Przepis na omlety Bartka idealne na śniadanie

Ostatnio kolega się dopytywał dlaczego na blogu nie ma przepisu na omlety, które robi mój mąż Bartosz (a robi je nieziemskie).

Po tym zapytaniu pomyślałam sobie – no właśnie, dlaczego do tej pory nigdy nie podałam tego przepisu?

Teraz nadrabiam te zaległości – zapewne ku ogromnej uciesze wszystkich tych, którzy mieli szczęście być u nas na śniadaniu :)

Zapraszam po przepis na puszyste omlety mojego męża.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na placuszki idealne na śniadanie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

omlety Bartka

omlety Bartka

omlety Bartka

omlety Bartka

Puszyste omlety Bartka przepis

omlety Bartka

Omlety Bartka

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen
Porcje 10

Składniki

  • 5 białek z jajek rozmiar L
  • 5 żółtek
  • 10 łyżek mąki czubatych - 2 łyżki na jajko
  • ok 1,5 szklanki mleka (do nadania odpowiedniej konsystencji) - ok 360 ml
  • 100 g cukru pół szklanki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (40g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Instrukcja
 

  • Białka z jajek należy ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli - piana będzie się lepiej trzymać)
    5 białek, 1 szczypta soli
  • Żółtka utrzyj z cukrem.
    5 żółtek, 100 g cukru
  • Wszystkie sypkie produkty (mąkę, budyń, proszek do pieczenia) przesiej razem przez sitko.
    10 łyżek mąki, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodaj powoli mąkę do żółtek regulując konsystencję mlekiem. Ciasto musi być konsystencji odrobinę gęstszej od ciasta naleśnikowego (jak będzie za gęste to nie urośnie na patelni)
    ok 1,5 szklanki mleka
  • Na koniec dodaj 3 łyżki oleju rzepakowego oraz połącz z pianą z białek delikatnie mieszając łyżką (nie ubijaczką! bo rozbijecie strukturę piany).
    3 łyżki oleju rzepakowego
  • Usmaż omlety na małej patelni (16cm) na odrobinie oleju rzepakowego na średnim ogniu pod przykryciem, aby omleciki urosły.
  • Tuż przed ścięciem góry przełóż omlet na drugą stronę i podsmaż jeszcze chwilę.
  • Podaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Notatki

Idealnie smakują ze słodkim dodatkiem ale również są świetne z podgrzaną kukurydzą z puszki Jeżeli podana porcja jest dla Was za duża to należy przyjąć, że na jedno jajko przypadają dwie łyżki mąki a resztę składników dodajemy proporcjonalnie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!