Miękkie ciasteczka cytrynowe
Przepis na pyszne cytrynowe ciastka z makiem bez wałkowania
Upiecz dziś ze mną rewelacyjne miękkie ciasteczka cytrynowe. Te wspaniałe ciasteczka w amerykańskim stylu nie wymagają wałkowania ciasta i wycinana ciasteczek foremkami, więc przygotujesz je ekspresowo! Takie nieduże słodkie ciasteczka posypane makiem i polane lukrem na pewno zasmakują i dzieciom i dorosłym. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Ciasteczka cytrynowe z makiem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste i szybkie ciasteczka, których nie trzeba wałkować i wycinać, to ten przepis jest dla Ciebie!
Miękkie ciasteczka cytrynowe przepis
Składniki
składniki na cytrynowe ciasteczka
- 150 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru ((pół szklanki))
- skórka starta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 jajko (rozmiar L)
- 1 żółtko (z jajka L)
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- odrobina aromatu cytrynowego (opcjonalnie (do smaku))
dodatkowo do ciasteczek cytrynowych
- ok 50 g cukru pudru (1/3 szklanki)
składniki na lukier do ciasteczek cytrynowych
- 75 g cukru pudru (pół szklanki)
- sok z połowy cytryny
- suchy mak
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka cytrynowe bez wałkowania
- Mikserem zmiksuj masło z cukrem, i skórką z cytryny.150 g masła, 100 g cukru, skórka starta z jednej cytryny
- Dodaj żółtko, jajko i sok z cytryny – krótko zmiksuj.1 jajko, 1 żółtko, sok wyciśnięty z połowy cytryny
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, dodaj do masy maślanej.250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli
- W razie konieczności zeskrob ciasto ze ścianek miski i miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Jeśli chcesz bardziej aromatyczne ciasteczka, to możesz dodać trochę cytrynowego aromatu (ja dałam kilka kropel), dla uzyskania ładnego żółtego koloru możesz dodać odrobinę żółtego barwnika spożywczego.odrobina aromatu cytrynowego
- Łyżeczką nabieraj porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
- Kulki z ciasta obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – zachowaj odstępy między ciasteczkami.ok 50 g cukru pudru
- Piecz ciastka w 180 stopniach (góra/dół) przez 9-10 minut (aż będą lekko rumiane), po upieczeniu ostudź.
- Ciastka możesz dodatkowo polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny, a następnie posypać je suchym makiem.75 g cukru pudru, sok z połowy cytryny, suchy mak
Prywatne
Cytrynowe ciastka bez wycinania – uwagi
Zapraszam Was dziś na pyszne ciasteczka cytrynowe.
Aromatyczne, niewielkie i miękkie.
Robią się praktycznie same – bo wszystko przygotowujecie mikserem, potem w rękach toczycie małe kulki (wielkości mniej więcej włoskiego orzecha), obtaczacie je w cukrze pudrze i pieczecie :)
Prosto? Bardzo prosto, nawet powiem, że dziecinnie prosto – zaproście do pieczenia swoje dzieci, a bardzo się im to spodoba.
Mi w przygotowaniu ciasteczek pomagała córka – ona uwielbia wszystkie ciasteczka, które trzeba toczyć w rączkach (przy okazji ma fajną gimnastykę dla rączek i paluszków), potem oczywiście jest oblizywanie paluszków z cukru pudru :)
Z tej porcji otrzymacie około 30 ciasteczek – smacznego :D
Ps. A na zdjęciu moja córcia dobiera się do ciasteczka ;)
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasteczka idealne do przygotowania w domu.
Przepis znalazłam tutaj – ale podaję z moimi zmianami.
Polecane przepisy na cytrynowe wypieki
Jeśli lubisz słodkie cytrynowe ciasta, ciasteczka i babeczki, to koniecznie zobacz inne moje przepisy z użyciem cytryny. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na cytrynowe ciastka
Zapraszam dziś na przepyszne i orzeźwiające ciasteczka zrobione z sokiem i skórką z cytryny. Te super proste ciastka zrobisz w kilkanaście minut, a ciasta na ciasteczka nie musisz schładzać w lodówce, nie musisz go wałkować, ani wycinać foremkami kształtów! Bo to ciasteczka bez wałkowania i wycinania. Wystarczy utoczyć z ciasta cytrynowego kulki, ułożyć je na blaszce i upiec. Ciasteczka cytrynowe po upieczeniu warto polać słodkim lukrem i posypać suchym makiem. Gwarantuję, że będą jeszcze pyszniejsze!