiek, który zachwyca aromatem i smakiem. Delikatne ciasto składa się z wilgotnej i jednocześnie puszystej masy makowej o lekko migdałowym aromacie. To pyszny i klasyczny polski przepis na mazurka, który doskonale komponuje się z kawą lub herbatą. Odkryj smak rodzinnych tradycji w każdym kęsie!
Spis treści
Mazurek makowy przepis krok po kroku
Jeśli lubisz stare i tradycyjne polskie przepisy, to na te święta upiecz takiego makowego mazurka z dużej ilości maku.
Mazurek makowy babci Halinki przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 26 cm, albo kwadratowa o wielkości 24/24.
Składniki
Instrukcja
Jak zrobić mazurka z maku
- Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, a następnie ostudź.200 g maku niebieskiego
- Odsącz na sicie i zmiel 2-3 krotnie w maszynce.
- Masło rozpuść i dodaj do maku, dokładnie wymieszaj.150 g masła
- Cukier zmiksuj z żółtkami i dodaj do maku.200 g cukru, 5 żółtek
- Do masy makowej dodaj miód, olejek migdałowy, cukier waniliowy i bułkę tartą.1 łyżka miodu, 2 czubate łyżki bułki tartej, parę kropli olejku migdałowego, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Białka ubij ze szczyptą soli, gdy będą gęste dodaj porcjami do masy makowej, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając.5 białek
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz mazurka w 170 stopniach (termoobieg – lub 180 stopni w trybie góra/dół) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu przestudź i udekoruj według uznania.
Prywatne
Mazurek z maku – uwagi
Takiego mazurka makowego robiła na święta babcia mojego męża – babci już nie ma z nami, więc zrobiłam go teraz ja. Wielbiciele maku się nie zawiodą – mazurek jest bowiem przygotowany głównie z tego składnika. Mimo to – ciasto jest leciutkie, wilgotne i jednocześnie lekko puszyste. Babcia robiła go w prostokątnej formie i zawsze w większej ilości. Ja je dla odmiany upiekłam w okrągłej tortownicy, bo było mniej osób do wykarmienia. Podana porcja jest na tortownicę 26-28 cm, albo odpowiednią blaszkę prostokątną.
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta z makiem.
Polecane przepisy na mazurki świąteczne
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na świąteczne mazurki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Mazurek makowy przepis
Przepis na puszyste ciasto z makiem bez spodu to przepis babci, który robiła najchętniej na Wielkanoc. Taki mazurek na Wielkanoc zawsze smakował najlepiej. Ja uwielbiam ciasta z makiem, nie ma się co dziwić, że makowy mazurek smakował mi wybornie. Zresztą ten mazurek, to nie jest jakiś typowy mazurek. Babcia go tak nazywała. Ale w tym cieście makowym nie ma żadnego spodu. W zasadzie jest to sam mak upieczony z dodatkiem masła i jajek.
Makowiec bez spodu
Taki makowiec bez spodu jest lekki i wilgotny jednocześnie. Nie dajemy do niego żadnych bakalii, orzechów, czy rodzynek. Można by powiedzieć, że to "bieda makowiec". Ale za to jaki on jest pyszny! Zajrzyjcie do mojego przepisu i zobaczcie jak zrobić makowiec bez spodu. Myślę, że ten mazurek makowy zaskoczy was prostą wykonania oraz niezwykłym smakiem.
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta z makiem.