Rolada bananowa
Przepis na roladę bananową z kremem twarożkowym
Rolada bananowa z kremem śmietankowym z serkiem mascarpone, to świetne ciasto na jesień i nie tylko. Aby ją przygotować musicie najpierw upiec bardzo płaskie ciasto bananowe, a następnie zwinąć je z kremem twarożkowym. Tak przygotowane ciasto z bananami wygląda bardzo fajnie i świetnie smakuje. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić taką roladę w domu.
Spis treści
Rolada bananowa przepis krok po kroku
Jeśli lubisz cista bananowe, to koniecznie zrób taką roladę z lekkim kremem twarożkowym.
Rolada bananowa przepis
Wyposażenie
- Duża blacha o wielkości około 26/38 cm.
Składniki
składniki na bananową roladę
składniki na twarożkowy krem do rolady
- 250 g serka mascarpone (zimnego)
- 250 ml śmietany kremówki (zimnej)
- 2 łyżki sosu karmelowego ( lub masy kajmakowej)
Instrukcja
Jak zrobić bananowe ciasto na roladę
- Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon.150 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 szczypta soli
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.3 jajka, 100 g cukru
- Do masy jajecznej dodaj suche składniki oraz banany – krótko zmiksuj.3 banany
- Dużą blachę (użyłam takiej 26/38 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 13-15 minut – do suchego patyczka.
- Od razu po upieczeniu ciasto przełóż do góry nogami na ściereczkę kuchenną wysypaną cukrem pudrem, ostrożnie zerwij papier do pieczenia, a ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku razem z ręczniczkiem – pozostaw do ostudzenia.
Jak zrobić krem twarożkowy do rolady bananowej
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj porcjami serek mascarpone oraz sos karmelowy.250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki sosu karmelowego
- Ciasto ostrożnie rozwiń, posmaruj kremem i ponownie zwiń.
- Zawiń roladę ciasno w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i polej sosem karmelowym.
Prywatne
Rolada z ciasta bananowego – uwagi
Dzień dobry wszystkim – dziś mam dla was nowy przepis na ciasto bananowe podane w zupełnie innej formie. Zamiast typowego ciasta przygotujemy dziś razem bananową roladę.
Będziecie tu oczywiście potrzebować banany, a do kremu śmietanę kremówkę i serek mascarpone.
Jakie banany będą najlepsze do rolady?
Otóż najlepiej się tu sprawdzą banany mocno dojrzałe – z brązowymi plamkami na skórce, albo wręcz zupełnie brązowe.
Pewnie nie raz zdarzyło się tak, że banany za długo wam poleżały i na skórce pojawiły się kropki. Zwykle takich bananów dzieci nie chcą już jeść, więc leżą jeszcze dłużej i jeszcze mocniej brązowieją. Wtedy już nikt nie chce na nie spojrzeć łaskawym okiem. Co z nimi zrobić?
Gdy nie wiecie, co zrobić ze zbrązowiałymi bananami, to ja Wam pomogę :)
Koniecznie upieczcie z nich ciasto :D
Na blogu jest już kilka przepisów na ciasta bananowe, a teraz mam jeszcze jedno – na roladę bananową z kremem karmelowym.
Przygotowuje się tą roladę jak każdą tyle że do ciasta dodajemy banany.
Jako krem wykorzystałam serek mascarpone z bitą śmietaną i sosem karmelowym.
Całość wychodzi bardzo smaczna i co istotne – rolada w ogóle nie jest sucha i nie wymaga żadnego nasączania.
Możecie również wypróbować inne przepisy na rolady z mojego bloga :D
Polecane przepisy na bananowe wypieki
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na słodkie wypieki zrobione z bananami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Rolada bananowa przepis
Zapraszam was dziś na niezwykle pyszne i jednocześnie dość proste do przygotowania ciasto bananowe w formie rolady. Wiem, że wielu z was przeraża przygotowanie rolady i uważa, że to jest trudne, ale wcale tak nie jest. Wystarczy dokładnie przeczytać wskazówki do przygotowania takiego ciasta. Najważniejsze jest, aby ciasto zaraz po upieczeniu wyjąć na czystą szmatkę i delikatnie zwinąć. Ciasto na roladę musi w tej postaci wystygnąć, to pomoże zapobiegnąć ewentualnemu pękaniu ciasta. Dopiero ostudzone ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Ja swoje ciasto bananowe posmarowałam prostym kremem śmietankowym zrobionym ze zmiksowanej śmietany kremówki, serka mascarpone i domowego sosu karmelowego.
Bananowa rolada z kremem śmietankowym
Mam nadzieję, że mój przepis i moje wskazówki dotyczące wykonania ciasta pomogą wam upiec i przygotować pyszne ciasto, którym zachwycicie swoją rodzinę i gości. Przeczytajcie moją instrukcję wykonania ciasta i zobaczcie jakie składniki będą wam niezbędne do pieczenia rolady bananowej z kremem.