Pierniczki na Boże Narodzenie
Przepis na najlepsze pierniczki na Boże Narodzenie
Jeśli szukacie przepisu na idealne pierniczki na Boże Narodzenie – takie pierniczki, które nie są twarde i które możecie jeść od razu po upieczeniu, to ja mam dla was idealny przepis! Takie pierniczki piekę co roku i jestem im wierna już od lat. Wystarczy ciasto na pierniczki schłodzić porządnie (przynajmniej przez noc), a następnego dnia cienko rozwałkować i upiec pyszne pierniki. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić pierniczki do razu do jedzenia.
Spis treści
Pierniczki na Boże Narodzenie przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne pierniki, które od razu nadają się do jedzenia, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pierniczki przepis z filmem
Składniki
składniki na pierniczki:
- 250 g cukru (drobnego (1 i 1/4 szklanki) )
- 250 g miodu (płynnego (2/3 szklanki) )
- 100 ml kawy (mocnej (jeśli używasz kawę mieloną, to zlej ją tak, aby nie dodawać fusów))
- 300 g masła ((1,5 kostki) )
- 800 g mąki pszennej ((5 szklanek) )
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- skórka starta z pomarańczy ((opcjonalnie))
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (dobrej jakości – bez mąki – około 20 g)
składniki na lukier królewski do pierniczków
- 2 białka ( z dużych jajek)
- 3 szklanki cukru pudru (- około 450 g)
- 1-2 łyżki sok z cytryny
Instrukcja
Jak zrobić ciasto na pierniczki
- Cukier, miód, kawę i masło rozpuść na małym ogniu, a następnie lekko ostudź.250 g cukru, 250 g miodu, 300 g masła, 100 ml kawy
- Dodaj na zmianę przesianą mąkę, z przyprawą i skórką pomarańczową, w między czasie dodaj sodę rozpuszczoną w łyżce ciepłej wody.800 g mąki pszennej, skórka starta z pomarańczy, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżka sody oczyszczonej
- Zagnieć ciasto, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na jedną noc do lodówki, lub wystaw (odpowiednio zabezpieczone) na balkon.
- Ciasto po schłodzeniu jest mocno twarde, więc warto je lekko ogrzać przed wałkowaniem. Możecie też je po kawałku lekko zagnieść, aby stało się bardziej plastyczne.
- Odcinaj po kawałku ciasto i je wałkuj na płaski placek – ja lubię cieńsze ciasteczka, więc wałkujemy je na placki o około 2-3 mm grubości.
- Wytnij foremkami ciasteczka, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) do momentu aż będą rumiane (moje cienkie ciasteczka piekłam po około 7 minut, jeśli lubisz grubsze, to wydłuż czas pieczenia).
- Ciasteczka w trakcie pieczenia trochę rosną, więc nie układaj ich zbyt ciasno.
- Zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie, więc ściągaj je delikatnie. W tym momencie możesz w nich zrobić patyczkiem do szaszłyków dziurki, jeśli chcesz je powiesić :) Ciasteczka stwardnieją, gdy lekko ostygną.
- Przestudzone ciastka możesz udekorować lukrem.
Jak zrobić lukier na pierniczki
- Ubij białka lekko, stopniowo dodawaj cukier puder, a na koniec sok z cytryny.2 białka, 3 szklanki cukru pudru, 1-2 łyżki sok z cytryny
- Lukier możesz podzielić na części i każdą zabarwić barwnikiem spożywczym :)
Film
Prywatne
Idealne pierniczki bożonarodzeniowe – uwagi
Nadszedł czas na pierniczki na Boże Narodzenie :)
Moje ciasto w tym roku stało tylko dwa tygodnie, bo za późno sobie o tym przypomniałam, ale ciasteczka jak zwykle wyszły rewelacyjne.
Dzieciaki to je prawie na gorąco z piekarnika wyjadały :)
Ciasto na pierniczki najlepiej przygotować przynajmniej dobę wcześniej, aby postało przez noc w lodówce, albo na balkonie.
Ja go zwykle przygotowuję wcześniej – trochę po Święcie Zamarłych i trzymam do połowy grudnia, kiedy je pieczemy.
Jak zrobić ciasto na pierniczki – wskazówki
Przygotowanie ciasta piernikowego nie jest trudne.
Wszystko fajnie zobaczycie na filmie zamieszczonym pod przepisem.
Ale mówić w skrócie – najpierw rozpuszczamy cukier, z miodem, masłem i zaparzoną kawą (możecie też użyć kawę inkę), a potem dodajemy suche składniki.
Gotowe ciasto musimy teraz chować do lodówki, aby się schłodziło i zgęstniało – zaraz po przygotowaniu jest zbyt miękkie, aby robić pierniczki.
Potem takie schłodzone ciasto wyjmujecie z lodówki, odrywacie kawałek a resztę znowu chowacie.
Ciasto na pierniczki trzeba cienko rozwałkować – jest bardzo elastyczne, więc nie jest to trudne. Cienkie rozwałkowanie sprawia, że ciasteczka piernikowe są chrupiące i idealne od razu do jedzenia.
Pierniczki nie są twarde, że zęby można sobie połamać.
Ciasta jest dużo, więc z podanej porcji otrzymacie całą masę ciasteczek :)
Chociaż moje dzieci nie mają problemu ze zjedzeniem ich wszystkich do świąt :)
A jeśli interesują Was inne przepisy na pierniczki, to koniecznie sprawdźcie pierniczki brunkager (mój osobisty „number 1” :D), pachnące cytrynowo pierniczki lebkuchen, albo szybkie pierniczki bez leżakowania.
Ps. Przy okazji zachęcam do obserwowania mojego profilu na Tik Toku, gdzie znajdziecie wszystkie moje filmy z moimi przepisami.
A tu pierwsze zdjęcia moich pierniczków :)
Życzę udanej zabawy przy pieczeniu pierniczków i oczywiście smacznego :)
Przepis pochodzi z emitowanego kiedyś programu „Między kuchnią a salonem”.
Polecane przepisy na ciastka pierniczki
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisu na pyszne pierniczki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Pierniczki na Boże Narodzenie
Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowych ciast i pysznych ciasteczek. Zawsze na święta piekę kilka rodzajów ciasteczek. Ale zawsze są wśród nich pierniczki. Moje ulubione pierniczki na Boże Narodzenie są cienkie i lekko chrupiące. Zaraz po upieczeniu pierniczki są przez chwilę miękkie i wtedy można w nich zrobić patyczkiem do szaszłyków dziurki. Gdy pierniczki ostygną, to stwardnieją i wtedy można je udekorować i powiesić na choince. Ja je zwykle dekoruję lukrem królewskim. Taki lukier przygotowany jest z białek i cukru pudru. Zachowuje on śnieżną biel i nie kruszy się tak jak zwykły lukier przygotowany z wodą. Oprócz lukru królewskiego możecie świąteczne pierniczki oblać glazurą czekoladową, która sprawi, że ciasteczka będą pięknie lśnić. Pierniczki możecie także udekorować rozpuszczoną czekoladą i posypać kolorowymi posypkami albo posiekanymi orzechami.
Ciasto na pierniczki świąteczne od razu do jedzenia
Ciasto na pierniczki na Boże Narodzenie musicie przygotować przynajmniej dzień wcześniej. Potrzebuje ono schłodzenia w lodówce lub na zimnym balkonie, aby ciasto dało się dobrze wałkować. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie fajnie elastyczne i będzie można je cienko rozwałkować. Mój mąż ciasto na pierniki wałkuje na grubość około 2-3 milimetrów. Potem wycinamy foremkami świąteczne ciasteczka i pieczemy je turami w piekarniku. Trzeba pamiętać, że ciasteczka rosną odrobinę podczas pieczenia, więc nie układajcie pierniczków zbyt ściśle! Dzięki temu, że ciasto jest elastyczne i cienko rozwałkowane pierniczki nie są twarde! Te pierniczki można jeść od razu! Pierniczki są lekko kruche, ale nie łamliwe.
Koniecznie zaproście dzieci do przygotowania tych kruchych pierniczków. Będzie dla nich niezłą zabawą wałkowanie ciasta i wycinanie fantazyjnych kształtów. Moje dzieci uwielbiają też dekorowanie pierniczków. Zawsze nie mogą się doczekać aż zrobię kolorowy lukier i zabieramy się za dekorowanie. Gotowe pierniczki przechowujcie w szczelnym pojemniczku. Tak przechowywane mogą leżeć nawet rok!
Życzę wam dobrej zabawy przy pieczeniu ciasteczek, a także zachęcam do wypróbowania innych przepisów na ciasta na Boże Narodzenie!