Przepyszne i wilgotne ciasto waniliowe
Przepis na proste waniliowe ciasto z lukrem z keksówki
Przygotuj dziś razem ze mną bardzo proste i pyszne wilgotne ciasto waniliowe. To ucierane ciasto na maśle ma cudownie puszyste, miękkie i delikatne wnętrze o waniliowym smaku. Ciasto oblane po upieczeniu prostym lukrem smakuje wyśmienicie i bardzo długo zachowuje świeżość. Takie ciasto będzie świetnym pomysłem na deser do kawy, ale także możesz je zabrać na piknik na świeżym powietrzu, na przyjęcie w ogrodzie, albo nawet podać na rodzinnych uroczystościach. Delikatny smak i wspaniała konsystencja ciasta sprawia, że to będzie idealne ciasto dla dzieci i dorosłych. Spróbuj koniecznie i upiecz takie puszyste ciasto dla swoich bliskich.
Spis treści
- Wilgotne ciasto waniliowe przepis krok po kroku
- Szybkie ciasto waniliowe w keksówce – uwagi
- Jakie składniki są niezbędne do przygotowania waniliowego ciasta?
- Jak przygotować składniki do ciasta?
- Jak piec ciasto waniliowe w keksówce?
- Jak podawać waniliowe ciasto?
- Jak przechowywać ciasto waniliowe?
- Polecane przepisy na ciasta z keksówki
Wilgotne ciasto waniliowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste, uniwersalne w smaku ciasta ucierane, to koniecznie przygotuj to przepyszne ciasto z wanilią.
Wilgotne ciasto waniliowe przepis z filmem
Wyposażenie
- Podłużna forma keksowa o wymiarach 11×25 cm.
Składniki
składniki na ciasto waniliowe
- 200 g masła (miękkiego – w temp. pokojowej)
- 150 g cukru (pudru – 1 szklanka – można użyć trochę więcej)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (rozmiar L, w temp. pokojowej)
- 120 ml mleka (w temp. pokojowej)
składniki na lukier do ciasta
- ok 100 g cukru pudru (2/3 szklanki)
- ok 2-3 łyżki mleka (do konsystencji)
Instrukcja
Jak zrobić wilgotne ciasto waniliowe krok po kroku
Krok 1 – przygotowanie do ciasta
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką albo bułką tartą
- Piekarnik rozgrzej do 160 stopni (w trybie góra-dół).
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sitko.250 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krok 2 – przygotowanie ciasta
- Przełóż do miski miękkie masło, dodaj cukier oraz wanilię.200 g masła, 150 g cukru, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Utrzyj wszystko razem na puszystą i jasną masę – ja miksuję je na wysokich obrotach miksera przez kilka minut.
- Do zmiksowanego masła dodaj pojedynczo jajka i do każdego dodaj od razu łyżkę przesianej mąki.3 jajka
- Zmiksuj jajka z masłem na niskich obrotach miksera – krótko, tylko do połączenia.
- Wsyp mniej więcej połowę pozostałej mąki i krótko zmiksuj.
- Wlej mleko i zmiksuj na niskich obrotach miksera.120 ml mleka
- Dodaj resztę mąki i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
Krok 3 – pieczenie ciasta
- Ciasto przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj powierzchnię.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 60-70 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Krok 4 – przygotowanie lukru
- Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj 2 łyżki mleka i wymieszaj.ok 100 g cukru pudru, ok 2-3 łyżki mleka
- W razie konieczności dodaj trochę więcej mleka – jeśli cały cukier się nie rozpuścił.
- Lukrem polej ciasto.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szybkie ciasto waniliowe w keksówce – uwagi
Zapraszam dziś na przepyszne i do tego bardzo proste i szybkie ciasto, które piecze się w keksówce. Z tego przepisu otrzymasz nieduże ciasto idealne na około 10 porcji. Sprawdzi się więc ono idealnie przy mniejszej rodzinie, albo gdy planujesz upiec kilka ciast o różnych smakach. Sam przepis na to ucierane ciasto z wanilią jest niezwykle prosty i wymaga zaledwie kilku podstawowych składników ogólnie dostępnych w każdym sklepie. Koniecznie wypróbuj ten przepis jeśli lubisz wilgotne, miękkie i długo zachowujące świeżość ciasta o delikatnym smaku.
Samo ciasto wypatrzyłam na blogu Browned Butter Blondie i jestem zachwycona jego smakiem oraz delikatnością ciasta. A jeśli lubisz takie nieduże ciasta na jedną osobę, to polecam ci mój przepis na szybkie ciasto waniliowe bez miksera pieczone w kubku :) Idealne na szybką przekąskę.
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania waniliowego ciasta?
Do upieczenia tego ciasta będziesz potrzebować zaledwie 6 podstawowych składników. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które ja użyłam oraz ewentualnych zamienników.
- masło – potrzebujesz tu 200 g masła – ja polecam masło extra o zawartości tłuszczu 82% procent, może to też być masło osełka, możesz też skorzystać z masła roślinnego. Pamiętaj, że masło ma być w temperaturze pokojowej i ma być miękkie.
- cukier – masło jest ucierane z cukrem, ja w takich przypadkach korzystam z cukru pudru – tutaj dodałam 150 g cukru pudru (czyli 1 szklankę) i ciasto nie było bardzo słodkie – dla mnie idealnie. Jeśli wolisz bardziej słodkie ciasta, to możesz użyć 200 g cukru. Zamiast cukru pudru możesz wykorzystać zwykły cukier kryształ – tylko wtedy jego miksowanie z masłem zajmie ci trochę więcej czasu
- wanilia – ja użyłam ekstrakt z wanilii, możesz też użyć aromat waniliowy, albo część cukru zastąpić cukrem waniliowym – w tym przypadku możesz użyć całe mniejsze opakowanie
- mleko – ja tu użyłam mleko 1,5 % – możesz użyć dowolne inne mleko, albo nawet mleko roślinne – pamiętaj aby miało ono temperaturę pokojową
Jak przygotować składniki do ciasta?
Masło, jajka i mleko muszą być w temperaturze pokojowej, aby ciasto ucierane się nie zwarzyło i nie wyszedł potem zakalec w cieście. Dlatego musisz je odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki – przynajmniej 2 godziny wcześniej. Co zrobić jeśli o tym zapomnisz? Masło możesz krótko ogrzać w mikrofalówce, podobnie jak i mleko. Za to jajka przełóż do miski i zalej gorącą wodą. Potrzymaj je w niej przez chociaż 5 minut. To pozwoli się im ogrzać. Dodatkowo potem przy dodawaniu jajek do masy maślanej miksuj je z dodatkiem łyżki mąki – to zapewnia lekkie wyrównanie temperatur składników.
Jak piec ciasto waniliowe w keksówce?
Ja swoje ciasto piekłam w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni w trybie góra dół przez godzinę. Po godzinie czasu sprawdziłam ciasto patyczkiem i wydawało się mi jeszcze delikatnie lepkie. Dlatego zmieniłam tryb na termoobieg (dalej przy temperaturze 160 stopni) i podpiekłam go jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie ciasto było już idealnie upieczone i patyczek włożony w środek był czysty.
Jak podawać waniliowe ciasto?
Ja swoje ciasto po upieczeniu w keksówce najpierw zupełnie ostudziłam i dopiero wtedy polałam lukrem – nie rób zbyt luźnego lukru, bo on się jeszcze zwykle delikatnie rozrzedza po nałożeniu na ciasto i spływa. Dlatego lepiej zrobić trochę gęstszy lukier. Możesz też zamiast lukru posypać ciasto waniliowe cukrem pudrem – to na pewno obniży trochę kaloryczność ciasta. Zamiast lukru i cukru pudru możesz też przygotować polewę czekoladową – w tym przypadku fajnie się sprawdzi polewa z białej czekolady. Rozpuść 100 g białej czekolady w 50 ml śmietany kremówki. Przestudź i gdy polewa lekko zgęstnieje polej nią wierzch ciasta.
Jak przechowywać ciasto waniliowe?
Ciasto najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej – np. na blacie kuchennym, ale schowane w szczelny pojemnik lub pod osłonką. Dzięki temu ciasto nie będzie wysychać i długo zachowa świeżość. W takich warunkach może postać nawet kilka dni. Jeśli chcesz je przechować dłużej, to schowaj je do lodówki, a przed podaniem wyjmij wcześniej z lodówki, aby się ogrzało i zmiękło.
To waniliowe ciasto możesz też zamrozić – schowaj je do szczelnego woreczka na mrożonki i schowaj do zamrażarki. Tam może poleżeć około 3 miesiące.
A jeśli lubisz ciasta z truskawkami, to polecam ci takie niezwykle proste, puszyste i wilgotne ciasto truskawkowe :)
Polecane przepisy na ciasta z keksówki
Jeśli szukasz jeszcze innych pomysłów na szybkie i proste ciasta pieczone w keksówce idealne na niedużą ilość porcji, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi takie trzy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szybkie ciasto w keksówce przepis
Jeśli szukasz przepisu na nieduże ciasto do upieczenia w keksówce, to koniecznie zobacz mój przepis na szybkie ucierane ciasto waniliowe. To ciasto przygotujesz bardzo szybko i bardzo prosto. Wystarczy dobrze zmiksować masło z cukrem, a resztę składników już tylko delikatnie połączyć ze zmiksowanym masłem. Takie waniliowe ciasto ma lekki i delikatny smak, dlatego zasmakuje każdemu. Ciasto po upieczeniu jest cudownie miękkie i wilgotne, nie zapycha i doskonale smakuje w towarzystwie kubka kawy, herbaty czy też samo. Ciasto łatwo się kroi i można je zabrać wszędzie. Sprawdzi się nawet jako słodka przekąska w samochodzie podczas dłuższej podróży. Zobacz mój dokładnie opisany przepis, ze zdjęciami krok po kroku, zobacz moje wskazówki, a także zobacz mój krótki film video, gdzie pokazuję jak zrobić ucierane ciasto waniliowe i jak zrobić prosty lukier na ciasto. Z tym przepisem na szybkie ciasto upieczesz idealne nieduże ciasto w keksówce i nie będziesz się martwić, że coś ci się zmarnuje, co może się zdarzyć przy ciastach pieczonych w dużych formach.