Pistacjowe palmiery

Zaktualizowany: 2025 13 stycznia
szybkie pistacjowe palmiery z ciasta francuskiego

Przepis na pistacjowe ciastka z ciasta francuskiego

Mój dzisiejszy przepis na pistacjowe palmiery to przepis z gatunku „na ostatnią chwilę”. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 2-3 składników i masz je gotowe w około 30 minut (już z pieczeniem). Dlatego to przepis na ciastka na kryzysowe sytuacje – gdy nie ma nic słodkiego do kawy, albo nadchodzą niespodziewani goście. Koniecznie sobie zapisz ten przepis na później!

ciastka francuskie zawijane z kremem pistacjowym

Pistacjowe palmiery przepis krok po kroku

Jeśli szukasz pomysłu na ekspresowe ciasteczka, które przygotuje każdy, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

a pile of pastries on a table

Palmiery pistacjowe przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące ciastka pistacjowe z ciasta francuskiego.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 12 sztuk – około
Kalorie 130 kcal
Składniki

składniki na pistacjowe palmiery

  • ok 300 g ciasta francuskiego (użyłam gotowe)
  • ok 50-55 g kremu pistacjowego
  • ok 30 g cukru (użyłam trzcinowy – opcjonalnie – 2 bardziej czubate łyżki)
Instrukcja
 

Jak zrobić pistacjowe palmiery krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Ciasto francuskie wyjmij z lodówki około 20-30 minut przed przygotowaniem ciastek, aby się lekko ogrzało.
      ok 300 g ciasta francuskiego
    • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg) lub 210 stopni (tryb góra/dół).

    Krok 2 – przygotowanie ciastek

    • Rozwiń ciasto na blacie kuchennym.
    • Wyłóż w kilku miejscach krem pistacjowy – wystarczy łyżeczka kremu na porcję.
      ok 50-55 g kremu pistacjowego
      wykładanie kremu pistacjowego na ciasto francuskie
    • Posmaruj wierzch ciasta kremem pistacjowym pozostawiając puste marginesy na węższych bokach.
      smarowanie ciasta francuskiego kremem pistacjowym
    • Złóż ciasto od węższych boków mniej więcej do 1/4 długości ciasta.
      zawijanie ciasta francuskiego z kremem pistacjowym na ciastka
    • Ponownie złóż ciasto tak, aby dochodziło prawie do środka.
      jak złożyć ciasto francuskie na ciastka
    • Na koniec nałóż jedną część na drugą.
      składanie ciasta francuskiego na ciastka palmiery
    • Potnij ciasto ostrym nożem na plastry o szerokości około 1-1,5 cm – mi wyszło 12 ciastek.
      krojenie ciasta francuskiego na ciastka
    • Możesz teraz każde ciastko lekko obtoczyć dodatkowo w cukrze.
      ok 30 g cukru
      obtaczanie ciastek palmierów w cukrze przed ich pieczeniem
    • Ułóż ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – przeciętą stroną do góry.
      pistacjowe ciastka z ciasta francuskiego tuż przed pieczeniem
    • Ciastka ułóż w lekkich odstępach, bo będą lekko rosnąć podczas pieczenia.

    Krok 3 – pieczenie ciastek

    • Wstaw blachę z ciastkami do gorącego piekarnika – na środkową półkę i piecz przez około 20 minut – aż ciastka urosną i się zrumienią.
    Film
    Notatki
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki lub wskazówki do przepisu.
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 1sztukaKalorie: 130kcalWeglowodany: 13gBiałko: 2gTłuszcz: 7g
    Słowa kluczowe ciastka francuskie, ciastka pistacjowe, ekspresowe ciastka
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    ekspresowe ciastka francuskie z cukrem i kremem pistacjowym

    Pistacjowe ciastka z ciasta francuskiego – uwagi

    Zapraszam dziś na przepis super prosty i super szybki. A do tego bardzo smakowity! Do zrobienia tych ciasteczek wystarczą już tylko dwa produkty – ciasto francuskie oraz krem pistacjowy. Chociaż ja polecam jeszcze dodatek niedużej ilości cukru, który podczas pieczenia lekko się karmelizuje i dodaje ciastkom chrupkości oraz słodkości.

    Palmiery, to ciastka nazywane czasami „świńskimi uszami” albo „słoniowymi uszami” i w tradycyjnej formie składają się jedynie z ciasta francuskiego obtoczonego w cukrze, zwiniętego, pokrojonego na porcje i upieczonemu. Takie tradycyjne palmiery znajdziesz również na moim blogu – spróbuj koniecznie!

    szybkie ciastka francuskie z pistacjami cukrem

    Jakie składniki są niezbędne do upieczenia palmierów?

    Podstawą jest tu oczywiście ciasto francuskie. Jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, możesz oczywiście użyć takie gotowe ze sklepu. Ja użyłam świeże ciasto sklepowe. Jeśli masz ciasto mrożone, to musisz je wcześniej oczywiście rozmrozić. Gdy masz więcej czasu i chęci, to polecam przygotowanie domowego ciasta francuskiego, na pewno będzie smaczniejsze i lepszej jakości niż to sklepowe.

    Drugi składniki to krem pistacjowy. Ja użyłam krem z Biedronki (GustoBello), ale możesz użyć krem innej marki. Jeśli nie masz kremu pistacjowego, a masz ochotę na takie ciastka z kremem, to możesz użyć krem Biscoff albo krem czekoladowo-orzechowy (jak np. Nutella).

    ciastka palmiery z kremem pistacjowym i cukrem trzcinowym

    Jak wzbogacić smak ciastek francuskich?

    Jeśli masz ochotę na bardziej „bogate” pistacjowe palmiery, to gorąco polecam posypanie kremu (przez zwijaniem ciasta) posiekanymi pistacjami. Zamiast pistacji możesz też użyć np. posiekane migdały albo inne orzechy. Orzechy dodadzą ciastkom smaku oraz chrupkości.

    szybkie i proste ciastka  z ciasta francuskiego i  kremu pistacjowego

    Jak przechowywać pistacjowe palmiery?

    Ciastek nie wychodzi tak dużo, żeby przetrwały jakoś szczególnie długo i musiały by być przechowywane. Ale jeśli nie zjecie wszystkich ciastek od razu, to gorąco polecam przełożenie ich do szczelnego pudełka. Wtedy nie utracą swojej chrupkości i nie będą „łapać” wilgoci z powietrza.

    Koniecznie zapisz sobie na później i wypróbuj ten przepis na pistacjowe ciastka z ciasta francuskiego, a jeśli wypróbujesz przepis, to będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz komentarz pod przepisem.

    Ps. Gorąco polecam również obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy i na pewno nie ucieknie ci żadna moja propozycja na słodkości :)

    pistacjowe ciasteczka z ciasta francuskiego

    Przepisy na wypieki z ciasta francuskiego

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne i proste wypieki przygotowane z ciasta francuskiego. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu.

    Opublikowano: 2025 13 stycznia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na palmiery pistacjowe

    Upiecz dziś ze mną niezwykle proste i szybkie ciastka pistacjowe z gotowego ciasta francuskiego. Te ciastka popularnie znane jako "palmiery" to doskonała słodka przekąska do kubka kawy lub herbaty. Bardzo prosty skład oraz szybkie wykonanie sprawiają, że takie ciastka można zrobić o każdej porze dnia i zjeść już po upieczeniu. Zobacz mój dokładny przepis ze zdjęciami krok po kroku a także z filmem z przygotowań i koniecznie upiecz te niezwykłe kruche ciasteczka z kremem pistacjowym.