Pierniczkowe babeczki z kremem cynamonowym
wpis sponsorowany
Przepis na aromatyczne babeczki pierniczkowe z krem cynamonowym
Przygotuj dziś ze mną przepyszne i szybkie pierniczkowe babeczki. Ja swoje babeczki z domową przyprawą do piernika udekorowałam dodatkowo słodkim kremem cynamonowym, aby podkreślić ich odświętny charakter. W takiej postaci te babeczki będą wspaniale się prezentować na bożonarodzeniowym stole. Koniecznie zobacz mój przepis na piernikowe babeczki na oleju rzepakowym i upiecz je dla swoich bliskich!
Spis treści
- Pierniczkowe babeczki z kremem przepis krok po kroku
- Babeczki pierniczkowe z cynamonowym kremem – uwagi
- Dlaczego warto zastąpić masło w przepisach na ciasto olejem rzepakowym?
- Jak można udekorować pierniczkowe babeczki bożonarodzeniowe?
- Ile kcal mają babeczki pierniczkowe?
- Jak przechowywać babeczki piernikowe?
- Polecane przepisy na piernikowe wypieki
Pierniczkowe babeczki z kremem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz aromatyczne, korzenne wypieki i piękne babeczki udekorowane kremem, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Pierniczkowe babeczki z kremem cynamonowym
Wyposażenie
- Forma do pieczenia babeczek, albo sztywne papilotki do babeczek.
Składniki
składniki na babeczki piernikowe
- 190 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
- 100 g cukru (1/2 szklanki, może być zwykły lub trzcinowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 120 ml oleju rzepakowego
- 100 g miodu (ok 1/3 szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L)
składniki na krem cynamonowy
- 150 g białej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki (u mnie 30%)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki żelatyny w proszku (+ trochę zimnej wody)
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
Instrukcja
Jak zrobić babeczki piernikowe z kremem cynamonowym
Krok 1 – wstępne przygotowanie kremu
- Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku aż będzie gorąca.100 ml śmietany kremówki
- Dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż otrzymasz gładką polewę.150 g białej czekolady
- Dodaj do czekolady cynamon i wymieszaj łopatką.0,5 łyżeczki cynamonu
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i ostaw na około 5 minut – po tym czasie krótko ją podgrzej (np. w mikrofalówce) i dodaj do jeszcze gorącej czekolady – wymieszaj dokładnie.0,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- Przykryj wierzch czekolady woreczkiem foliowym lub folią spożywczą.
- Schowaj do lodówki na przynajmniej 6 godzin do schłodzenia – a najlepiej na całą noc.
Krok 2 – przygotowanie ciasta na babeczki piernikowe
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
- Do większej miski wsyp suche składniki na babeczki i wymieszaj łyżką.190 g mąki pszennej, 100 g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- Dodaj do miski mokre składniki – olej rzepakowy, miód i jajka.120 ml oleju rzepakowego, 100 g miodu, 2 jajka
- Wymieszaj wszystko razem łyżką na gładką masę – ciasto będzie dość gęste. Jeśli składniki nie chcą się ładnie połączyć, to możesz dodać odrobinę mleka.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
Krok 3 – pieczenie babeczek piernikowych
- Wstaw babeczki do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu babeczki zupełnie ostudź przed dekorowaniem kremem.
Krok 4 – przygotowanie kremu cynamonowego
- Do dużej miski przełóż schłodzoną czekoladę z kremówką i zacznij miksować mikserem.
- Dodaj porcjami schłodzony serek mascarpone i miksuj do połączenia.
Krok 5 – dekorowanie babeczek piernikowych
- Przełóż krem do woreczka z nałożoną tylką.
- Nałóż krem na babeczki.
- Udekoruj babeczki wg uznania – np. pierniczkami i kolorowymi posypkami.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Babeczki pierniczkowe z cynamonowym kremem – uwagi
Kolejny raz biorę udział w akcji „Pokochaj olej rzepakowy” i Ciebie też zachęcam gorąco do wykorzystywania w swojej kuchni oleju rzepakowego nie tylko do gotowania, ale również do pieczenia!
Ciasta na oleju są proste, łatwe i szybkie w przygotowaniu, długo zachowują świeżość i są bardziej wilgotne niż te upieczone na maśle. Do tego są bardzo smaczne, bo olej ma neutralny smak i aromat.
Moje dzisiejsze pierniczkowe babeczki są tego dobrym przykładem. Same babeczki przygotujesz nawet bez użycia miksera. Wystarczy miska i łyżka. Dzięki użyciu oleju babeczki (bez kremu) nie muszą być przechowywane w lodówce, a przełożone do szczelnego pojemnika bardzo długo zachowają świeżość i świetny smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się jak są smaczne!
Dlaczego warto zastąpić masło w przepisach na ciasto olejem rzepakowym?
Płynne oleje znakomicie sprawdzają się jako zamiennik masła. Bez problemu, przy użyciu oleju rzepakowego, powstaje pyszne kruche ciasto czy inny rodzaj wypieku. A ile niesie to za sobą dodatkowych korzyści zdrowotnych! Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe. Od lat bada się wpływ tego rodzaju lipidów na stan zdrowia. Są one przede wszystkim mocno prozapalne dla organizmu, równie silnie jak cukier. Stan zapalny jest prekursorem rozwoju chorób. Nasycone kwasy tłuszczowe źle wpływają na układ sercowo-naczyniowy poprzez zwiększenie cholesterolu i trójglicerydów. A przecież masło samo w sobie również zawiera cholesterol. Tymczasem tłuszcze roślinne, w tym olej rzepakowy zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwstawnym. Mają silne działanie przeciwzapalne i chronią nasze serce!
Zastosowanie oleju rzepakowego zamiast masła w wypiekach sprawi, że nasze ciasto będzie tańsze, zdrowsze, wegetariańskie i zachowa swój tradycyjny smak! Przeczytaj więcej na temat korzyści zastępowania masła olejem na stronie akcji Pokochaj olej rzepakowy.
Jak można udekorować pierniczkowe babeczki bożonarodzeniowe?
Ja swoje babeczki udekorowałam słodkim kremem z białej czekolady dodatkowo aromatyzowanym cynamonem. Cynamonowy krem doskonale uzupełnił i skomponował się ze smakiem korzennych babeczek. Ten krem nie jest trudny do przygotowania, ale za to wymaga czasu na schłodzenie. Jeśli masz mało czasu, to możesz zrobić prostszy i szybszy krem z samej śmietany kremówki i serka mascarpone. Zmiksuj razem na bardzo gęsty krem zimną śmietanę kremówkę (250 ml) oraz zimny serek mascarpone (250g). Dodaj do smaku 2-3 łyżki cukru pudru oraz łyżeczkę cynamonu. Tak przygotowanym kremem udekoruj babeczki.
Babeczki pięknie wyglądają udekorowane dodatkowo małymi pierniczkami, możesz też użyć plasterki pomarańczy, kolorowe posypki, świeżą żurawinę albo pestki granatu. Poza tymi dekoracjami możesz też posypać krem odrobiną cynamonu albo tartą czekoladą. Pamiętaj, że na kremie z samej śmietany kremówki i mascarpone posypki cukrowe mogą się rozpuszczać i zabarwiać krem. W przypadku tego kremu lepszym wyborem będą ozdoby czekoladowe, a nie cukrowe!
Ile kcal mają babeczki pierniczkowe?
Kaloryczność jednej babeczki udekorowanej kremem podałam w tabelce pod przepisem i wynosi ona około 390 kcal – to kaloryczność bez dodatkowych ozdób – samej babeczki i kremu. Za to babeczka bez kremu ma około 218 kcal (węglowodany – 27, tłuszcze – 11, białka – 3 g). Jeśli zależy ci na niskokalorycznym wypieku to zrezygnuj z kremu i zjedz same babeczki – bez kremu też smakują wybornie :) Zamiast kremu z białej czekolady możesz je dla smaku posmarować odrobiną śliwkowych powideł – piernik i powidła to zawsze doskonałe połączenie :)
Jak przechowywać babeczki piernikowe?
Krem cynamonowy na bazie białej czekolady jest bardzo stabilny i babeczki nim udekorowane mogą stać na zewnątrz nawet kilka godzin – ale z dala od źródeł ciepła. Jeśli chcesz je przechować dłużej, a już masz wszystkie babeczki udekorowane kremem, to schowaj je do lodówki. Dzięki użyciu oleju rzepakowego do upieczenia babeczek, nie będą one twardnieć w lodówce w przeciwieństwie do babeczek upieczonych na maśle. Jeśli nie masz udekorowanych jeszcze wszystkich babeczek, to babeczki bez kremu przełóż do pojemnika i trzymaj w temperaturze pokojowej, a do lodówki schowaj tylko sam krem. Potem przed nakładaniem ociepl krem chwilę w temperaturze pokojowej, aby był łatwiejszy do wyciskania.
Mam nadzieję, że te bożonarodzeniowe korzenne babeczki zasmakują tobie i będziesz je chętnie piec w okresie świątecznym. Zajrzyj również do innych moich przepisów na babeczki, a na pewno znajdziesz tam babeczki idealne dla siebie.
Polecane przepisy na piernikowe wypieki
Jeśli lubisz pierniczki i pierniki i do tego chętnie pieczesz jesienią i zimą korzenne aromatyczne wypieki, to koniecznie wypróbuj również te trzy przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z PSPO #FunduszePromocji
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na pierniczkowe babeczki
Na nadchodzące święta Bożego Narodzenia oraz na cały okres przedświąteczny polecam dziś super proste i szybkie babeczki pierniczkowe upieczone na oleju rzepakowym i miodzie. Te babeczki o tradycyjnym piernikowym smaku łączą w sobie tradycyjną polską przyprawę do piernika, polski olej rzepakowy oraz słodki miód. To składniki niezbędne do piernikowych wypieków. Z moim przepisem opisanym dokładnie krok po kroku upieczenie korzennych babeczek na Boże Narodzenie będzie niezwykle proste, szybkie i przyjemne. A jeśli chcesz zrobić jeszcze większe wrażenie na swoich gościach i domownikach to koniecznie udekoruj te babeczki przepysznym i bardzo stabilnym kremem z białej czekolady przygotowanym z aromatycznym cynamonem. Takie babeczki z kremem cynamonowym będą ozdobą każdego słodkiego stołu!