Przepis na tort bożonarodzeniowy
Przepis na wyjątkowy tort idealny na Boże Narodzenie
Zapraszam na przepis na tort bożonarodzeniowy, który łączy w sobie niezwykłe połączenie smaków. Złożony z warstw ciasta red velvet i ciasta szpinakowego, ten tort podkreśla klimat świąt. Delikatność kremu mascarpone i soczystość żurawin dodają wyjątkowego charakteru temu świątecznemu deserowi. Spróbuj tego przepisu, by stworzyć niezapomniany tort, który zaskoczy i oczaruje wszystkich domowników i gości.
Spis treści
- Tort bożonarodzeniowy przepis krok po kroku
- Tort na Boże Narodzenie – uwagi
- Niezbędne składniki do przygotowania tortu bożonarodzeniowego
- Jak zrobić świąteczny tort bożonarodzeniowy – wskazówki
- Czy tort na Boże Narodzenie może być zrobiony na biszkopcie?
- Ile kalorii ma tort z żurawinami?
- Jak udekorować tort na Boże Narodzenie?
- Polecane przepisy na torty na Boże Narodzenie
Tort bożonarodzeniowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz wyjątkowego przepisu na tort idealny na Boże Narodzenie, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Tort bożonarodzeniowy z żurawinami przepis z filmem
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na ciasto szpinakowe do tortu
- 75 g szpinaku
- 1 jajko (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- 150 ml maślanki (w temp. pokojowej)
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 40 ml oleju
- 150 g mąki pszennej (- 1 szklanka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru (- 1/3 szklanki)
składniki na ciasto red velvet do tortu
- 375 g mąki pszennej (- 2,5 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
- 240 ml oleju
- 360 ml maślanki (- w temp. pokojowej)
- 2 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- ok 2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub olejku)
składniki na frużelinę z żurawiny
- 200 g żurawiny
- 100 g cukru
- ok 150 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (+ trochę wody)
składniki na krem mascarpone do tortu
- 500 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 70 g cukru pudru (- 1/2 szklanki – lub do smaku)
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto szpinakowe do tortu
- Zmiksuj razem szpinak, jajko, maślankę, olej i sok z cytryny na gładką masę.75 g szpinaku, 1 jajko, 150 ml maślanki, 1,5 łyżki soku z cytryny, 40 ml oleju
- W większej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i cukier.150 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 75 g cukru
- Dodaj do suchych składników mokre i wymieszaj lub zmiksuj.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki – ja swoją foremkę do pieczenia posmarowałam masłem i wysypałam mąką.
- Piecz ciasto szpinakowe w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 30 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić ciasto red velvet do tortu
- Do dużej miski przesiej przez sito mąkę razem z sodą i kakao, dodaj cukier i wymieszaj.375 g mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka gorzkiego kakao, 250 g cukru
- W drugiej misce zmiksuj krótko olej, maślankę, jajka, barwnik, wanilię i ocet.240 ml oleju, 360 ml maślanki, 2 jajka, ok 2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Dodaj mokre składniki do suchych..
- Krótko zmieszaj razem składniki albo zmiksuj.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki – możesz ciasto podzielić na dwie porcje i piec w oddzielnych formach.
- Piecz ciasto red velvet w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra/dół). Jeśli pieczesz ciasto w dwóch oddzielnych foremkach, to piecz je przez około 35-40 minut. Jeśli pieczesz ciasto na raz w jednej formie, to piecz je około 55 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić frużelinę z żurawiny
- Żurawinę przełóż do rondelka (jeśli używasz mrożoną, to nie musisz jej wcześniej rozmrażać), dodaj cukier i sok pomarańczowy.200 g żurawiny, 100 g cukru, ok 150 ml soku pomarańczowego
- Gotuj żurawinę na małym ogniu, aż zacznie pękać i zmięknie, a sok się lekko zredukuje.
- Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z niedużą ilością wody, tak aby stała się płynna.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Dodaj mąkę do gotującej się żurawiny i wymieszaj energicznie. Gdy żurawina zgęstnieje zdejmij ją z palnika i zostaw do ostudzenia.
Jak zrobić krem mascarpone do tortu
- Serek mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem.500 g serka mascarpone, 70 g cukru pudru
- Wlej zimną kremówkę i miksuj na wysokich obrotach aż otrzymasz gęsty kremem.250 ml śmietany kremówki
Tort bożonarodzeniowy – złożenie
- Z ciasta red velvet odkrój ostrym nożem wybrzuszony wierzch – możesz go zjeść :)
- Odetnij lekko wierzch z ciasta szpinakowego i odciętą część zmiksuj na drobno, albo mocno pokrusz.
- Przekrój ciasto red velvet na dwa mniej więcej równo grubościowo blaty.
- Na płaskim talerzu lub podkładzie ułóż spodni blat ciasta red velvet i załóż na niego rant – jeśli nie masz specjalnego rantu, to zapnij na nim rant od tortownicy w której piekło się ciasto.
- Nałóż na ciasto mniej więcej 1/4-1/3 kremu.
- Na krem wyłóż połowę frużeliny z żurawiny, ale tak, aby nie dotykała brzegów.
- Ułóż blat ciasta szpinakowego, nałóż na niego mniej więcej 1/3 kremu i resztę żurawiny.
- Połóż na wierzchu drugi blat ciasta red velvet.
- Posmaruj wierzch ciasta cienką warstwą kremu i chowaj tort (razem z obręczą) do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- Wyjmij tort z lodówki i zdejmij ostrożnie obręcz.
- Wyrównaj boki tortu – jeśli masz jeszcze trochę kremu, to możesz go delikatnie posmarować po bokach.
- Posyp wierzch tortu pokruszonym ciastem szpinakowym, udekoruj ziarenkami granatu i świeżą żurawiną.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tort na Boże Narodzenie – uwagi
Tym razem przygotowałam wyjątkowy tort, który idealnie sprawdzi się właśnie na Boże Narodzenie, ale oczywiście nie tylko. To skojarzenie świąteczne wywołane jest w głównej mierze kolorystyką tortu, która utrzymana jest w kolorach czerwowo-zielonych. Na pomysł tego tortu wpadłam rozmawiając z córką. Prosiła mnie o jakiegoś czasu, aby upiec ciasto leśny mech – uwielbia ciasta ze szpinakiem, albo ciasto red velvet. Ja jej mówię, że muszę przygotować coś nowego i świątecznego i tak wymyśliłam ten tort. Bo to połączenie obydwu tych ciast – jest blat ciasta szpinakowego i dwa blaty ciasta red velvet. Razem tworzą nie tylko cudny z wyglądu tort, ale również bardzo smakowity. Spróbuj koniecznie!
Niezbędne składniki do przygotowania tortu bożonarodzeniowego
Może lista składników do tortu wygląda na długą i wymagającą wielu produktów, ale wiele z nich się powtarza przy obydwu ciastach, więc w sumie nie musisz robić nie wiadomo jak dużych zakupów. Poniżej przedstawiam skróconą listę podstawowych składników potrzebnych do przygotowania tortu oraz ewentualnych zamienników.
- szpinak – ja do ciasta szpinakowego użyłam szpinak mrożony w małych kostkach, wcześniej trzeba go rozmrozić, możesz też użyć świeży szpinak.
- maślanka – zarówno do ciasta red velvet jak i do ciasta szpinakowego użyłam maślankę, ma ona pomóc zaktywować sodę – soda lepiej pracuje w kwaśnym środowisku. Jeśli nie masz maślanki, to możesz użyć zamiast niej kefir, albo jogurt naturalny – ale taki rzadszy.
- soda oczyszczona – soda to silny spulchniacz, który umożliwia cięższym ciastom – takim jak red velvet ładne wyrastanie. Jeśli nie masz sody, to możesz zastąpić ją proszkiem do pieczenia, ale użyj go więcej, na każdą łyżeczkę sody z przepisu użyj 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia.
- barwnik – do ciasta red velvet niezbędny jest czerwony barwnik spożywczy, aby nadać mu kolor. Najlepiej użyć tu barwnik spożywczy w żelu lub w proszku. Ja użyłam barwnik z żelu. Najlepiej dodawać go stopniowo, ale dla ładnego koloru trzeba go trochę więcej. Barwnik spożywczy możesz kupić w internecie, ale teraz mogą być dostępne w zwykłych sklepach razem z produktami do dekoracji wypieków – jak posypki.
- mascarpone – krem do tortu bożonarodzeniowego zrobiony jest na bazie serka mascarpone. Bez trudu kupisz go w sklepach, jest też łatwo dostępny w dyskontach jak Biedronka, czy też Lidl. W Biedronce czasami jest dostępny serek mascarpone z białą czekoladą. Możesz też go użyć, wtedy dodaj mniej cukru do kremu.
- śmietana kremówka – ja tu użyłam płynną śmietanę kremówkę z kartonika o zawartości tłuszczu 30%. Możesz też użyć kremówkę typ 36%.
- sok pomarańczowy – ja do frużeliny z żurawiny użyłam świeżo wyciskany sok pomarańczowy (z dwóch pomarańczy) i dodałam również miąższ z pomarańczy. Możesz tu użyć też sok z kartonika, albo w ostateczności zwykłą wodę, jeśli nie masz ani jednego, ani drugiego.
Jak zrobić świąteczny tort bożonarodzeniowy – wskazówki
Samo przygotowanie tortu nie jest trudne, chociaż może na takie wyglądać na pierwszy rzut oka. Do zrobienia ciast, nie musisz nawet wyciągać miksera, bo dasz radę zrobić je bez niego. Aby ułatwić i usprawnić pracę najlepiej upiec wcześniej ciasta – ja je upiekłam dzień wcześniej i przechowałam zawinięte w folię spożywczą. Szpinak i mokre składniki na ciasto leśny mech najlepiej zmiksować blenderem albo malakserem, a potem wystarczy już wymieszać składniki łyżką i przelać ciasto do formy do pieczenia. Ciasto red velvet możesz przygotować zupełnie bez miksera – ja mieszałam składniki mieszadłem. To w zupełności wystarczy.
Frużelinę z żurawiny możesz też zrobić dzień wcześniej, szczególnie, że musi być zupełnie wystudzona przed nałożeniem jej na krem. Do przygotowania frużeliny możesz spokojnie użyć mrożone owoce żurawiny – nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Przełóż ją do rondelka, dodaj cukier i sok pomarańczowy i gotuj, aż owoce zmiękną.
Zarówno ciasto red velvet jak i ciasto leśny mech użyte do tortu są dość ciężkimi ciastami, więc krem do przełożenia musi też być bardziej stabilny. Stąd użyłam do niego aż 500 g serka mascarpone (który musi być wcześniej mocno schłodzony w lodówce) a dla nadania puszystości zmiksowałam go z 250 ml śmietany kremówki. Taki krem wychodzi ładnie gęsty i nie wycieka pod wpływem ciężaru ciasta.
Czy można zrobić frużelinę w innym smaku?
Jeśli nie przepadasz za żurawinami, albo nigdzie nie możesz jej dostać, to przygotuj frużelinę z malin – możesz użyć mrożone albo z truskawek. Jeśli używasz maliny, to dodaj do nich mniej soku, bo maliny są zwykle mocno soczyste. Dodaj około 60 ml soku albo wody. Przygotowanie frużeliny z malin jest takie samo jak z żurawiny.
Jak złożyć tort bożonarodzeniowy?
Tort najlepiej składać w rancie. Ja tu użyłam specjalny rant kuchenny o regulowanej średnicy. Ten tort wychodzi wysoki – mój miał 12 cm wysokości, więc wysoki rant jest tu bardzo użyteczny. Rant ułatwia równe ułożenie warstw i zapewnia stabilność tortowi. Jeśli nie masz takiego rantu, to nie ma problemu. Nałóż na spodni blat ciasta red velvet rant odpięty od tortownicy, w której wcześniej były pieczone ciasta. Te ranty od tortownic są niższe i tort będzie lekko wystawał, ale na pewno usprawni on pracę i ją ułatwi.
Czy tort na Boże Narodzenie może być zrobiony na biszkopcie?
Tak, możesz zrobić ten tort na zwykłym biszkopcie. Nie ukrywam, że ten tort jest ciężki – mój ważył trochę ponad 3 kg – i zwarty. Ale pomimo trzymania w lodówce ciasto nie twardnieje – to dzięki użyciu oleju i maślanki. Za to jest dość kaloryczny. Jeśli wolisz lekkie i puszyste torty, to możesz przygotować go na biszkoptach. Tutaj proponuję upiec jeden cienki blat biszkopta z dodatkiem zielonego barwnika spożywczego oraz wyższy biszkopt z dodatkiem czerwonego barwnika, który można przekroić potem na dwa blaty.
Zobacz mój, krótki filmik i zobacz jak przygotować cienki biszkopt do przekładania kremami.
Ile kalorii ma tort z żurawinami?
Ten tort bożonarodzeniowy przygotowany z moich składników miał w 100 g około 290 kcal. Niby nie tak źle jak na tort. Ale ….. jak wspomniałam wyżej mój tort ważył 3 kg, więc tak na prawdę jedna porcja przy podziale tortu na 15 porcji będzie miała już około 580 kcal. Jeśli więc liczysz kalorie, to lepiej ukrój sobie wąski kawałek tortu. Na szczęście ten tort łatwo cienko ukroić ;)
Jak udekorować tort na Boże Narodzenie?
Ja przy swojej dekoracji również postawiłam na połączenie dwóch podstawowych kolorów – zielonego i czerwonego. Mimo bardzo prostych składników dekoracja wyszła przepiękna i bardzo podkreśliła świąteczny charakter tortu. Co możesz wykorzystać w świątecznej dekoracji?
Po pierwsze – ciasto szpinakowe – odetnij z upieczonego ciasta leśny mech cienką warstwę z góry i ją zmiksuj na proszek, albo bardzo dokładnie rozdrobnij. Wtedy możesz nią posypać wierzch tortu – ja nie sypałam całej góry, tylko po obwodzie. Chciałam przygotować dekorację przypominającą wieniec bożonarodzeniowy.
Po drugie – czerwone elementy – dla kontrastu z zielonymi okruszkami ciasta dodałam czerwone owoce – tutaj idealnie sprawdzą się ziarna granatu, który teraz bez problemu kupisz w sklepach oraz świeża żurawina. Ja swoją żurawinę „oszroniłam” co dodało fajnego zimowego charakteru tym owocom. Jeśli chcesz zrobić takie oszronione żurawiny, to zobacz moje wskazówki na ten temat przy przepisie na świąteczne bezy.
Po trzecie – zielone gałązki – do dekoracji dodałam nieduże gałązki świerku – oczywiście jest on niejadalną dekoracją, więc przez zjedzeniem trzeba je zdjąć z tortu. Część z nich możesz również przygotować w cukrze jak żurawiny. Zamiast gałązek świerku możesz użyć gałązki świeżego rozmarynu.
Co poza tymi dekoracji można jeszcze użyć? Jeśli nie chcesz się trzymać tej kolorystyki, to możesz użyć plasterki pomarańczy suszonej lub kandyzowanej, małe pierniczki, albo małe świąteczne czekoladki w różnych kształtach. Od ciebie już zależy jak końcowo będzie wyglądał twój tort bożonarodzeniowy. Najważniejsze, to baw się przy tym dobrze!
Ps. Jeśli szukasz inspiracji na świąteczne słodkie wypieki, to koniecznie zobacz moje zestawienie 60 przepisów na ciasta na Boże Narodzenie, gdzie wybrałam przepisy idealne na święta. Są tam pyszne serniki i makowce, idealne seromakowce, pierniki, ciasta z kremem, świąteczne ciasteczka i babeczki. Wszystko w jednym miejscu! Sprawdź koniecznie.
Przepis na samo ciasto red velvet znalazłam na stronie Somethings wanky.
Polecane przepisy na torty na Boże Narodzenie
Na blogu są również inne przepisy na pyszne torty, które idealnie sprawdzą się na święta Bożego Narodzenia. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na tort na Boże Narodzenie
Zobacz mój dokładny przepis na tort idealny na Boże Narodzenie. Ten przepis opisany krok po kroku ma dodatkowo zdjęcia z przygotowania oraz krótki filmik z przygotowania, dzięki którym upieczenie ciast na tort i jego złożenie przestanie być problemem. Zaskocz w tym roku swoją rodzinę i przyjaciół takim wyjątkowym tortem! Zobacz moje wskazówki i sprawdź jak zrobić tort, aby to było łatwe i przyjemne! Podziel sobie pracę na etapy, aby przygotowanie tortu bożonarodzeniowego nie było stresem, a przyjemnością!