Porzeczkowe ciasto z kruszonką
![black currant butter milk cake with streusel porzeczkowe ciasto z kruszonką zrobione na maślance](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2025/02/porzeczkowe-ciasto-z-kruszonka-1.jpg)
Przepis na ciasto z porzeczkami pieczone z kruszonką
Upiecz dziś ze mną rewelacyjne i bardzo proste porzeczkowe ciasto z kruszonką. To ucierane ciasto przygotowałam na maślance i dodałam do niego dużo porzeczkowej konfitury oraz lekko cynamonową kruszonkę. Ciasto dzięki temu smakuje wyśmienicie i długo zachowuje świeżość. Takie ciasto z porzeczkami będzie idealne na weekend do kawy, ale również na specjalne okazje. Ciasto świetnie się przechowuje i bardzo dobrze znosi przewożenie. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zapisz go sobie na później!
Spis treści
![puszyste ciasto z maślanką i porzeczkową konfiturą pokrojone na kawałki i ułożone na talerzu porzeczkowe ciasto z kruszonką i maślanką](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2025/02/porzeczkowe-ciasto-z-kruszonka-2-400x600.jpg)
Porzeczkowe ciasto z kruszonką przepis z filmem
Jeśli lubisz proste, wilgotne ciasta z owocami i kruszonką, które świetnie smakują w połączeniu z kawą, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
![porzeczkowe ciasto z kruszonka 10 porzeczkowe ciasto na maślance pieczone z kruszonką](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2025/02/porzeczkowe-ciasto-z-kruszonka-10-400x600.jpg)
Porzeczkowe ciasto z kruszonką przepis krok po kroku
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm – lub nieco większa.
Składniki
składniki na ciasto na maślance
- 4 jajka (rozmiar L)
- 200 g cukru (1 szklanka)
- aromat waniliowy (opcjonalnie)
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml maślanki (najlepiej w temp. pokojowej)
- 200 ml oleju
- ok 300 g konfitury z czarnej porzeczki
składniki na kruszonkę do ciasta
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto porzeczkowe krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Rozgrzej piekarnik do 170 ℃ (termoobieg) lub 180 ℃ (tryb góra/dół).
Krok 2 – przygotowanie ciasta na maślance
- Jajka i cukier przełóż do miski – możesz też dodać trochę aromatu waniliowego jeśli lubisz.4 jajka, 200 g cukru, aromat waniliowy
- Zmiksuj razem jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę – ja miksuję kilka minut na najwyższych obrotach miksera.
- Mąkę pszenną zmieszaj z proszkiem do pieczenia.450 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj porcjami mąkę do ubitych jajek miksując już tylko na wolnych obrotach miksera.
- Mąkę dodawaj na zmianę z maślanką.300 ml maślanki
- Dodaj olej i krótko zmiksuj – tylko do połączenia.200 ml oleju
Krok 3 – nakładanie ciasta do formy
- Do formy przełóż mniej więcej połowę ciasta i rozprowadź równą warstwą.
- Wyłóż na ciasto konfiturę z porzeczki i delikatnie rozprowadź.ok 300 g konfitury z czarnej porzeczki
- Wyłóż resztę ciasta i delikatnie rozprowadź.
Krok 4 – przygotowanie kruszonki do ciasta
- Składniki na kruszonkę przełóż do malaksera lub większej miski i razem krótko zmiksuj lub zagnieć na sypkie kawałki.100 g masła, 150 g mąki pszennej, 70 g cukru, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Wysyp kruszonkę na wierzch ciasta.
Krok 5 – pieczenie ciasta porzeczkowego
- Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
- Ciasto możesz podać po lekkim przestudzeniu.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Porzeczkowe ciasto na maślance – uwagi
Jechaliśmy niedawno na nasz urlop feryjny i potrzebowałam ciasta, które po pierwsze – dobrze zniesie podróż, po drugie – długo zachowa świeżość i się szybko nie zepsuje, po trzecie – będzie lekko wilgotne i najlepiej z owocowym elementem. W ten sposób upiekłam to przepyszne ciasto na maślance z konfiturą z czarnej porzeczki i lekko cynamonową kruszonką. Ciasto wyszło tak pyszne, że dotrwało jedynie do 3 dnia naszego urlopu! To jak dla mnie najlepsza recenzja – ty też musisz upiec to ciasto!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania porzeczkowego ciasta?
Do upieczenia tego ciasta będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- maślanka – oczywiście to maślanka naturalna, możesz ją zastąpić kefirem albo jogurtem naturalnym o rzadszej konsystencji
- konfitura z czarnej porzeczki – możesz też użyć frużelinę z czarnej porzeczki, nie polecam kupnych dżemów, bo są one zwykle z dodatkiem żelatyny lub innej substancji żelującej i mogą się pod wpływem temperatury mocno rozpływać
- olej – u mnie to olej rzepakowy, ale możesz użyć inny olej i delikatnym smaku, możesz też użyć rozpuszczone i ostudzone masło
- mąka pszenna – może to być mąka typ 450, 500 lub nawet 550
Czy można zrobić to ciasto w innej wersji smakowej?
Oczywiście, że tak, konfiturę z porzeczki możesz zastąpić konfiturą o innym smaku. A jeśli nie masz konfitury, to możesz wyłożyć na ciasto drobne owoce – np. owoce leśne, maliny, borówki, czy też pokrojone truskawki. Dla smaku możesz dodać do ciasta zamiast wanilii odrobinę aromatu cytrynowego, albo soku lub skórkę z cytryny.
Ile kcal ma ciasto z porzeczkami i kruszonką?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta (przy produktach, które ja użyłam), ale jeśli ciasto podzielisz na 24 mniej więcej równe porcje, to każda z nich będzie miała około 272 kcal (węglowodany 31 g, tłuszcze 14 g, białka 5 g).
Jak przechowywać porzeczkowe ciasto?
Ciasto porzeczkowe po zupełnym ostudzeniu warto przełożyć do szczelnego pojemnika z pokrywką, dzięki temu długo zachowa świeżość i miękkość. Jeśli nie jest bardzo gorąco, to nie musisz ciasta chować do lodówki. Spokojnie może postać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.
Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Jeśli lubisz ciasta z porzeczkami, to koniecznie zobacz inne moje przepisy na wypieki porzeczkowe :)
Ps.
Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie znajdziesz moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie :)
Polecane przepisy na ciasta porzeczkowe
Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na ciasta z porzeczkami – nie tylko z tymi czarnymi. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na porzeczkowe ciasto z kruszonką
Zapraszam dziś na bardzo proste i szybkie ciasto pieczone z czarną porzeczką i słodką kruszonką. To ciasto na dużą blachę można podzielić na wiele porcji sprawdzi się więc idealnie na różne imprezy oraz na dłuższe wyjazdy urlopowe. Ciasto łatwo spakować w drogę i na pewno nic się mu nie stanie w transporcie. Proste składniki, łatwo dostępne w każdym sklepie sprawiają, że to ciasto można przygotować o każdej porze. Zobacz mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku, obejrzyj krótki film, gdzie pokazuję jak zrobić ciasto na maślance z czarną porzeczką i upiecz to rewelacyjne ciasto w zaciszu własnej kuchni.