Placki ziemniaczane drożdżowe
Przepis na placki ziemniaczane na drożdżach
Zapraszam dziś na pyszne i nietypowe placki ziemniaczane drożdżowe. Tutaj do tartych ziemniaków dodane są drożdże, aby placki były nie tylko chrupiące, ale również fajnie puszyste. Koniecznie spróbuj takiej wersji tych popularnych placków.
Spis treści
Placki ziemniaczane drożdżowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz placki z ziemniaków, to koniecznie wypróbuj taką wersję z dodatkiem drożdży.
Placki ziemniaczane drożdżowe przepis
Składniki
składniki na placki ziemniaczane drożdżowe
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 180 ml mleka (gorącego)
- 20 g świeżych drożdży
- 60 ml mleka (letniego)
- 2 żółka (- u mnie rozmiar L)
- 2 białka
- 3-5 łyżek mąki pszennej (- do konsystencji)
- 1 łyżka masła (rozpuszczonego)
- sól (- do smaku)
- olej do smażenia
Instrukcja
Jak zrobić placki ziemniaczane na drożdżach
- Ziemniaki utrzyj na tarce, utrzyj cebulę, odcedź dokładnie wytworzoną wodę.1,5 kg ziemniaków, 1 średnia cebula
- Zalej ziemniaki 3/4 szklanki gorącego mleka, zamieszaj i odstaw do lekkiego ostudzenia.180 ml mleka
- Dodaj do ziemniaków drożdże rozpuszczone w pozostałym lekko ciepłym mleku.20 g świeżych drożdży, 60 ml mleka
- Dodaj do ziemniaków żółtka, mąkę, stopione wystudzone masło, sól.2 żółka, 3-5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka masła, sól
- Wszystko dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość.2 białka
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30-60 minut.
- Placki smaż na rozgrzanym ogniu na rumiano (z dwóch stron)
- Podaj polane śmietaną z cukrem, albo jak u mnie – z gulaszem :)
Prywatne
Placki ziemniaczane drożdżowe – uwagi
W naszym domu lubimy bardzo placki ziemniaczane, a ostatnio zrobiliśmy eksperyment i usmażyliśmy placki ziemniaczane z drożdżami.
Placuszki wyszły wyśmienite – chrupiące z wierzchu i lekko puszyste w środku – do tego mam wrażenie, że były dużo mniej tłuste niż zwykle :)
Większość przepisów w sieci na te placki polecała podawanie ich na słodko – z sosem owocowym, albo ze śmietaną i cukrem, ale my je zjedliśmy w wersji na „zbójecko”, czyli z gulaszem :)
Zachęcam Was do spróbowania tej wersji, bo warto :)
Z podanej porcji otrzymacie masę placuszków – my we czworo mieliśmy porcję dwudniową :)
Zapraszam was serdecznie wypróbowania innych moich przepisów na pyszne domowe obiady. Zajdziecie tam również przepisy na inne smakowite placki :)
Polecane przepisy na placki na obiad
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na placki idealne na obiad albo przekąskę. Tutaj polecam takie trzy przepisy: