Superłatwa szarlotka
Przepis na prostą szarlotkę na mleku skondensowanym
Dziś na deser poleca się superłatwa szarlotka przygotowana na lekkim cieście z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Tą szarlotkę możecie zrobić nawet bez użycia miksera. Wystarczy zmieszać składniki łyżką i już można je piec. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Superłatwa szarlotka przepis krok po kroku
Jeśli lubisz szybkie i proste ciasta, które przygotujesz bez zbytniego wysiłku, to wypróbuj tą szarlotkę!
Superłatwa szarlotka przepis
Składniki
składniki na szarlotkę z mlekiem skondensowanym
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego ( o wadze ok 530 g)
- 60 g masła (rozpuszczonego )
- 3 jabłka (duże )
- 5 jajek (- użyłam rozmiar L)
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
Jak zrobić szybką szarlotkę bez miksera
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w grubą kostkę.3 jabłka
- Mleko skondensowane zmieszaj z rozpuszczonym masłem.1 puszka słodzonego mleka skondensowanego, 60 g masła
- Dodaj jajka i zmieszaj lub zmiksuj.5 jajek
- Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników – wymieszaj (ciasto będzie dość płynne).150 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj do ciasta jabłka i zamieszaj łyżką.
- Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut – do suchego patyczka.
- Ciasto może się w trakcie pieczenia mocno zrumienić – możesz więc je pod koniec przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Notatki
Prywatne
Szarlotka z mlekiem skondensowanym – uwagi
Superłatwa szarlotka jest nie dość, że super, to jeszcze łatwa ;)
A przepis na nią pochodzi z książki „Polskie Jabłka” Joanny Tołłoczko – recenzja książki jest również na blogu i w bonusie możecie wygrać tą książkę :D – zapraszam tutaj po szczegóły.
Szarlotkę możecie wykonać jedynie przy użyciu miski i jakiegoś mieszadła – zupełnie nie potrzebujecie miksera (chociaż nie odmawiam Wam możliwości jego użycia ;)).
Podstawę – oprócz oczywiście jabłek – stanowi skondensowane słodkie mleko.
Odpowiada ono zarówno za słodkość jak i za konsystencję.
Już wcześniej robiłam ciasto na mleku skondensowanym i krakersach – ono również było takie szybkie.
Jedna uwaga – ciasto ma tendencję do „spiekania” – co widać na moich zdjęciach – warto go pod koniec przykryć kawałkiem folii aluminiowej – ja się zagapiłam i ciasto miałam ciemnobrązowe.
Podaję przepis na foremkę o średnicy 22-24 cm (chociaż możecie też je upiec w 26, ale będzie dużo niższe).
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.
Polecane przepisy na ciasta z jabłkami
Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne ciasta z jabłkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szybka szarlotka przepis
Zapraszam na bardzo szybkie i proste ciasto z jabłkami zrobione na mleku skondensowanym. Do tego ciasta używamy dużą puszkę słodzonego mleka skondensowanego i nie dodajemy już więcej zwykłego cukru. Mąki też używamy stosunkowo niedużo. Samo ciasto jest bardzo szybkie do zrobienia i jest to nawet ciasto bez miksera. Wystarczy składniki wymieszać łyżką i przelać całość do foremki do pieczenia.
Przepis na proste ciasto z jabłkami
Zobaczcie mój przepis na jabłecznik z mlekiem skondensowanym i sprawdźcie jak zrobić szybką szarlotkę. Ciasto z jabłkami na mleku skondensowanym wyjdzie każdemu! Kupcie więc puszkę słodzonego mleka skondensowanego i przygotujcie taką superłatwą szarlotkę. Wasza rodzina będzie wam wdzięczna :) Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.