Sernik straciatella

Zaktualizowany: 2023 24 września
sernik straciatella

Przepis na sernik straciatella – z kawałkami czekolady

Sernik straciatella z kawałkami posiekanej czekolady i czekoladową polewą na wierzchu to pyszne i aromatyczne ciasto, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom czekolady. Sernik ten składa się delikatnego i puszystego serowego nadzienia z dodatkiem kawałków czekolady oraz mocno czekoladowej polewy na wierzchu. Taki sernik możecie upiec na weekend do kawy, albo na specjalne okazje rodzinne czy też święta :)

sernik z kawałkami czekolady

Sernik straciatella przepis krok po kroku

Jeśli kochasz serniki i uwielbiasz czekoladę, to połącz te dwa smaki w jedno pyszne ciasto. Sernik z kawałkami posiekanej czekolady smakuje nieziemsko i pięknie się prezentuje. Gorąco polecam!

sernik straciatella

Sernik straciatella przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty sernik straciatella z kawałkami czekolady w środku i z warstwą czekoladowej polewy.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
4 hours
Czas całkowity 6 hours
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy około 22-24 cm – dla wyższego sernika.
  • Forma o wielkości około 24/24 lub 20/30 cm – dla niższego sernika.
Składniki

składniki na sernik straciatella

  • 250 g mascarpone
  • 600 g twarogu ( na serniki – dobrego, tłustego (lub zwykły zmielony))
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 4 jajka (rozmiar L)
  • 3 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru lub mąki ziemniaczanej – proszku)
  • 1 tabliczka czekolady ( rozdrobnionej (ja użyłam gorzką))

składniki na polewę czekoladową

  • 75 g czekolady (- dla mniejszego okrągłego sernika, przy serniku pieczonym w dużej foremce trzeba zrobić 2x więcej polewy)
  • 2 łyżki masła
Instrukcja
 

Jak zrobić sernik straciatella z czekoladą

  • Zmiksuj razem serek mascarpone i twaróg.
    250 g mascarpone, 600 g twarogu
  • Stopniowo dodawaj cukier i krótko miksuj.
    200 g cukru
  • Dodaj pojedynczo jajka – miksuj tylko do momentu połączenia się.
    4 jajka
  • Na koniec wsyp budyń i delikatnie wymieszaj.
    3 łyżki budyniu waniliowego
  • Dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj łyżka.
    1 tabliczka czekolady
  • Przelej ciasto do przygotowanej blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną).
  • Piecz około 1,5 godziny w 150 stopniach – tryb góra/dół.
  • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim sernik, aż do ostudzenia.
  • Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc.
  • Po schłodzeniu przygotuj polewę czekoladową – rozpuść czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce i nałóż na sernik.
    75 g czekolady, 2 łyżki masła
Prywatne
Słowa kluczowe sernik z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z czekoladą

Sernik z kawałkami czekolady – uwagi

Znowu będę was kusić sernikiem – tym razem jest to sernik straciatella z kawałkami czekolady i grubą polewą czekoladową.

Mamy ostatnio w domu „fazę” na serniki i na twaróg jako taki, nawet mój mąż sam robi twaróg (wychodzi pyszny :)).

W związku z tym w lodówce leży mnóstwo twarogu – swojego i kupionego.

Dziś zaczęliśmy się lekko martwić tą ilością, więc szybko zapadła decyzja o upieczeniu sernika. Zastanawialiśmy się tylko jaki upiec.

Ostatnio był sernik krówkowy i wyszedł przepyszny.

Tym razem postawiliśmy na sernik straciatella z gorzką czekoladą :)

Powiem tylko, że nie dał rady przeczekać przepisowej nocy w lodówce :)

Daliśmy mu jedynie ze dwie, trzy godzinki na zimnym balkonie i się do niego dobraliśmy.

Ciasto jest rewelacyjne, a do tego proste w wykonaniu, więc koniecznie je wypróbujcie.

Podaję przepis na porcja na tortownicę około 22 cm.

sernik straciatella

Ps.

Sernik doczekał się w końcu nowych zdjęć :)

Przy okazji świąt wielkanocnych upiekłam go ponownie i zrobiłam nowe zdjęcia.

Tym razem upiekłam go w dużej prostokątnej blaszce (takiej 20/30 cm). Nie zwiększałam proporcji, więc serniczek wyszedł dużo niższy, za to mogłam go podzielić na więcej porcji!

Poprzednio czekoladę ścierałam na tarce na grubych oczkach, teraz nie chciało mi się tak bawić i tylko posiekałam ją nożem.

Stąd w cieście widać większe i mniejsze kawałki czekolady. Muszę przyznać, że fajnie to tak razem smakowało.

Sernik zniknął jako pierwszy, więc myślę, że to dobra rekomendacja!

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na serniki!

czekoladowy sernik straciatella

Poniżej znajdziecie moje pierwsze zdjęcia tego sernika – upiekłam go w tortownicy o średnicy 22 cm i jak widać jest dużo wyższy.

sernik straciatella
sernik straciatella
domowy sernik starciatella
sernik straciatella z czekoladą i czekoladową polewą

Polecane przepisy na serniki

Jeśli lubicie pyszne domowe serniki, to koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na te wielce apetyczne ciasta. Tutaj na szybko polecam między innymi trzy takie pyszne serniki idealne na specjalne okazje:

Jako podstawę wykorzystałam przepis na sernik z Kwestii smaku, zmieniłam go jedynie odrobinę.

Smacznego :)

Opublikowano: 2012 2 listopada

Podziel się przepisem

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na sernik straciatella

Sernik straciatella z kawałkami czekolady i czekoladową polewą na wierzchu to wyjątkowo smaczne i aromatyczne ciasto, które cieszy się dużą popularnością wśród miłośników słodkości i czekolady. Ten rodzaj sernika wyróżnia się przede wszystkim miękkim, puszystym i delikatnym serowym nadzieniem z dodatkiem kawałków czekolady, które wzbogacają smak i teksturę ciasta.

Serowe nadzienie przygotowuje się z białego sera zmiksowanego z serkiem mascarpone, które następnie łączy się z jajkami, cukrem i proszkiem z budyniu waniliowego lub śmietankowego. Wszystkie składniki łączy się ze sobą i dodaje kawałki czekolady, dzięki czemu sernik zyskuje wyjątkowy smak i aromat.

Gotowe nadzienie wylewa się do przygotowanej foremki do pieczenia i piecze w piekarniku do uzyskania złocistego koloru i miękkiej, kremowej konsystencji. Po upieczeniu sernik studzimy, a następnie schładzamy w lodówce. To zapewni mu wyjątkowy smak, doda aksamitnej tekstury oraz zapewni dodatkowe orzeźwienie.

Sernik straciatella z kawałkami czekolady i czekoladową polewą na wierzchu to wspaniały wybór na rodzinne uroczystości, spotkania ze znajomymi, czy na romantyczne wieczory we dwoje. Jest to ciasto, które z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkości i czekolady. Dlatego koniecznie zobaczcie mój przepis opisany krok po kroku tuż powyżej i jak najszybciej upieczcie to pyszne ciasto. Zobaczcie również inne moje przepisy na serniki. Jestem przekonana, że na pewno znajdziecie tu coś dla siebie.