Pistacjowe palmiery
Przepis na pistacjowe ciastka z ciasta francuskiego
Mój dzisiejszy przepis na pistacjowe palmiery to przepis z gatunku „na ostatnią chwilę”. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 2-3 składników i masz je gotowe w około 30 minut (już z pieczeniem). Dlatego to przepis na ciastka na kryzysowe sytuacje – gdy nie ma nic słodkiego do kawy, albo nadchodzą niespodziewani goście. Koniecznie sobie zapisz ten przepis na później!
Spis treści
Pistacjowe palmiery przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na ekspresowe ciasteczka, które przygotuje każdy, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Palmiery pistacjowe przepis z filmem
Składniki
składniki na pistacjowe palmiery
- ok 300 g ciasta francuskiego (użyłam gotowe)
- ok 50-55 g kremu pistacjowego
- ok 30 g cukru (użyłam trzcinowy – opcjonalnie – 2 bardziej czubate łyżki)
Instrukcja
Jak zrobić pistacjowe palmiery krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około 20-30 minut przed przygotowaniem ciastek, aby się lekko ogrzało.ok 300 g ciasta francuskiego
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg) lub 210 stopni (tryb góra/dół).
Krok 2 – przygotowanie ciastek
- Rozwiń ciasto na blacie kuchennym.
- Wyłóż w kilku miejscach krem pistacjowy – wystarczy łyżeczka kremu na porcję.ok 50-55 g kremu pistacjowego
- Posmaruj wierzch ciasta kremem pistacjowym pozostawiając puste marginesy na węższych bokach.
- Złóż ciasto od węższych boków mniej więcej do 1/4 długości ciasta.
- Ponownie złóż ciasto tak, aby dochodziło prawie do środka.
- Na koniec nałóż jedną część na drugą.
- Potnij ciasto ostrym nożem na plastry o szerokości około 1-1,5 cm – mi wyszło 12 ciastek.
- Możesz teraz każde ciastko lekko obtoczyć dodatkowo w cukrze.ok 30 g cukru
- Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – przeciętą stroną do góry.
- Ciastka ułóż w lekkich odstępach, bo będą lekko rosnąć podczas pieczenia.
Krok 3 – pieczenie ciastek
- Wstaw blachę z ciastkami do gorącego piekarnika – na środkową półkę i piecz przez około 20 minut – aż ciastka urosną i się zrumienią.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Pistacjowe ciastka z ciasta francuskiego – uwagi
Zapraszam dziś na przepis super prosty i super szybki. A do tego bardzo smakowity! Do zrobienia tych ciasteczek wystarczą już tylko dwa produkty – ciasto francuskie oraz krem pistacjowy. Chociaż ja polecam jeszcze dodatek niedużej ilości cukru, który podczas pieczenia lekko się karmelizuje i dodaje ciastkom chrupkości oraz słodkości.
Palmiery, to ciastka nazywane czasami „świńskimi uszami” albo „słoniowymi uszami” i w tradycyjnej formie składają się jedynie z ciasta francuskiego obtoczonego w cukrze, zwiniętego, pokrojonego na porcje i upieczonemu. Takie tradycyjne palmiery znajdziesz również na moim blogu – spróbuj koniecznie!
Jakie składniki są niezbędne do upieczenia palmierów?
Podstawą jest tu oczywiście ciasto francuskie. Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, możesz oczywiście użyć takie gotowe ze sklepu. Ja użyłam świeże ciasto sklepowe. Jeśli masz ciasto mrożone, to musisz je wcześniej oczywiście rozmrozić. Gdy masz więcej czasu i chęci, to polecam przygotowanie domowego ciasta francuskiego, na pewno będzie smaczniejsze i lepszej jakości niż to sklepowe.
Drugi składniki to krem pistacjowy. Ja użyłam krem z Biedronki (GustoBello), ale możesz użyć krem innej marki. Jeśli nie masz kremu pistacjowego, a masz ochotę na takie ciastka z kremem, to możesz użyć krem Biscoff albo krem czekoladowo-orzechowy (jak np. Nutella).
Jak wzbogacić smak ciastek francuskich?
Jeśli masz ochotę na bardziej „bogate” pistacjowe palmiery, to gorąco polecam posypanie kremu (przez zwijaniem ciasta) posiekanymi pistacjami. Zamiast pistacji możesz też użyć np. posiekane migdały albo inne orzechy. Orzechy dodadzą ciastkom smaku oraz chrupkości.
Jak przechowywać pistacjowe palmiery?
Ciastek nie wychodzi tak dużo, żeby przetrwały jakoś szczególnie długo i musiały by być przechowywane. Ale jeśli nie zjecie wszystkich ciastek od razu, to gorąco polecam przełożenie ich do szczelnego pudełka. Wtedy nie utracą swojej chrupkości i nie będą „łapać” wilgoci z powietrza.
Koniecznie zapisz sobie na później i wypróbuj ten przepis na pistacjowe ciastka z ciasta francuskiego, a jeśli wypróbujesz przepis, to będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz pod przepisem.
Ps. Gorąco polecam również obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy i na pewno nie ucieknie ci żadna moja propozycja na słodkości :)
Przepisy na wypieki z ciasta francuskiego
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste wypieki przygotowane z ciasta francuskiego. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na palmiery pistacjowe
Upiecz dziś ze mną niezwykle proste i szybkie ciastka pistacjowe z gotowego ciasta francuskiego. Te ciastka popularnie znane jako "palmiery" to doskonała słodka przekąska do kubka kawy lub herbaty. Bardzo prosty skład oraz szybkie wykonanie sprawiają, że takie ciastka można zrobić o każdej porze dnia i zjeść już po upieczeniu. Zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku a także z filmem z przygotowań i koniecznie upiecz te niezwykłe kruche ciasteczka z kremem pistacjowym.