Przepis na prosty deser truskawkowy

Zaktualizowany: 2025 8 czerwca
prosty deser truskawkowy z frużeliną truskawkową i truskawkowym budyniem

Przepis na bardzo prosty i szybki deser z truskawek z bitą śmietaną

Jeśli szukasz prostego, pysznego i orzeźwiającego deseru na lato, ten deser truskawkowy z budyniem, bitą śmietaną i frużeliną będzie strzałem w dziesiątkę! Warstwowy, lekki i pełen owocowego smaku – idealny zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Świetnie sprawdzi się na letnie przyjęcia, rodzinne spotkania albo po prostu jako słodka chwila przyjemności w ciągu dnia. Spróbuj koniecznie – ten deser znika szybciej, niż się go przygotowuje!

zbliżenie na szklaneczkę z truskawkowym deserem udekorowanym frużeliną truskawkową oraz świeżymi truskawkami

Prosty deser truskawkowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste, kremowe desery z owocowym dodatkiem, to koniecznie przygotuj ten pyszny deser w szklankach.

a strawberry dessert in a glass

Deser truskawkowy przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i efektowny truskawkowy deser z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną serwowany w pucharkach lub szklankcha.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minuty
2 godziny
Łączny czas 2 godziny 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 409 kcal
Wyposażenie
  • 4 pucharki lub szklaneczki do deserów
Składniki

składniki na budyniowy krem truskawkowy

  • 1 opakowanie budyniu truskawkowego (u mnie z cukrem o wadze 60 g)
  • 400 ml mleka (1⅖ szklanki)
  • cukier (- wg producenta, jeśli budyń jest bez cukru)
  • 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru

składniki na frużelinę truskawkową

dodatkowe składniki do deseru truskawkowego

  • 4 biszkopty (lub inne ciastka – opcjonalnie)
  • truskawki (świeże do dekoracji)
Instrukcja
 

Jak zrobić deser truskawkowy krok po kroku

    Krok 1 – przygotowanie budyniu truskawkowego

    • Z 400 ml mleka odlej około 100 ml do miseczki i dodaj do niego proszek budyniowy i cukier jeśli masz budyń bez cukru – wymieszaj.
      1 opakowanie budyniu truskawkowego, 400 ml mleka, cukier
      mieszanie proszku budyniowego z mlekiem
    • Pozostałe mleko przelej do rondelka i zacznij podgrzewać.
    • Dodaj do mleka w rondelku rozmieszany budyń i razem dokładnie zmieszaj – gotuj aż otrzymasz gęsty budyń.
      przygotowanie budyniu truskawkowego do deseru
    • Gorący budyń od razu przykryj z wierzchu folią spożywczą i odstaw do zupełnego wystudzenia.
      zabezpieczanie budyniu truskawkowego folią spożywczą

    Krok 2 – przygotowanie frużeliny z truskawek.

    • Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój owoce na mniejsze kawałki – umieść je w rondelku.
      250 g truskawek
    • Dodaj do truskawek cukier, sok z cytryny, oraz wodę – wymieszaj i zagrzej.
      ok 50 g cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, ok. 40 ml wody
      jak przygotować truskawki do frużeliny
    • Gotuj tak truskawki aż się lekko rozpadną.
    • Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niedużą ilością wody.
      1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      mieszanie mąki ziemniaczanej z wodą
    • Wlej rozpuszczoną mąkę do gotujących się truskawek i mieszaj aż całość się zagęści.
      dodawanie rozpuszczonej mąki ziemniaczanej do podgrzanych truskawek
    • Odstaw truskawki do wystudzenia.

    Krok 3 – przygotowanie bitej śmietany

    • Kremówkę przelej do wysokiej miski, dodaj cukier puder i zmiksuj razem na wysokich obrotach aż otrzymasz gęstą bitą śmietanę.
      250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
      ubijanie kremówki z cukrem na bitą śmietanę
    • Odłóż do miseczki 3-4 łyżki bitej śmietany – będzie do dekoracji deseru.
      odkładanie bitej śmietany do dekoracji deseru truskawkowego

    Krok 4 – przygotowanie kremu truskawkowego

    • Zdejmij ze schłodzonego budyniu folię spożywczą.
    • Dodaj do budyniu 2-3 łyżki bitej śmietany i delikatnie razem wymieszaj.
      dodawanie bitej śmietany do ostudzonego budyniu truskawkowego
    • Dodaj resztę bitej śmietany i dokładnie wymieszaj – jeśli masa nie chce się wymieszać na jednolity krem, to możesz go krótko zmiksować mikserem na niskich obrotach.

    Krok 5 – złożenie deseru

    • Na dno pucharków połóż lekko połamane ciastka – jeśli używasz.
      4 biszkopty
      pucharek deserowy z pokruszonymi biszkoptami na dnie
    • Nałóż do pucharków krem budyniowy.
      nakładanie truskawkowego kremu budyniowego do pucharków deserowych
    • Na krem nałóż wystudzoną frużelinę z truskawek.
      dodawanie frużeliny z truskawek do deseru
    • Udekoruj na koniec deser truskawkowy odłożoną bitą śmietaną.
      nakładanie bitej śmietany na deser
    • Możesz też dodać świeże truskawki oraz ciastka.
      truskawki
    Film
    Uwagi
    Podaję kaloryczność, przy produktach które ja użyłam. 
    Szklanka ma pojemność 250 ml. 
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 1porcjaKalorie: 409kcalWeglowodany: 51gBiałko: 6gTłuszcz: 21g
    Słowo kluczowe deser z budyniem, deser z frużeliną, deser z truskawek
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    deser truskawkowy z frużeliną truskawkową na wierzchu oraz z bitą śmietaną

    Prosty budyniowy deser z truskawek – uwagi

    Nie często robię swojej rodzinie obiad z typowym deserem, więc gdy ostatnio zobaczyli na stole pucharki z truskawkowym deserem byli nieźle zdziwieni :) Mam nadzieję, że nie pomyślą sobie, że mogą teraz oczekiwać na takie niespodzianki co obiad ;) Desery wszystkim bardzo zasmakowały, więc dzielę się tutaj tym prostym a jednocześnie bardzo efektowym deserem truskawkowym.

    pucharek z truskawkowym deserem z bitą śmietaną i biszkoptami

    Jakie składniki są potrzebne do przygotowania deseru truskawkowego?

    Do przygotowania takiego deseru w pucharkach albo szklankach potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • budyń – użyłam budyń na 500 ml mleka, mój budyń był już z cukrem, więc przy jego gotowaniu nie dodawałam już cukru. Jeśli masz budyń bez cukru, to dodaj go tyle ile podaje producent na opakowaniu.
    • mleko – u mnie mleko UHT użyłam śmietankę w kartoniku o zawartości tłuszczu 30%, pamiętaj, że śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona przed jej miksowaniem, inaczej się nie ubije!
    • truskawki – do frużeliny użyłam świeże truskawki, ale poza sezonem, możesz użyć mrożone owoce – nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Wrzuć zamrożone owoce do rondelka, dodaj cukier, wodę i sok z cytryny i podgrzewaj, aż owoce zaczną się rozpadać
    widok od góry na pucharek z truskawkowym deserem udekorowanym biszkoptem

    Czy można zrobić deser budyniowy z innymi owocami?

    Oczywiście, możesz ten deser zrobić z innymi owocami i innymi smakami. Możesz tu przygotować np. budyń malinowy, albo nawet zwykły śmietankowy lub waniliowy. A frużelinę owocową zrobić z innych owoców – świetnie się sprawdzą wszystkie owoce jagodowe, borówki, maliny, ale również większe owoce – jak brzoskwinie, jabłka, czy też mango. To większe owoce pokrój na mniejsze kawałki przed ich podgrzewaniem.

    Bardzo ciekawie może smakować ten deser w wersji z czekoladowym budyniem oraz frużeliną wiśniową posypany dodatkowo tartą czekoladą mleczną lub gorzką :)

    desery truskawkowe z kremem truskawkowym i frużeliną truskawkową

    Jak podawać deser truskawkowy?

    Deser z truskawek najlepiej podać tuż po przyrządzeniu. Ale może on też spokojnie postać kilka godzin w lodówce i poczekać na porę obiadową. Deser fajnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje z dekoracją ze świeżych przekrojonych truskawek. Możesz też dodać jak ja kawałek ciastka lub biszkopta, a nawet posypać odrobiną tartej czekolady – w tym przypadku polecałabym białą czekoladę.

    trzy desery truskawkowe z frużeliną truskawkową

    Mam nadzieję, że taki letni deser truskawkowy zasmakuje twoim bliskim tak bardzo jak mojej rodzinie i będziesz wykorzystywać ten przepis do przygotowania deserów również w innych smakach. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    Ps. Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy w łatwej do zapisania na później formie.

    widok od przodu na trzy szklaneczki z deserem truskawkowym

    Polecane przepisy na desery truskawkowe

    Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne słodkości z truskawkami. Na blogu znajdziesz mnóstwo pomysłów na przepyszne ciasta, babeczki czy też ciasteczka. A tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy.

    Opublikowano: 2025 9 czerwca

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Prosty deser truskawkowy przepis

    Szukasz lekkiego i szybkiego deseru idealnego na lato? Ten deser truskawkowy z budyniem, bitą śmietaną i frużeliną z truskawek to doskonały wybór! Jest prosty w przygotowaniu, a przy tym wygląda efektownie i smakuje rewelacyjnie – słodki, kremowy i pełen owocowego, letniego smaku. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, sprawdzi się na każdą okazję – letnie przyjęcie, rodzinny obiad czy deser do popołudniowej kawy. W deserze znajdziesz idealnie uzupełniające się warstwy: budyń truskawkowy zmieszany z bitą śmietaną oraz frużelinę z truskawek, która dodaje orzeźwiającej nuty, do tego spód z ulubionych biszkoptów lub ciasteczek, które dodają smaku i tworzą kolejną warstwę.

    Przepis jest dokładnie opisany krok po kroku, z dołączonymi zdjęciami z przygotowań, które pomogą w każdej fazie, oraz krótkim filmem, w którym pokazuję, jak przygotować ten deser od początku do końca. Jeśli szukasz pomysłu na prosty deser truskawkowy, który zachwyci smakiem i wyglądem – koniecznie wypróbuj ten przepis! To prawdziwy smak lata w szklance!