Popękane ciasteczka czekoladowe
Przepis na popękane ciastka czekoladowe obtaczane w cukrze pudrze
Dziś zapraszam na amerykańskie popękane ciasteczka czekoladowe. Takie ciastka zrobione z czekoladą cudnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Swoją popękaną skórkę zawdzięczają obtoczeniu ciasteczek w dwóch rodzajach cukru. Koniecznie upieczcie takie ciastka ze swoimi dziećmi!
Spis treści
Popękane ciasteczka czekoladowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz szybkie i proste ciasteczka a szczególnie takie czekoladowe, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Popękane ciasteczka czekoladowe przepis
Składniki
składniki na popękane ciasteczka czekoladowe
- 250 g czekolady (gorzkiej lub deserowej )
- 1,5 szklanki mąki (- 225 g)
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao (- 50 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 110 g masła (miękkiego )
- 1,5 szklanki cukru (- użyłam trzcinowy – 300 g – można dać mniej)
- 2 jajka (rozmiar L)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 80 ml mleka
- 1 szklanka cukru ((do obtaczania) 200 g)
- 1 szklanka cukru pudru ((do obtaczania) 150 g)
Instrukcja
Krok pierwszy – przygotowanie ciasta na ciasteczka czekoladowe
- Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej. Aby czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej nalej do niedużego garnka wodę – tylko na około 2 cm wysokości. Ustaw garnek na kuchence i włącz. U góry garnka połóż miskę odporną na gorąco – może to być np. metalowa miska. Włóż do niej czekoladę i tak grzej całość. Gotująca się woda wytworzy parę, która rozpuści czekoladę. Pamiętaj, że miska z czekoladą, nie może dotykać powierzchni wody! W trakcie możesz przemieszać czekoladę, aby się szybciej rozpuszczała. Rozpuszczoną czekoladę zdejmij z garnka i postaw na blacie, aby lekko przestygła.250 g czekolady
- Miękkie masło przełóż do miski i zmiksuj z cukrem trzcinowym (zamiast cukru trzcinowego możesz też użyć zwykły cukier, albo nawet cukier puder – z nim miksowanie masła będzie dużo szybsze. Jeśli wolisz mniej słodkie ciastka, to nie musisz używać całych 300 g – 200 g (czyli szklanka cukru) też będzie ok, szczególnie, że ciastka są potem jeszcze dodatkowo obtaczane w cukrze.110 g masła, 1,5 szklanki cukru
- Mąkę pszenną (możesz tu użyć typ 450, 500 lub 550) zmieszaj z gorzkim kakao (musi to być takie kakao w proszku, a nie napój kakaowy do picia), proszkiem do pieczenia i solą. Sól dodana do ciasta na ciasteczka bardzo fajnie podkreśla czekoladowy smak, więc nie rezygnuj z tego dodatku!1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki gorzkiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
- Do zmiksowanej masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii (jeśli go nie masz, to możesz zrezygnować, albo zastąpić cukrem waniliowym, który dodaj razem z cukrem do miksowania masła) i pojedynczo wbij jajka – ja lubię po każdym jajku dodać od razu łyżkę mąki i dopiero wtedy krótko zmiksować.2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj do ciasta ostudzoną czekoladę, zmieszaną mąkę oraz mleko – zmiksuj już tylko krótko na niskich obrotach miksera – i tylko do połączenia. Ja nawet przerywam miksowanie, gdy jeszcze widać resztki mąki.80 ml mleka
- Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka (musi nadawać się do formowania w ręku kulek), to dodaj trochę mąki.
Krok drugi – przygotowanie ciasteczek czekoladowych
- Nabieraj łyżeczką ciasto – u mnie to taka czubata łyżeczka na jedno ciastko,
- Formuj w dłoni kulki tocząc je między dłońmi.
- Do dwóch oddzielnych miseczek wsyp zwykły cukier i cukier puder. Najpierw obtocz każdą kulkę w zwykłym cukrze, a następnie w cukrze pudrze.1 szklanka cukru, 1 szklanka cukru pudru
- Układaj obtoczone ciastka czekoladowe na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami. W trakcie pieczenia ciasteczka się lekko rozpłyną.
Krok trzeci – pieczenie popękanych ciasteczek czekoladowych
- Piecz ciasteczka czekoladowe w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra/dół) przez około 14 minut – aż się lekko rozpłyną i popękają z wierzchu tworząc charakterystyczną popękaną czekoladowo-białą skorupkę.
- Po upieczeniu pozwól chwilę ostygnąć ciastkom czekoladowym i po kilku minutach możesz je już podać do zjedzenia. Smacznego!
Prywatne
Pękające ciastka czekoladowe – uwagi
Lubicie czekoladowe ciasteczka? Jeśli tak, to koniecznie upieczcie sobie te popękane ciasteczka czekoladowe. Mocno czekoladowe – pełne czekolady i gorzkiego kakao, miękkie w środku i chrupiące z wierzchu, a do tego ta rewelacyjna popękana skórka. Aby uzyskać ten efekt wystarczy ciasteczka obtoczyć najpierw w cukrze krysztale, a potem w cukrze pudrze. W trakcie pieczenia ciasteczka zaczną się rozpływać i popękają na wierzchu. Koniecznie upieczcie te popękane czekoladowe ciasteczka! Dzieci je pokochają, a dorośli będą walczyć z maluchami o ostatnie ciacho.
Przepis pochodzi z książki „Cookies” Marthy Stewart. Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasteczka z bloga.
Polecane przepisy na ciasteczka z czekoladą
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne ciasteczka czekoladowe. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Ciastka czekoladowe bez wycinania
Zapraszam was dziś na bardzo proste i szybkie czekoladowe ciasteczka, których nie trzeba schładzać, wałkować i wycinać! Bo to ciasteczka bez wałkowania i wycinania. Ciasto na ciasteczka robicie mikserem, a potem toczycie z ciasta kulki, które następnie obtaczacie w cukrze krysztale i cukrze pudrze. Ciasteczka podczas pieczenia rosną i pękają tworząc na wierzchu fajny popękany wzór - stąd nazwa popękane ciasteczka :)
Ciastka czekoladowe w cukrze
Zobaczcie mój prosty przepis na ciastka czekoladowe bez wycinania i sprawdźcie jak zrobić szybkie czekoladowe ciasteczka. Takie czekoladowe ciasteczka w cukrze zasmakują i dużym i małym - sami się przekonajcie! Miękkie ciastka czekoladowe są proste i szybkie do zrobienia, a do tego smakują wyśmienicie! Koniecznie musicie zrobić te popękane ciasteczka czekoladowe na weekend, a potem wypróbujcie jeszcze inne moje przepisy na ciastka.