Porzeczkowe ciasto z kruszonką

Zaktualizowany: 2025 12 lutego
porzeczkowe ciasto z kruszonką zrobione na maślance

Przepis na ciasto z porzeczkami pieczone z kruszonką

Upiecz dziś ze mną rewelacyjne i bardzo proste porzeczkowe ciasto z kruszonką. To ucierane ciasto przygotowałam na maślance i dodałam do niego dużo porzeczkowej konfitury oraz lekko cynamonową kruszonkę. Ciasto dzięki temu smakuje wyśmienicie i długo zachowuje świeżość. Takie ciasto z porzeczkami będzie idealne na weekend do kawy, ale również na specjalne okazje. Ciasto świetnie się przechowuje i bardzo dobrze znosi przewożenie. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!

porzeczkowe ciasto z kruszonką i maślanką

Porzeczkowe ciasto z kruszonką przepis z filmem

Jeśli lubisz proste, wilgotne ciasta z owocami i kruszonką, które świetnie smakują w połączeniu z kawą, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

porzeczkowe ciasto na maślance pieczone z kruszonką

Porzeczkowe ciasto z kruszonką przepis krok po kroku

Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste, szybkie i pyszne ciasto z konfiturą porzeczkową i słodką kruszonką.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 24
Kalorie 326 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm – lub nieco większa.
Składniki

składniki na ciasto na maślance

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • aromat waniliowy (opcjonalnie)
  • 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml maślanki (najlepiej w temp. pokojowej)
  • 200 ml oleju
  • ok 300 g konfitury z czarnej porzeczki

składniki na kruszonkę do ciasta

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto porzeczkowe krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
    • Rozgrzej piekarnik do 170 ℃ (termoobieg) lub 180 ℃ (tryb góra/dół).

    Krok 2 – przygotowanie ciasta na maślance

    • Jajka i cukier przełóż do miski – możesz też dodać trochę aromatu waniliowego jeśli lubisz.
      4 jajka, 200 g cukru, aromat waniliowy
      jak zrobić ciasto porzeczkowe
    • Zmiksuj razem jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę – ja miksuję kilka minut na najwyższych obrotach miksera.
      miksowanie jajek z cukrem na puszysto
    • Mąkę pszenną zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
      450 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Dodaj porcjami mąkę do ubitych jajek miksując już tylko na wolnych obrotach miksera.
      dodawanie mąki do ciasta porzeczkowego
    • Mąkę dodawaj na zmianę z maślanką.
      300 ml maślanki
      dodawanie maślanki do ciasta porzeczkowego
    • Dodaj olej i krótko zmiksuj – tylko do połączenia.
      200 ml oleju
      dodawanie oleju do ciasta z porzeczkami

    Krok 3 – nakładanie ciasta do formy

    • Do formy przełóż mniej więcej połowę ciasta i rozprowadź równą warstwą.
      wykładanie ciasta do formy wyłożonej papierem do pieczenia
    • Wyłóż na ciasto konfiturę z porzeczki i delikatnie rozprowadź.
      ok 300 g konfitury z czarnej porzeczki
      wykładanie konfitury porzeczkowej na ciasto w formie
    • Wyłóż resztę ciasta i delikatnie rozprowadź.
      wykładanie ciasta na warstwę porzeczkową w formie do pieczenia

    Krok 4 – przygotowanie kruszonki do ciasta

    • Składniki na kruszonkę przełóż do malaksera lub większej miski i razem krótko zmiksuj lub zagnieć na sypkie kawałki.
      100 g masła, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
      składniki na kruszonkę z cynamonem do ciasta
    • Wysyp kruszonkę na wierzch ciasta.
      ciasto porzeczkowe z kruszonką w formie do pieczenia tuż przed włożeniem do piekarnika

    Krok 5 – pieczenie ciasta porzeczkowego

    • Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
    • Ciasto możesz podać po lekkim przestudzeniu.
    Film
    Notatki
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów lub wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Składniki Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 326kcalWeglowodany: 38gBiałko: 6gTłuszcz: 17g
    Słowa kluczowe ciasto z czarną porzeczką, ciasto z porzeczkami
    Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
    simple black currant cake with butter milk

    Porzeczkowe ciasto na maślance – uwagi

    Jechaliśmy niedawno na nasz urlop feryjny i potrzebowałam ciasta, które po pierwsze – dobrze zniesie podróż, po drugie – długo zachowa świeżość i się szybko nie zepsuje, po trzecie – będzie lekko wilgotne i najlepiej z owocowym elementem. W ten sposób upiekłam to przepyszne ciasto na maślance z konfiturą z czarnej porzeczki i lekko cynamonową kruszonką. Ciasto wyszło tak pyszne, że dotrwało jedynie do 3 dnia naszego urlopu! To jak dla mnie najlepsza recenzja – ty też musisz upiec to ciasto!

    pokrojone na kawałki ciasto z warstwą owocową i kruszonką ułożone na talerzyku

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania porzeczkowego ciasta?

    Do upieczenia tego ciasta będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • maślanka – oczywiście to maślanka naturalna, możesz ją zastąpić kefirem albo jogurtem naturalnym o rzadszej konsystencji
    • konfitura z czarnej porzeczki – możesz też użyć frużelinę z czarnej porzeczki, nie polecam kupnych dżemów, bo są one zwykle z dodatkiem żelatyny lub innej substancji żelującej i mogą się pod wpływem temperatury mocno rozpływać
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, ale możesz użyć inny olej i delikatnym smaku, możesz też użyć rozpuszczone i ostudzone masło
    • mąka pszenna – może to być mąka typ 450, 500 lub nawet 550
    kilka kawałków ukrojonego ciasta z owocami i kruszonką

    Czy można zrobić to ciasto w innej wersji smakowej?

    Oczywiście, że tak, konfiturę z porzeczki możesz zastąpić konfiturą o innym smaku. A jeśli nie masz konfitury, to możesz wyłożyć na ciasto drobne owoce – np. owoce leśne, maliny, borówki, czy też pokrojone truskawki. Dla smaku możesz dodać do ciasta zamiast wanilii odrobinę aromatu cytrynowego, albo soku lub skórkę z cytryny.

    kawałek ukrojonego ciasta z porzeczkami i kruszonką na talerzyku deserowym

    Ile kcal ma ciasto z porzeczkami i kruszonką?

    W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta (przy produktach, które ja użyłam), ale jeśli ciasto podzielisz na 24 mniej więcej równe porcje, to każda z nich będzie miała około 272 kcal (węglowodany 31 g, tłuszcze 14 g, białka 5 g).

    ciasto z konfiturą porzeczkową i kruszonką na talerzyku deserowym

    Jak przechowywać porzeczkowe ciasto?

    Ciasto porzeczkowe po zupełnym ostudzeniu warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką, dzięki temu długo zachowa świeżość i miękkość. Jeśli nie jest bardzo gorąco, to nie musisz ciasta chować do lodówki. Spokojnie może postać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

    Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.

    Jeśli lubisz ciasta z porzeczkami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na wypieki porzeczkowe :)

    Ps.

    Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie :)

    butter milk black currant cake with streusel

    Polecane przepisy na ciasta porzeczkowe

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na ciasta z porzeczkami – nie tylko z tymi czarnymi. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

    Opublikowano: 2025 14 lutego

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    1 Komentarz
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na porzeczkowe ciasto z kruszonką

    Zapraszam dziś na bardzo proste i szybkie ciasto pieczone z czarną porzeczką i słodką kruszonką. To ciasto na dużą blachę można podzielić na wiele porcji sprawdzi się więc idealnie na różne imprezy oraz na dłuższe wyjazdy urlopowe. Ciasto łatwo spakować w drogę i na pewno nic się mu nie stanie w transporcie. Proste składniki, łatwo dostępne w każdym sklepie sprawiają, że to ciasto można przygotować o każdej porze. Zobacz mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku, obejrzyj krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić ciasto na maślance z czarną porzeczką i upiecz to rewelacyjne ciasto w zaciszu własnej kuchni.