Przepis na bułeczki z pesto
Przepis na drożdżowe ślimaczki z pesto i parmezanem
Przepis na drożdżowe bułeczki z pesto to smakowite połączenia miękkość drożdżowego ciasta z intensywnym smakiem pesto i aromatycznego parmezanu. Te smakowite ślimaczki doskonale sprawdzają się jako przekąska. Każdy kęs to połączenie delikatnej tekstury ciasta z wyrazistym smakiem pesto i nutą słonego parmezanu, tworząc niezapomniane doznania smaku. Idealne na spotkania ze znajomymi, pikniki czy jako przekąska na imprezach. Odkryj niezwykłe połączenie smaków w tych bułeczkach, które z pewnością podbiją podniebienia i zachwycą każdego amatora wyjątkowych smaków.
Spis treści
- Drożdżowe bułeczki z pesto przepis krok po kroku
- Drożdżowe ślimaczki z pesto – uwagi
- Składniki niezbędne do przygotowania bułeczek
- Jak przygotować bułeczki z pesto – wskazówki
- Jak zrobić bułeczki w innych smakach?
- Jak przechowywać ślimaczki z serem i pesto?
- Polecane przepisy na drożdżowe bułeczki na słono
Drożdżowe bułeczki z pesto przepis krok po kroku
Jeśli lubisz smakowite przekąski pełne smaku i aromatu, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Bułeczki z pesto przepis z filmem
Składniki
składniki na bułeczki z pesto
- 15 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka (letniego)
- 1 łyżeczka cukru
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 1 jajko (u mnie rozmiar L)
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 ml oleju
- ok 130 g pesto
- ok 40 g parmezanu
- ok 20 g masła (rozpuszczonego)
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1-2 szczypty suszonej bazylii
Instrukcja
Jak zrobić ciasto drożdżowe na bułeczki
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i letnie mleko – dokładnie wymieszaj. Rozczyn przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.15 g drożdży świeżych, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
- Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, olej i jajko.250 g mąki pszennej, 1 jajko, 0,5 łyżeczki soli, 50 ml oleju
- Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie gęste ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto wyrośnie.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć na posypanym mąką blacie.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek.
- Posmaruj wierzch ciasta pesto.ok 130 g pesto
- Posyp wierzch tartym serem.ok 40 g parmezanu
- Zwiń ciasto w rulon.
- Pokrój ciasto na 8 kawałków.
- Ułóż bułeczki w formie (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam mąką).
- Przykryj bułeczki folią spożywczą i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce.
- Podrośnięte bułeczki z pesto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (w trybie termoobiegu) i piecz przez około 20-25 minut – aż będą ładnie rumiane.
- Jeszcze gorące bułeczki posmaruj mieszaniną masła i przypraw.ok 20 g masła, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego, 1-2 szczypty suszonej bazylii
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Drożdżowe ślimaczki z pesto – uwagi
Zapraszam dziś na bardzo smakowite, aromatyczne i mięciutkie ślimaczki drożdżowe zawijane z pesto i tartym serem. Te ślimaczki upiekłam specjalnie na naszą podróż na narty. Moje dzieci średnio przepadają za kanapkami, a w trakcie długiej drogi w samochodzie co chwilę są głodni. W takich przypadkach świetnie się u nas sprawdzają właśnie takie bułeczki drożdżowe. Tutaj postawiłam na bardzo podstawowe składniki i smaki, które wiem, że moje dzieci uwielbiają. Ślimaczki nie tylko doskonale smakują, ale również dostarczają energii i fajnie „najadają”. Takie bułeczki sprawdzą się nie tylko jako jedzenie na drogę, ale również jako przekąska w ciągu dnia, kolacja na ciepło, albo nawet śniadanie. Gorąco polecam!
Składniki niezbędne do przygotowania bułeczek
Do przygotowania tych bułeczek będziesz potrzebować bardzo podstawowych składników łatwo dostępnych w każdym sklepie, a już na pewno w dyskontach typu Biedronka, czy też Lidl. Poniżej podaję skróconą listę składników oraz ewentualnych zamienników.
- drożdże – ja do swoich bułeczek użyłam świeże drożdże, jeśli masz drożdże suszone instant, to użyj jedno opakowanie 7g
- mąka – użyłam tu zwykłą mąkę pszenną typ 550, możesz też użyć mąkę 500,450 lub 650
- pesto – ja użyłam czerwone pesto z pomidorami
- ser – do bułeczek dodałam tarty ser parmezan, możesz go zastąpić innym serem, może to być np. cheddar, mozzarella, albo zwykły ser żółty tarty na tarce. W przypadku innych serów, może być tak, że będziesz go potrzebować więcej niż 40 g.
Jak przygotować bułeczki z pesto – wskazówki
Przygotowanie bułeczek zacznij od zrobienia ciasta drożdżowego, bo będzie potrzebowało czasu na wyrastanie. Ja ciasto wyrabiam zawsze mikserem z końcówką hakiem. W ten sposób ciasto jest zawsze dobrze wyrobione i ładnie napowietrzone. Ja najpierw robię zaczyn drożdżowy, tak aby drożdże zaczęły „pracować”, a w tym czasie umieszczam w misie miksera wszystkie pozostałe składniki. Ciasto na bułeczki musi być po wyrobieniu dość gęste, tak aby można je było rozwałkować, ale nie dodawaj więcej mąki niż w przepisie, bo inaczej ciasto może być później twardawe. Gotowe wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Jak przyspieszyć wyrastanie ciasta drożdżowego?
Jeśli chcesz, aby ciasto drożdżowe ładnie i szybko wyrosło, to miskę z ciastem najlepiej postawić w ciepłym miejscu bez przeciągów. Możesz ją np. postawić blisko kaloryfera. Ja najczęściej wstawiam miskę z ciastem do piekarnika z temperaturą ustawioną na 30 stopni. W takich warunkach ciasto wyrasta bardzo ładnie i szybko. Ta metoda jest szczególnie fajna zimną i jesienią, gdy w mieszkaniu jest chłodniej i łatwiej o przeciągi.
Jak piec drożdżowe ślimaczki?
Ślimaczki z pesto układam w średniej formie do pieczenia – moja ma około 17/22 cm. Bułeczki układam tak, aby miały wokół siebie przestrzeń do rośnięcia. Gdy już się napuszą i lekko urosną, to wtedy formę z bułeczkami wstaw do rozgrzanego piekarnika. Jeśli używasz termoobiegu to ustaw temperaturę na 170 stopni, a jeśli używa trybu góra/dół to piecz bułeczki w 180 stopniach. Zwykle wystarcza około 20-25 minut aby bułeczki były dobrze upieczone i nabrały złocistego koloru.
Jak zrobić bułeczki w innych smakach?
Te ślimaczki z pesto możesz przygotować nie tylko z czerwonym pesto z pomidorów, ale również w innych smakach. W sklepach bez problemu kupisz zielone pesto bazyliowe i ono również będzie bardzo dobrym wyborem. Jeśli chcesz to możesz samodzielnie zrobić domowe pesto. Ja na blogu mam przepis na pesto z rzodkiewki, a dokładnie z liści młodej rzodkiewki. Zobacz ten przepis, a liście rzodkiewki zastąp innymi listkami – może to być świeża bazylia, roszponka, albo mieszanka innych świeżych ziół.
Jak przechowywać ślimaczki z serem i pesto?
Upieczone i ostudzone ślimaczki z pesto najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Nie musisz ich chować do lodówki, wystarczy trzymać je na kuchennym blacie. Dzięki posmarowaniu wierzchu bułeczek rozpuszczonym masłem tuż po upieczeniu, ich skórka staje się fajnie miękka i długo zachowuje świeżość. Takie bułeczki są mięciutkie nawet następnego dnia. Bułeczki z pesto możesz również zamrozić – na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że takie drożdżowe bułeczki z pesto i serem zasmakują wszystkim i będziesz często korzystać z przepisu i robić bułeczki w różnych smakach. Jeśli skorzystasz z przepisu, to będzie mi niezmiernie miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami w komentarzu pod przepisem.
Polecane przepisy na drożdżowe bułeczki na słono
Jeśli lubisz takie przekąski z drożdżowego ciasta, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na różne bułeczki. Na blogu jest sporo różnych przepisów na domowe pieczywo i przekąski, a ja tu polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Drożdżowe ślimaczki z pesto przepis
Zapraszam na pyszne i proste, do tego bardzo smaczne drożdżowe bułki zawijane z czerwonym pesto i tartym parmezanem. Takie bułeczki to doskonały pomysł na aromatyczne śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, czy też kolację. Bułeczki z pesto sprawdzą się zarówno w domu, jak i w szkole, pracy, czy też na pikniku. Zabierz je jako jedzenie w drodze - dodadzą energii, a nie będą brudzić. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, sprawdź zdjęcia z przygotowania oraz krótki filmik i zobacz jak zrobić najlepsze i niezawodne ciasto drożdżowe na bułki. Przeczytaj moje uwagi do przepisu i zobacz jakie składniki są potrzebne do zrobienia ślimaczków na słono, a także czym je zastąpić. A może masz ochotę na bułeczki w innym smaku? Nic prostszego! Zobacz jak upiec ślimaczki z innym nadzieniem. Koniecznie wypróbuj ten przepis na bułeczki z pesto jak najszybciej!