Szyszki z ryżu preparowanego
Przepis na szyszki z ryżu preparowanego z mojego dzieciństwa
Szyszki zrobione z ryżu preparowanego i krówek to smak mojego dzieciństwa. Wtedy robiła je moja mama, a teraz ja robię je moim dzieciom. Mimo prostoty wykonania oraz niewielu składników, to deser, który zawsze i wszystkim smakuje. Jeśli więc też uwielbialiście te słodkości, to zobaczcie jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego – sprawdźcie mój przepis ze zdjęciami krok po kroku oraz obejrzyjcie film z przygotowania szyszek :)
Spis treści
Karmelowe szyszki z ryżu preparowanego przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny deser, którym zaskoczysz dzieci i dorosłych, to wypróbuj ten przepis!
Szyszki z ryżu preparowanego przepis
Składniki
składniki na szyszki z ryżu i krówek
- około 80 g ryżu preparowanego
- 300 g krówek ((takie miękkie szybciej się rozpuszczą))
- 100 g masła
- 1 łyżka łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić szyszki z ryżu i krówek
- Rozpuść krówki razem z masłem – mieszaj, aby masa się nie przypaliła. Mieszaj aż masa się ładnie połączy i nie będzie się oddzielało masło.300 g krówek, 100 g masła
- Możesz dodać trochę gorzkiego kakao – wtedy szyszki nabiorę odrobinę ciemniejszego koloru.1 łyżka łyżka gorzkiego kakao
- Dodaj ryż do masy krówkowej i wymieszaj.około 80 g ryżu preparowanego
- Odstaw całość do lekkiego wystudzenia.
- Jeszcze ciepłą masę dziel na mniejsze części i tocz w rękach kule – ich rozmiar zależy od ciebie, ale najwygodniej się je taki o średnicy około 4 cm.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Karmelowe szyszki z ryżu – uwagi
Te szyszki z ryżu preparowanego to jeden ze smaków dzieciństwa – szczególnie mój mąż je uwielbia i to on nalegał, aby je zrobić.
Moja mama robiła je tylko czasami, za to u mojego męża były one częstym gościem.
Teraz jest to również przysmak moich dzieci (mam nawet pakować je synkowi do szkoły).
Jeśli takie szyszki to również smak Waszego dzieciństwa, to koniecznie je przygotujcie i pozwólcie sobie na chwilę nostalgii.
Jak zrobić szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej – wskazówki
Sam przepis jest prosty , więc nawet „dwie lewe ręce” powinny dać sobie z nimi radę. Za to efekt WOW gwarantowany!
Aby zrobić szyszki z krówek wystarczy rozpuścić krówki z masłem, a potem wymieszać z ryżem preparowanym.
Lekko przestudzoną masę nabieramy łyżką i nadajemy kształt – mogą to być podłużne kształty bardziej podobne do szyszek, albo bardziej okrągłe i mniejsze. To już zależy od Was!
Jak zrobić szyszki żeby nie były twarde?
Szyszki przez oblepienie karmelem, który twardnieje (podobnie jak cukierki krówki i karmel) niestety również będą z czasem twardnieć. Sam sposób ich przygotowania mocno na to nie wpłynie. Dlatego szyszki są najlepsze do spożycia w ciągu kilku dni od przygotowania. Aby były dłużej bardziej miękkie możesz je przełożyć do szczelnego pojemnika, tak aby nie obsychały dodatkowo od powietrza. Możesz też owinąć szyszki w folię spożywczą, aby były dłużej świeże.
Jakie krówki do szyszek?
Najlepiej wybrać tu miękkie i ciągnące krówki – szybciej się rozpuszczą. Gdy krówki się rozpuszczą i połączą z masłem w jednolitą masę, to wsyp do garnka ryż preparowany i go wymieszaj łopatką. Ostudź masę, aby się nie poparzyć w trakcie robienia szyszek. Wtedy bierz porcje ryżu w krówkach i tocz z nich szyszki – mogą to być podłużne kształty, albo kuleczki – jak będzie wygodniej. Gotowe szyszki z ryżu odłóż do pełnego ostudzenia. Możesz je włożyć dodatkowo w małe papilotki (jak do babeczek, albo trufli) – będą się piękniej prezentowały. W takiej postaci możesz je nawet spakować i podarować w prezencie :)
Te słodkie kuleczki z ryżu preparowanego będą się świetnie prezentować na świątecznym stole – i nie tylko. Niestety szyszki z ryżu preparowanego fit to nie są :) ale od czasu do czasu i od święta można sobie pozwolić na taką przyjemność. Szczególnie gdy zje się jedną, czy też dwie.
Koniecznie wykorzystajcie przepis na szyszki z ryżu preparowanego krówek i toffi i zróbcie je sobie i swoim dzieciom.
Jak przechowywać szyszki?
Szyszki są najlepsze do zjedzenia w przeciągu kilku dni, a najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku, tak aby nie łapały wilgoci z otoczenia albo nie wysychały.
Możecie je włożyć do foliowych ładnych opakowań, przewiązać wstążeczką i podarować komuś.
A jeśli szukacie również inne smaki z dzieciństwa, to przypominam przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku – przeeeepyszny :)
Ps.
Przy okazji polecam moją książkę „Najlepsze wypieki Beaty” gdzie znajdziecie sto przepisów na pyszne domowe słodkie wypieki – zaczynając od ciasteczek i babeczek na tortach kończąc. Na pewno każdy znajdziecie coś dla siebie.
A tu pierwsze zdjęcia moich szyszek z 2013 roku.
Polecane przepisy na proste słodkości
Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkości idealne na różne okazje. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Szyszki z ryżu preparowanego przepis
Pamiętasz domowe szyszki? Sięgają one czasów PRL, tak samo jak blok czekoladowy z bakaliami. Ta słodka przekąska w postaci szyszek z ryżu preparowanego to istne niebo w gębie! Przywołają wspomnienia z dzieciństwa wielu z nas. Przepis na szyszki jest niezwykle prosty i nie musisz być niebywale kreatywny. Szyszki z ryżu wykonuje się okrągłe lub podłużne żeby bardziej przypominały te prawdziwe. Szyszki wyglądają zachęcająco, dzięki czemu doskonale ozdobią stół podczas świąt Bożego Narodzenia oraz wielu innych okazji. Nie ma osoby, która nie sięgnie chociaż po jedną. Słodki karmel po prostu rozpływa się w ustach, a dzięki temu smak szyszek z ryżu pozostanie w pamięci na długo. Uraduj również swoje pociechy szyszkami z ryżu preparowanego, które są wyjątkowo łatwym w wykonaniu smakołykiem.
Przepis na szyszki z krówek
Mój przepis na szyszki jest ze mną bardzo długo i wykonuję je z moimi dziećmi dosyć często. Zobacz mój przepis i sprawdź jak zrobić szyszki z krówek i ryżu preparowanego. Będziesz zaskoczona/zaskoczony jakie to proste i szybkie. Kup dobre, miękkie cukierki krówki oraz ryż preparowany i skorzystaj z mojego szybkiego przepisu na szyszki. Jestem przekonana, że ten słodki deser krówkowy każdemu zasmakuje.
Spróbuj również upiec ciasteczka orzeszki, które też każdy z pewnością pamięta. Ich nadzienie, które składa się z mascarpone, czekolady i pasty orzechowej jest doskonałe. Kojarzą mi się ze świętami oraz są niezwykle smaczne.
Szyszki z ryżu preparowanego po wykonaniu najlepiej schłodzić przez jakiś czas, wtedy smakują przewybornie i się nie rozpadają.