Puszysta babka biszkoptowa

Zaktualizowany: 2025 12 kwietnia
cytrynowa babka biszkoptowa siostry Anastazji z lukrem i skórką z cytryny

Przepis na puszystą babkę siostry Anastazji o cytrynowym smaku

Jeśli marzysz o lekkiej, delikatnej i puszystej babce, która dosłownie rozpływa się w ustach – ten przepis jest dla Ciebie! Babka biszkoptowa z nutą cytrynową to połączenie prostoty, klasycznego smaku i subtelnej świeżości cytryny. Jej miękki i lekki jak piórko środek sprawia, że trudno poprzestać na jednym kawałku. To idealny wypiek na każdą okazję – zarówno na co dzień, jak i od święta. Szczególnie polecam ją na Wielkanoc, kiedy na stole królują tradycyjne wypieki, a taka babka będzie pięknym i smacznym uzupełnieniem świątecznego menu. Przepis jest prosty i sprawdzony – poradzi sobie z nim nawet początkujący. Spróbuj i przekonaj się, jak niewiele potrzeba, by stworzyć coś naprawdę pysznego!

biszkoptowa babka cytrynowa z lukrem idealna na wielkanoc

Babka biszkoptowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz lekkie, delikatne i puszyste ciasta, to koniecznie wypróbuj ten przepis na babkę idealną na Wielkanoc.

a bundt cake on a plate

Puszysta babka biszkoptowa przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na smakowitą, lekką i prostą do wykonania babkę o lekko cytrynowym smaku.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina 10 minuty
Rodzaj Ciasta
Porcje 10
Kalorie 368 kcal
Wyposażenie
  • Duża forma do pieczenia babki z kominkiem.
Składniki

składniki na babkę puszystą

składniki na lukier

  • 100 g cukier puder (2/3 szklanki)
  • ok 2 łyżki mleka (do konsystencji)
Instrukcja
 

Jak zrobić puszystą babkę biszkoptową krok po kroku

    Krok 1 – przygotowania

    • Przygotuj formę do babki – dokładnie posmaruj ją masłem i wysyp mąką pszenną (możesz też zrobić proste smarowidło – zobacz w opisie pod przepisem).
      przygotowanie formy do babki przed pieczeniem
    • Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
      150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      przesiewanie mąki z proszkiem do pieczenia przez sito
    • Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (tryb termoobieg).

    Krok 2 – przygotowanie ciasta na babkę

    • Białka zacznij lekko miksować aby się delikatnie napuszyły.
      4 białka
      ubijanie białek na pianę do babki biszkoptowej
    • W trakcie dodaj cukier i cukier waniliowy, zwiększ obroty miksera na maksymalne i miksuj tak przez kilka minut, aż białka staną się bardzo białe i gęste.
      170 g cukru, 15 g cukru waniliowego
      dodawanie cukru do miksowanych białek
    • Dodaj wtedy do nich sok i skórkę z cytryny – zmiksuj krótko na niskich obrotach.
      sok z połowy cytryny, skórka starta z cytryny
      dodawanie soku z cytryny do ciasta na babkę
    • Wlej olej i zmiksuj na niskich obrotach.
      120 ml oleju
      dodawanie oleju do ubitych białek z cukrem
    • Dodaj żółtka i je też zmiksuj krótko i tylko do połączenia.
      4 żółtka
      dodawanie żółtek do ciasta na babkę
    • Wsyp porcjami mąkę i miksuj na niskich obrotach tylko do połączenia – skończ miksowanie, gdy jeszcze widać na obrzeżach nie połączoną do końca mąkę.
      dodawanie przesianej mąki do ciasta na babkę
    • Wtedy przemieszaj już tylko ciasto łyżką.
      mieszanie ciasta na babkę łyżką
    • Przełóż ciasto do przygotowanej formy na babkę i wyrównaj powierzchnię.
      przekładanie babki biszkoptowej do przygotowanej formy do pieczenia

    Krok 3 – pieczenie babki

    • Wstaw babkę do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez około 50 minut – do suchego patyczka.
    • Po upieczeniu babkę wyjmij i pozostaw na blacie kuchennym na około 5-10 minut.
    • Po tym czasie delikatnie obkrój babkę nożem przy brzegach formy.
    • Ostrożnie obróć formę do góry nogami i wyjmij babkę – zostaw do zupełnego wystudzenia.

    Krok 4 – przygotowanie lukru

    • Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj do niego najpierw 1 łyżkę mleka i wymieszaj, dodaj więcej mleka i gdy otrzymasz lekko lejący lukier posmaruj nim wierzch babki.
      100 g cukier puder, ok 2 łyżki mleka
      jak zrobić lukier na pączki
    • Możesz na koniec posypać babkę skórką startą z cytryny.
    Film
    Uwagi
    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów, albo wskazówki do przepisu. 
    Prywatne
    Wartości Odżywcze
    Serving: 100gKalorie: 368kcalWeglowodany: 48gBiałko: 6gTłuszcz: 17g
    Słowo kluczowe babka cytrynowa, babka puszysta, babka wielkanocna
    Przetestować ten przepis?Daj znać w komentarzu!
    lemon bundt cake on a cake stand

    Biszkoptowa babka siostry Anastazji – uwagi

    Tak się ostatnio zorientowałam, że jeszcze nigdy nie piekłam żadnego ciasta z przepisu siostry Anastazji. Trzeba przyznać, że siostra Anastazja jest niezłą kopalnią przepisów, a mnie zainteresowała ta prosta, wręcz rustykalna w swoim wyglądzie bardzo puszysta babka. Ja ją nazwałam babką biszkoptową przez sposób jej przygotowania i jej wyjątkową puszystość. Dzięki dodatkowi oleju babka jest jednocześnie delikatnie wilgotna i mniej sucha niż zwykły tradycyjny biszkopt. Sok z cytryny i wanilia dodają jej delikatnego smaku. To ciasto idealne dla osób, które lubią tradycyjne smaki. Spróbuj koniecznie!

    puszysta babka cytrynowa z lukrem i posypana tartą skórką z cytryny

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania puszystej babki?

    Do upieczenia tej babki biszkoptowej potrzebujesz niewiele składników i do tego są one bardzo łatwo dostępne w każdym sklepie, a prawdopodobnie masz je już w domu. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.

    • jajka – do upieczenia babki będziesz potrzebować 4 duże jajka w rozmiarze L – przed przygotowaniem ciasta umyj je dokładnie a następnie rozdziel na białka i żółtka – pilnuj aby do białek nie dostało się żółtko. Dodatkowo jeśli chcesz aby białka się dobrze ubiły sprawdź miskę, w której będą miksowane – nie może być ona tłusta, inaczej białka się nie ubiją!
    • mąka pszenna – najlepsza będzie mąka tortowa typ 450, ale możesz też użyć mąkę typ 500 lub 550.
    • olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz użyć inny olej, ale wybierz taki o delikatnym smaku
    • cytryna – jeśli nie masz cytryny, albo nie przepadasz za jej smakiem, to możesz użyć pomarańczę – do babki dodaj około 40 ml soku oraz skórkę startą z pomarańczy. Jeśli nie masz świeżych owoców, to możesz użyć „cytrynkę” w płynie, albo użyć ulubiony aromat, a jako płyn dodać do babki mleko.
    widok z boku z lekkim zbliżeniem na babkę biszkoptową z sokiem z cytryny

    Jak zrobić smarowidło do formy do babki?

    Takie smarowidło do foremek jest bardzo proste do zrobienia, a jednocześnie niesłychanie ułatwia odpowiednie przygotowanie foremki. Nie trzeba się męczyć z wysypawaniem mąką i ubrudzoną przy tym kuchnią. Smarowidło wystarczy nałożyć pędzelkiem silikonowym na całą powierzchnię formy (łącznie z kominkiem) i tyle. Babka po upieczeniu zawsze wychodzi bez problemu i jeszcze nie zdażyło się mi, aby coś przywarło. A aby zrobić to smarowidło wystarczy zmiksować w równych ilościach margarynę, olej i mąkę pszenną (np. po 50 g). Takie smarowidło przechowuj zamknięte w lodówce i używaj również do smarowania zwykłych foremek – nie tylko tych do babek. Poniżej możesz zobaczyć krótki film, gdzie pokazuję, jak ja robię takie smarowidło.

    Jak obniżyć kaloryczność babki biszkoptowej?

    Jeśli masz ochotę na taką babkę, ale jesteś na diecie redukcyjnej i wolisz trochę mniej kaloryczne ciasto, to zrezygnuj z polewania babki lukrem – on tu podnosi kaloryczność ciasta. Zamiast tego posyp tylko babkę delikatnie cukrem pudrem. Babka biszkoptowa i tak będzie pięknie się prezentować, a przy okazji będzie mieć mniej kalorii :) Taka babka bez lukru będzie miała w 100 g około 318 kcal. A jeśli podzielisz ją na 10 mniej więcej równych porcji, to każda z nich będzie miała około 254 kcal.

    widok na kawałek ukrojonej babki biszkoptowej, w tle cała babka widoczna na paterze

    Jak przechowywać puszystą babkę biszkoptową?

    Aby babka siostry Anastazji była dłużej świeża i miękka warto ją schować do szczelnego pojemnika z pokrywką, albo przykryć kloszem. Babki nie musisz trzymać w lodówce. W zupełności wystarczy jej stanie w temperaturze pokojowej. Dodatkowo babkę biszkoptową możesz zamrozić na około 3 miesiące.

    Mam nadzieję, że taka cytrynowa babka biszkoptowa skusi również ciebie i zachęci do jej upieczenia. Jeśli tak, to będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.

    Przy okazji gorąco polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz wszystkie moje przepisy, a tam możesz je również łatwo zapisać na później :)

    Polecane przepisy na babki

    Jeśli lubisz babki, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy – znajdziesz tu tradycyjne babki, ale również takie nietypowe w smaku. Sprawdź koniecznie!

    Opublikowano: 2025 14 kwietnia

    Podziel się przepisem

    5 from 1 vote
    Subskrybuj
    Powiadom o
    guest
    Ocena Przepisu




    Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

    Używamy Akismet aby usunąć spam Sprawdź jak komentarze są przetwarzane.

    2 komentarzy
    Najbardziej cenione
    Najnowsze Najstarsze
    Inline Feedbacks
    View all comments

    Popularne Przepisy

    Polecane przepisy

    Przepis na babkę biszkoptową

    Szukasz idealnego przepisu na lekką i puszystą babkę biszkoptową z cytrynową nutą? Ten sprawdzony przepis na babkę biszkoptową to strzał w dziesiątkę – jest dokładnie opisany krok po kroku, zawiera zdjęcia z każdego etapu przygotowań oraz film wideo, który pokazuje, jak łatwo upiec tę pyszną babkę.

    Delikatny, cytrynowy smak i lekka, sprężysta struktura sprawiają, że babka świetnie sprawdzi się jako wielkanocny wypiek, ale również jako codzienny deser do kawy czy herbaty. Jeśli chcesz upiec babkę, która zawsze się udaje, pięknie wygląda i smakuje każdemu – koniecznie wypróbuj ten przepis. Babka biszkoptowa cytrynowa to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody!