Podwójnie czekoladowe ciasteczka
Przepis na na kakaowe ciastka z czekoladą
Przygotujcie razem ze mną bardzo proste i szybkie podwójnie czekoladowe ciasteczka. A czemu podwójnie czekoladowe? Bo to ciasteczka z kakao i mleczną czekoladą. Na dodatek to ciasteczka bez wałowania i wycinania foremkami, więc przygotujecie je ekspresowo. Gorąco polecam!
Spis treści
Podwójnie czekoladowe ciasteczka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasteczka, to koniecznie zrób te ciastka bez wałkowania i wycinania.
Podwójnie czekoladowe ciasteczka przepis
Składniki
składniki na mocno czekoladowe ciastka bez wałkowania
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao (- 50 g)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g mlecznej czekolady ((połowa do rozpuszczenia, a połowa do posiekania))
- 110 g masła
- 1,5 szklanki cukru (- 300 g – można dać mniej)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka czekoladowe bez wałkowania
- Rozpuść masło, dodaj do niego 100 g czekolady i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem – odstaw do ostudzenia.110 g masła, 200 g mlecznej czekolady
- Zmieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól150 g mąki pszennej, 0,5 szklanki gorzkiego kakao, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli
- Zmiksuj razem cukier z jajkami i wanilią.2 jajka, 1,5 szklanki cukru
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę.
- Dodaj porcjami mieszaninę mąki i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj pozostałą posiekaną czekoladę.
- Nakładaj ciasto łyżką (wyjdą wtedy ciasteczka o średnicy około 10 cm), albo łyżeczką (ciasteczka około 5 cm) na wyłożone papierem do pieczenia blaszkach.
- Przy nakładaniu zachowaj spore odstępy między ciasteczkami, bo się rozleją.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 15 minut – ciastka muszą być płaskie i lekko popękane z wierzchu.
- Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie i można je łatwo rozdzielić jeśli się skleiły.
- Poczekaj około 10 minut i dopiero po tym czasie zdejmij je z blachy.
Prywatne
Podwójnie czekoladowe ciastka bez wałkowania – uwagi
Halloween już niedługo i chciałam Wam zaproponować z tej okazji pyszne, mocno czekoladowe ciasteczka.
Jak nazwa na ich opakowaniu wskazuje – są one lekarstwem na wszelkie dolegliwości :)
Szczególnie te, które lubią się objawiać przy „depresyjnej” jesieni.
Nic tak nie podnosi na duchu, jak dawka czekolady – no może jeszcze dobre zakupy, ale ciasteczka są tańsze ;)
Te ciasteczka czekoladowe skutecznie poprawią humor, bo nie dość, że używamy do nich gorzkiego kakao, to dodajemy tu również aż 200 g czekolady.
Jeśli dopada Was chandra, albo uwielbiacie czekoladę, to marsz do kuchni i pieczcie ciasteczka!
Mi ich wyszło ponad 20.
Ciasto nakładałam dużą łyżką i podczas pieczenia ciastka mocno się rozlały i otrzymałam ciacha o średnicy około 10 cm.
Jeśli do nakładania użyjecie małą łyżeczkę, to ciasteczka po upieczeniu będą miały około 5 cm.
Musicie pamiętać o pozostawieniu dużej przestrzeni wokół ciasteczek, bo mocno się rozpłyną i zrobią się płaskie. Jeśli się trochę skleją, to zaraz po upieczeniu należy je delikatnie rozdzielić nożem (są one jeszcze wtedy bardzo miękkie).
Zobaczcie również inne moje przepisy na ciasteczka.
Przepis pochodzi z książki „Cookies” Marthy Stewart.
Polecane przepisy na proste ciastka czekoladowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na różne proste i pyszne ciasteczka czekoladowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Proste ciasteczka czekoladowe przepis
Upieczcie razem ze mną proste i pyszne ciastka czekoladowe z kakao i dużą ilością czekolady. To ciasteczka w stylu amerykańskim i nie wymagają wałkowania i wycinania foremkami. Bo je nakłada się łyżką, bądź łyżeczką bezpośrednio na blachę do pieczenia. Podczas pieczenia ciasteczka się rozpływają, więc zachowajcie odstępy między ciasteczkami. Takie amerykańskie ciastka czekoladowe na pewno zasmakują dzieciom i nie tylko!
Przepis na czekoladowe ciasteczka
Zobaczcie mój prosty przepis krok po kroku na ciastka czekoladowe i upieczcie ja na weekend. Koniecznie poproście dzieci o pomoc w pieczeniu - jestem przekonana, że będą nimi zachwycone. Ja swoje ciastka przygotowałam specjalnie na Halloween, więc po upieczeniu włożyłam je do woreczków na ciasteczka i ułożyłam na słodkim stole :) Zobaczcie również inne moje przepisy na Halloween, a tam między innymi znajdziecie również przepis na ciastka paluchy wiedźmy.