Surówka z selera
Przepis na surówkę z selera z masłem orzechowym
Moja propozycja na dziś to pyszna surówka z selera. Taka surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu, więc koniecznie spróbujcie. Z selera surówka nie jest może mocno popularna, a szkoda, to to bardzo smaczne warzywo. Zobaczcie mój przepis krok po kroku i sprawdźcie jak zrobić surówkę z selera z masłem orzechowym i orzeszkami. Jak dla mnie to najlepsza surówka z selera korzeniowego!
Spis treści
Surówka z selera przepis krok po kroku
Jeśli lubisz surówkę z korzenia selera, to spróbuj tego wyjątkowego połączenia z dodatkiem masła orzechowego!
Surówka z selera uwagi
Składniki
składniki na surówkę z selera
- 250 g selera (- waga po obraniu)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g jogurtu greckiego ((2 bardziej czubate łyżki))
- 30 g masła orzechowego ((1 lekko czubata łyżka) )
- 1 łyżka syropu klonowego ((lub do smaku))
Instrukcja
Jak zrobić surówkę z selera krok po kroku
- Seler zetrzyj na grubej tarce, polej sokiem z cytryny i wymieszaj.250 g selera, 1 łyżka soku z cytryny
- Jogurt naturalny zmieszaj z masłem orzechowym i syropem klonowym (może też być miód).50 g jogurtu greckiego, 30 g masła orzechowego, 1 łyżka syropu klonowego
- Dodaj sos do selera i dokładnie wymieszaj.
- Możesz na koniec posypać surówkę posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Surówka selerowa – uwagi
Ta surówka z selera to pierwsza surówka na blogu. Były już jakieś sałatki – np. sałatka ze szpinakiem i truskawkami, albo sałatka cezar, ale takiej typowej surówki – nie. Ja ostatnio staram się jeść więcej surowych warzyw i owoców (najwięcej wyjadam teraz kiszonej kapusty i pomarańczy – chyba mam jakieś niedobory witaminy C ;)) i tak przygotowałam sobie taką surówkę z selera. W domu seler jem tylko ja, mój mąż go nie lubi, a do dzieci nawet nie próbuję z nim podchodzić.
Kiedyś uwielbiałam surówkę z selera z jabłkiem, albo z ananasem – do tego sos na bazie majonezu. Tym razem chciałam spróbować nowe smaki i tak wymyśliłam to masło orzechowe. Muszę przyznać, że ta wersja tak mi zasmakowała, że od razu zjadłam dwie porcje – nim mi nie zostało i będę musiała ją dorobić! Masło orzechowe idealnie komponuje się z selerem, a dodatek chrupiących orzeszków jest boski – jeśli nie macie orzeszków ziemnych, to możecie użyć masło z kawałkami orzeszków.
Jak zrobić surówkę z selera z masłem orzechowym – wskazówki
Seler obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy jogurt wymieszany z masłem orzechowym. Jeśli lubicie, to możecie surówkę delikatnie dosłodzić miodem albo syropem klonowym. Najlepiej zjeść surówkę zaraz po przyrządzeniu.
Podaję przepis na dwie porcje – idealne do zjedzenia solo (ja jadłam po treningu) albo jako dodatek do obiadu. Mam nadzieję, że surówka z selera w takim wydaniu zasmakuje wam równie mocno co mi :)
Zapraszam was także do wypróbowania innych przepisów na sałatki i surówki.
Ps.
Przy okazji polecam wam moją książkę „Najlepsze sałatki Beaty”, którą możecie kupić w moim sklepie internetowym :)
Polecane przepisy na surówki i sałatki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na zdrowe i kolorowe sałatki i surówki pełne warzyw. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Surówka z selera przepis
Przygotuj dziś pyszną i bardzo prostą surówkę z selera o niebywałym lekko orzechowym smaku. Surówka z masłem orzechowym nabiera wyjątkowego smaku i nawet osoby niezbyt przepadające za selerem zjedzą ją ze smakiem. Masło orzechowe i syrop klonowy idealnie współgrają ze smakiem selera korzeniowego. Ja tu już nie potrzebowałam nic więcej dodawać. Ale jeśli chcecie możecie zrobić surówkę z selera i jabłka - wystarczy jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Takie tarte jabłko dodajecie do surówki selerowej i mieszacie razem. Jestem przekonana, że taka surówka z jabłka i selera zasmakuje każdemu.
Z selera surówka
Z selera surówka może być również z dodatkiem rodzynek. Aby zrobić surówkę z selera z rodzynkami dodajcie je do gotowej surówki i wymieszajcie. Jeśli chcecie, aby rodzynki były smaczniejsze, możecie je wcześniej zalać gorącą wodą i poczekać kilkanaście minut, aż napęcznieją. Potem je odlewacie z wody i dodajcie do surówki z selera. Zarówno jabłko jaki rodzynki dodane do surówki nadadzą jej dodatkowej słodyczy :) Spróbujcie koniecznie jeśli lubicie domowe zdrowe surówki i przygotujcie ją jako dodatek do obiadu. Dodam jeszcze, że surówka z selera korzeniowego będzie idealna również jako surówka na grilla - świetnie się będzie komponowała z grillowanym mięsem z kurczaka. Spróbujcie koniecznie.
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na szybką selerową surówkę i zobaczcie jak się robi surówkę z selera. Z moim przepisem przygotujcie ją szybko i bez problemów, a dodatek masła orzechowego sprawi, że surówka zachwyci domowników, a wy zyskacie uznanie w ich oczach :) Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na sałatki - znajdziecie tu fajne i pyszne przepisy idealne na różne okazje.