Sernik tiramisu przepis
Przepis na sernik tiramisu na zimno
Dziś mam dla Ciebie niezwykle apetyczny przepis na sernik na zimno w stylu tiramisu. Tutaj lekką i puszystą masę sernikową przełożyłam podłużnymi biszkoptami zamoczonymi w kawie z likierem amaretto. Tak powstał niezwykle smakowity sernik, który do tego przepięknie się prezentuje po przekrojeniu. Zobacz mój dokładny przepis krok po kroku na sernik tiramisu i przygotuj go dla swoich bliskich.
Spis treści
Sernik na zimno tiramisu przepis krok po kroku
Jeśli uwielbiasz tiramisu i kochasz serniki, to koniecznie wypróbuj to połączenie smaków!
Sernik tiramisu bez pieczenia przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na sernik tiramisu
- 1 kg sera twarogowego (dobrej jakości (tradycyjne polecam Piątnicę))
- 250 g cukru (- 1 i 1/4 szklanki)
- 100 ml wody
- 4 żółtka (- u mnie z jajek rozmiar L)
- 10 łyżeczek żelatyny ( w proszku)
- 10 łyżek wody (zimnej (do żelatyny))
- 400 ml śmietany kremówki ( ubitej na sztywno – u mnie 30%)
- ok 500 g biszkoptów (- użyłam podłużne biszkopty do tiramisu)
- mocna kawa (z likierem amaretto (ja 4 czubate łyżeczki kawy zalałam do 3/4 wysokości szklanki i uzupełniłam do pełna amaretto))
Instrukcja
Jak zrobić sernik tiramisu na zimno
- Sto ml wody zagotuj razem z cukrem – ma wrzeć.100 ml wody, 250 g cukru
- W tym czasie zacznij miksować żółtka, w trakcie miksowania wlej do nich gotujący się syrop (w ten sposób zaparzysz żółtka) i miksuj dalej.4 żółtka
- Żelatynę zalej pozostałą zimną wodą – odstaw do napęcznienia, a następnie podgrzej, aby się rozpuściła.10 łyżeczek żelatyny, 10 łyżek wody
- Do masy jajecznej dodaj porcjami twaróg i na koniec wlej rozpuszczoną żelatynę.1 kg sera twarogowego
- Wyłącz mikser, dodaj ubitą śmietanę kremówkę – mieszaj delikatnie łopatką lub rózgą.400 ml śmietany kremówki
- Dno tortownicy wyłóż folią spożywczą, tak aby wystawała na zewnątrz.
- Na dnie ułóż warstwę biszkoptów, nasącz je kawą z amaretto.ok 500 g biszkoptów, mocna kawa
- Na biszkopty wylej połowę porcji twarogowej.
- Ostrożnie ułóż drugą warstwę biszkoptów i nasącz je kawą.
- Bardzo ostrożnie i powoli wylej resztę masy.
- Włóż ciasto do lodówki, aby masa stężała (potrzeba minimum 4 godziny).
- Aby łatwo wyjąć sernik z foremki najlepiej boki tortownicy ogrzać suszarką, wtedy rant ładnie odejdzie i nie zepsują się boki ciasta :)
- Gotowy sernik możesz polać glazurą czekoladową.
Prywatne
Tiramisu sernik bez pieczenia – uwagi
Dziwię się, że dopiero teraz wpadłam na pomysł, aby przygotować sernik tiramisu w wersji na zimno.
Uwielbiam tradycyjne tiramisu, robiłam już też bezowy torcik tiramisu, a teraz do tego grona dołącza sernik :)
Nieskromnie powiem, że jest przepyszny i sam znika z talerza.
Jeśli lubicie kawowe desery, to spróbujcie tego sernika :)
Podana porcja jest na foremkę o średnicy 22 cm (wtedy wychodzi wysokie ciasto).
Ja swój sernik udekorowałam glazurą czekoladową, która nadała mu piękny połysk.
Dodam, że to może być świetne ciasto na święta :)
Polecane przepisy na tiramisu
Zobacz moje przepisy na pyszne tiramisu o różnych smakach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: