Sernik na zimno z galaretką
Przepis na sernik na zimno z ukrytą galaretką
Zapraszam dziś na pyszny i bardzo efektowny sernik na zimno z galaretką, która jest ukryta w środku. Tą galaretkę widać dopiero po przekrojeniu sernika! W ten sposób można zaskoczyć całą rodzinę i gości. Takie ciasto z serem i galaretką, będzie doskonałe zarówno na weekend do kawy jak i na specjalne okazje. Przeczytajcie przepis i sprawdźcie jak zrobić sernik z ukrytą galaretką.
Spis treści
Sernik na zimno z galaretką w środku przepis krok po kroku
Jeśli lubicie serniki na zimno, a chcecie zrobić wrażenie na innych to zróbcie taki sernik na zimno z ukrytą w środku galaretką. Efekt WOW gwarantowany!
Sernik na zimno z galaretką w środku przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 22 cm.
- Tortownica lub foremka o średnicy około 16 cm.
Składniki
składniki na biszkopt do sernika
- 2 jajka (- rozmiar L)
- 70 g cukru (- 1/3 szklanki)
- 50 g mąki pszennej (- 1/3 szklanki)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
składniki na masę serową do sernika na zimno
- 600 g twarogu sernikowego (dobrego, tłustego – np. Piątnicy)
- 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżeczki żelatyny (- płaskie)
- 80 ml zimnej wody
dodatkowo do sernika
- 1 galaretka (- u mnie truskawkowa)
- truskawki (do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt do sernika na zimno
- Przesiej razem przez sito obie mąki.50 g mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą i gęstą masę.2 jajka, 70 g cukru
- Wyłącz mikser i powoli dodaj stopniowo mąkę do jajek – mieszaj delikatnie łopatką.
- Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm – wyłóż jej dno papierem do pieczenia, boki pozostaw bez smarowania.
- Wlej ciasto do tortownicy.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia – nie ściągaj z niego foremki (dalsze kroki będą wykonywane już w tej tortownicy).
Jak zrobić galaretkę do sernika
- Przygotuj galaretkę – rozpuść ją według przepisu na opakowaniu (możesz zmniejszyć ilość wody do 400 ml).
- Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
- Przygotuj mniejszą foremkę – jej dno wyłóż grubą folią aluminiową, albo folią spożywczą, tak aby wystawała poza obrys, zamknij rant tortownicy i podnieś wystającą folię do góry, przyklepując do boków.1 galaretka
- Na całą foremkę od spodu nałóż dodatkową warstwę folii i również przyczep do boków.
- Gęstniejącą galaretkę wlej do przygotowanej tortownicy i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia.
Jak zrobić sernik na zimno z mlekiem skondensowanym
- Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i poczekaj aż napęcznieje, potem podgrzej krótko w mikrofalówce (w odcinkach po około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.4 łyżeczki żelatyny, 80 ml zimnej wody
- Zmiksuj razem twaróg i mleko skondensowane do momentu, aż masa będzie jednolita.600 g twarogu sernikowego, 400 g mleka skondensowanego słodzonego
- Dodaj żelatynę i wszystko razem chwilę zmiksuj.
- Na spód biszkoptowy – (ja swój obkroiłam lekko wokół obwodu, tak aby twaróg zasłonił ciasto z zewnątrz) wyłóż około 1/3 masy twarogowej, aby przykryła cały biszkopt.
- Teraz ostrożnie połóż na środku galaretkę – jeśli masa sernikowa wyszła ci zbyt płynna, to przed tą "operacją" umieść ciasto na około 15 minut w lodówce, tak aby masa stężała.
- Na galaretkę i boki wyłóż pozostałą masę sernikową.
- Całość umieść w lodówce do pełnego stężenia.
- Przed podaniem delikatnie obkrój nożem boki ciasta i ostrożnie zdejmij rant tortownicy.
- Ciasto udekoruj truskawkami.truskawki
Prywatne
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym i galaretką – uwagi
Już za kilka dni Dzień Matki, więc chciałam Wam zaproponować pyszne ciasto, które możecie zrobić na tą okazję :)
Sernik jest przepyszny, a do tego wygląda niesamowicie :)
Niby zwykły, prosty sernik na zimno, ale umieszczenie galaretki między warstwami twarogu sprawia, że staje się „niezwykły” i specjalny.
Aby otrzymać taki efekt potrzebujecie dwie tortownice – ja użyłam jednej o średnicy 16 cm, a drugiej o średnicy 22 cm (ale mogą to być dowolne foremki, byle ta większa nie przekroczyła 22 cm).
Proponuję dzień wcześniej upiec biszkoptowy spód (możecie skorzystać z przepisu na ten biszkopt) i zrobić galaretkę, wtedy wszystko pójdzie sprawniej i szybciej (nie trzeba będzie specjalnie czekać na zastygnięcie galaretki).
Pomysł na to ciasto znalazłam na stronie Czekoladą utkane.
Zobaczcie również inne moje przepisy na serniki, a jeśli lubicie takie niebanalne przepisy to wypróbujcie mój przepis na pochyłe mini serniczki z galaretką.
Polecane przepisy na serniki na zimno
Gorąco polecam Wam również inne moje przepisy na serniki bez pieczenia i na zimno. Na blogu jest ich spory wybór o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na sernik na zimno z galaretką
Przepis na niezwykły sernik na zimno z galaretką w środku, to świetny pomysł na święta wielkanocne albo na jakąś okazję. Niby normalny sernik z galaretką, ale ten jednak zaskakuje swoim wyglądem. Ponieważ na pierwszy rzut oka, nie widać na nim galaretki. Zwykły sernik na zimno z truskawkami na wierzchu. Jednak po przekrojeniu okazuje się, że w środku ukryta jest galaretka. Prosty zabieg, a sernik na zimno tak wiele zyskuje! Koniecznie zróbcie taki sernik z galaretką w środku na jakąś specjalną okazję.
Sernik z galaretką i truskawkami przepis
Zobaczcie mój przepis na sernik na zimno i sprawdźcie jak zrobić sernik z galaretką w środku. Z moim dokładnym przepisem krok po kroku wszystko uda się wam bez problemów! A ten sernik nie dość że wygląda niezwykle, to jest jeszcze niebywale smaczny! Zaledwie kilka składników, a smakuje nieziemsko! Koniecznie wypróbujcie ten przepis na sernik na zimno z galaretką i truskawkami. Jestem pewna, że wszyscy pokochają ten smak. Sernik z mlekiem skondensowanym jest prosty do zrobienia. Jedynie czego potrzebujecie to czasu na schładzanie w lodówce. Przy okazji polecam wam również sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką - przepyszny!