Przepis na pyszny sernik z jabłkami na zimno

wpis sponsorowany

sernik z jabłkami

Dziś mam dla was przepis na rewelacyjny sernik z jabłkami bez pieczenia.

Do jego przygotowania wykorzystałam herbatniki, które położyłam na dnie foremki oraz podłużne biszkopty, które użyłam na wierzchu.

Aby ułatwić sobie pracę na warstwę jabłkową wykorzystałam gotowe jabłka prażone w słoiku z firmy Stovit.

Podgrzałam je w garnku i gdy były gorące wymieszałam je z krystaliczną galaretką w proszku.

Dzięki temu po wystudzeniu jabłka stężały w żelkową warstwę.

Sernik z jabłkami na zimno nie wymaga tłustego twarogu, więc tu użyłam lżejszy i chudszy twaróg z wiaderka (i tym sposobem ciasto miało mało kalorii :)).

Zmiksowałam go z cukrem, a potem dodałam żelatynę.

Jeśli chcecie możecie też dodać do masy twarogowej trochę soku z cytryny, albo ulubionego aromatu.

Jeśli nie macie biszkoptów, to na wierzch ciasta też możecie położyć herbatniki.

Po schłodzeniu w lodówce zmiękną one i sernik będzie można kroić bez większych problemów!

Życzę wam smacznego i przy okazji zapraszam do wypróbowania również innych przepisów na domowe serniki.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
sernik na zimno z jabłkami
szarlotka z sernikiem
jabłecznik z sernikiem
serniko-jabłecznik
sernik na zimno z biszkoptami
sernik na zimno z jabłkami

Sernik z jabłkami przepis do druku

sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami na zimno

Wypieki Beaty
Przepis na lekki sernik na zimno z jabłkami w galaretce.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
4 godz
Czas całkowity 5 godz
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 136 kcal

Wyposażenie

  • Forma o wielkości około 20/30 cm.

Składniki
  

  • 70 g herbatników mniej więcej
  • 200 g biszkoptów użyłam długie
  • 1 słoik jabłek prażonych od Stovit
  • 1 opakowanie galaretki jasnej – np. cytrynowej, brzoskwiniowej, przezroczystej
  • 1 kg twarogu na serniki – użyłam chudy
  • 200 g cukru
  • 15 g żelatyny mniej więcej 6 lekko czubatych łyżeczek

Instrukcja
 

  • Jabłka prażone przełóż do garnka i podgrzej – gdy będą gorące wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj.
  • Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Na dnie ułóż warstwę herbatników.
  • Na herbatniki wyłóż jabłka z galaretką (mogą być gorące) – odstaw do wystudzenia.
  • Żelatynę zalej wodą – dolej jej tylko tyle, aby zakryła żelatynę – i odstaw do napęcznienia.
  • Twaróg zmiksuj z cukrem.
  • Żelatynę podgrzej krótko – aby stała się płynna (ja robię w mikrofalówce – podgrzewam około 10 sekund).
  • Do żelatyny dodaj dużą łyżkę twarogu i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej żelatynę do reszty twarogu i szybko zmiksuj.
  • Wyłóż sernik na warstwę jabłkową, wyrównaj.
  • Na serniku ułóż biszkopty i schowaj całość do lodówki na około 4 godziny – do stężenia.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 136kcalWeglowodany: 20gBiałko: 7gTłuszcz: 3g
Słowa kluczowe sernik bez pieczenia, sernik na zimno
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit