Placek pomarańczowy z syropem
Przepis na prosty placek o pomarańczowym smaku
Zapraszam dziś na przepyszny, a do tego bardzo lekki i niskokaloryczny placek pomarańczowy z syropem pomarańczowym. To ciasto przygotowane jest z całymi gotowanymi pomarańczami co sprawia, że smak ciasta jest obłędny! Gorąco polecam!
Spis treści
Placek pomarańczowy z syropem przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie a jednocześnie bardzo aromatyczne ciasto, to koniecznie upiecz to z całymi gotowanymi pomarańczami.
Placek pomarańczowy z syropem przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto z pomarańczami
- 2 pomarańcze (średnie – około 500 g)
- 3 jajka (- rozmiar L)
- 100 g cukru trzcinowego ((pół szklanki) )
- 150 g mielonych migdałów ((1 i 1/4 szklanki) )
- 80 g mąki pełnoziarnistej ((pół szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- trochę płatków migdałów ( do posypania)
składniki na syrop pomarańczowy do ciasta
- 500 ml soku pomarańczowego
- 50 g cukru trzcinowego ((1/4 szklanki) )
- 2 kawałki cynamonu
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z pomarańczy
- Pomarańcze dobrze umyj i sparz gorącą wodą.2 pomarańcze
- Włóż do garnka, zalej wodą tak aby były całe przykryte, a następnie dociśnij żaroodpornym talerzykiem lub kubkiem. Gotuj przez około godzinę, aż będą miękkie.
- Postaw na trochę do przestudzenia, a następnie zmiksuj na mus.
- Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.3 jajka, 100 g cukru trzcinowego
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami.150 g mielonych migdałów, 80 g mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodaj zmiksowane pomarańcze do jajek i zmiksuj.
- Wsyp mąkę i zmiksuj.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra dół) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- W tym czasie przygotuj syrop.
Jak zrobić syrop pomarańczowy do ciasta
- W garnku zagotuj sok z cukrem i laskami cynamonu – gotuj przez około 20 minut – aby się lekko zredukował.500 ml soku pomarańczowego, 2 kawałki cynamonu, 50 g cukru trzcinowego
- Ciasto zaraz po upieczeniu polej mniej więcej połową syropu, posyp płatkami migdałów i odstaw do wystudzenia.trochę płatków migdałów
- Resztę syropu wykorzystaj przy serwowaniu ciasta.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Ciasto z całymi pomarańczami – uwagi
Zapraszam was na pyszny placek pomarańczowy z syropem pomarańczowo-cynamonowym. Ciasto jest o tyle ciekawe, że zrobione jest z całych pomarańczy. Gotujemy je do miękkości, a następnie miksujemy na gładką masę i dodajemy do ciasta. Ciasto jest dzięki nim mega pomarańczowe. A syrop dodaje mu dużej wilgotności.
Ogromną zaletą tego placka jest jego niska kaloryczność. To ciasto z kategorii fit, czyli można go jeść bez wyrzutów sumienia. Niewielka ilość kalorii, świetny smak i duża wilgotność sprawiają, że to ciasto to prawdziwy hit! Do tego proste składniki i bardzo łatwe wykonanie sprawiają, że każdy poradzi sobie z przygotowaniem tego ciasta! Zacznijcie od ugotowania pomarańczy, to na to potrzeba trochę czasu, a także na ich ostudzenie. Możecie je nawet ugotować dzień wcześniej i przechować w lodówce. Wtedy samo zrobienie ciasta pomarańczowego to będzie już chwila. Zmiksujcie ugotowane pomarańcze blenderem, albo malakserem na gładki mus i dodajcie go do ciasta.
Poza pomarańczami do ciasta będziecie potrzebować mielone migdały. Jeśli nie macie gotowych mielonych migdałów, to możecie zmielić młynkiem albo malakserem zwykłe migdały na drobną mączkę. Do ciasta nie dodajemy już żadnych tłuszczy – całość tłuszczy pochodzi z mielonych migdałów i jajek. Dlatego to ciasto jest nie tylko niskokaloryczne, ale również zdrowe – z naturalnymi tłuszczami i pełnoziarnistą mąką. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzach jak Wam smakowało!
Jak zrobić bezglutenowe ciasto pomarańczowe?
To ciasto bardzo łatwo możecie zrobić w wersji bezglutenowej. W głównej mierze ciasto przygotowane jest na mielonych migdałach, a sama mąką stanowi jego stosunkowo małą ilość. Ja tu użyłam pełnoziarnistą mąkę, która należy do mąk bardziej chłonących wilgoć – podobnie jak mąki bezglutenowe. Dlatego tą mąkę pełnoziarnistą możecie zastąpić mąką bezglutenową. Pamiętajcie wtedy o użyciu bezglutenowego proszku do pieczenia. A jeśli go nie macie, to możecie zamiast proszku do pieczenia użyć tak około pół łyżeczki sody oczyszczonej.
A jeśli lubicie takie fajnie pomarańczowe ciasta, to ja Wam gorąco polecam ciasto czekoladowe z całą pomarańczą. Tutaj też jest dodawana cała gotowana pomarańcza – tylko jedna sztuka. I dodatkowo ciasto jest przygotowane z czekoladą, która wspaniale się uzupełnia ze smakiem pomarańczy. Spróbujcie koniecznie!
Przepis na ten placek pochodzi z książki Donny Hay „Modern Baking”, ale został przeze mnie trochę zmodyfikowany.
Polecam wam również wypróbowanie innych moich zdrowych i fit przepisów :)
Polecane przepisy na ciasta pomarańczowe
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne ciasta pomarańczowe. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy. Każdy z nich inny, ale każdy przepyszny.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z pomarańczami
Jeśli lubisz ciasta pomarańczowe, to zobacz ten przepis na prosty placek pomarańczowy przygotowany z całymi gotowanymi pomarańczami i do tego z syropem pomarańczowo-cynamonowym. To ciasto jest nie tylko niezwykle fajne w smaku ale również cudownie wilgotne od pomarańczy i syropu pomarańczowego. Do tego to ciasto ma niewiele kalorii. Ile kcal ma ciasto pomarańczowe? 100 g tego ciasta to zaledwie 160 kcal. Każdy może sobie pozwolić na jego zjedzenie! Zobacz więc mój dokładny przepis krok po kroku na ciasto z gotowanymi pomarańczami i przygotuj go na deser dla całej rodziny. To jest przepis na ciasto na dużą blachę, więc na pewno wystarczy go dla wszystkich.