Tarta ze śliwkami i kremem
Przepis na kruchą tartę z kremem i śliwkami
Dziś poleca się Waszej uwadze tarta ze śliwkami i kremem mascarpone. To ciasto to delikatne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach zapieczone z lekkim kremem mascarpone i zatopionymi w nim soczystymi śliwkami. To idealne ciasto na jesień. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Tarta ze śliwkami i kremem przepis krok po kroku
Jeśli lubisz pyszne słodkie tarty z lekkim kremem, to koniecznie upiecz taką ze śliwkami!
Tarta ze śliwkami i kremem przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 30cm.
Składniki
składniki na kruchy spód do tarty
- 300 g mąki pszennej (- 2 szklanki)
- 50 g cukru pudru (- 1/3 szklanki)
- 150 g masła (miękkiego )
- 2 jajka (- rozmiar L)
- 1 szczypta soli
składniki na krem mascarpone do tarty
- 250 g serka mascarpone ((może też być zwykły twaróg sernikowy))
- 2 jajka (- rozmiar L)
- 100 g cukru (- pół szklanki)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250 ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
- około 350 g śliwek
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do tarty
- Umieść w dużej misce suche składniki, wkrój w kawałkach masło, dodaj jajka.300 g mąki pszennej, 50 g cukru pudru, 150 g masła, 2 jajka, 1 szczypta soli
- Zagnieć ciasto, tak aby było elastyczne.
- Włóż do foliowego woreczka i schłodź przynajmniej przez godzinę (jeśli masz mało czasu, to najlepiej w zamrażarce).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić pomiędzy dwoma kawałkami folii) i wylep przygotowaną formę do tarty (wysmarowaną tłuszczem i lekko wysypaną mąką).
- Nadmiar ciasta odetnij – możesz go wykorzystać do ciasteczek, albo zamrozić i użyć w późniejszym terminie.
- Nakłuj ciasto, przykryj folią aluminiową i posyp ziarnami fasoli lub grochu.
- Podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach (góra/dół) i odstaw do przestudzenia.
Jak zrobić krem mascarpone do tarty
- Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.2 jajka, 100 g cukru
- Dodaj serek i wymieszaj, dodaj mąkę ziemniaczaną i wanilię.250 g serka mascarpone, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Ubij śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy twarogowej – delikatnie wymieszaj.250 ml śmietany kremówki
- Wyłóż krem na spód, na wierzchu ułóż przekrojone śliwki (skórką do dołu).około 350 g śliwek
- Piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach (góra/dół).
Prywatne
Krucha tarta z mascarpone i śliwkami – uwagi
Zdołałam ostatnio uratować kilka śliwek (zwykle wszystkie zjadam zanim dojdą do domu) i upiekłam z nimi pyszną tartę z lekkim kremem.
Ciasto jest na kruchym spodzie, zapieczone z kremem z mascarpone i świeżymi śliwkami.
Miałam z nim troszkę przygód – dałam trochę za dużo kremu i przy nakładaniu śliwek trochę mi uciekło górą. Na szczęście nie wpłynęło, to na efekt końcowy :)
Tarta wyszła bardzo fajna – spód delikatny (chociaż odrobinkę za gruby), krem aksamitny, a śliwki – jak to śliwki – pyszne :)
Jeśli macie trochę śliwek, to szybko pieczcie tą tartę ze śliwkami!
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na słodkie tarty.
Polecane przepisy na kruche tarty z nadzieniem
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne kruche tarty na słodko. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Zapraszam na pyszne ciasto ze śliwkami i zapiekanym kremem mascarpone. Taka krucha tarta ze śliwkami i kremem mascarpone to prawdziwe cudo. Kruchy spód, obłędny krem śmietankowy i soczyste śliwki. Czego chcieć więcej? Ja się robię kawę i się wgryzam :) Zobaczcie mój przepis krok po kroku na kruche ciasto zapiekane z kremem mascarpone i śliwkami i sprawdźcie jak zrobić tartę śliwkową. Takie jesienne ciasto idealnie się sprawdzi do weekendowej kawki. Spróbujcie koniecznie! Wypróbujcie również inne moje przepisy na kruche ciasta.
11 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Tarta ze śliwkami i kremem przepis
Kruche ciasto ze śliwkami i kremem
Przepis dramat, wszystko poszło do śmieci. Dziękuję bardzo …
A co się nie udało?
Czy tarta po całej nocy w lodówce powinna mieć jeszcze luźny krem?
Zaraz mam gości i nie wiem czy częstość
Krem powinien być dość ścisły, o konsystencji gęstszego budyniu
a tarta zdobyła serce mojego taty. Uwielbia owoce jesieni. Śliwki, figi, morele… Ja zmodyfikowałam troche przepis i dałam część z morelami właśnie,..
Dziękuję bardzo :) Tarta była przepyszna :)
Pyszna ta tarta.
Wygląda na bardzo delikatną:)
Wspaniała tarta,aż ślinka cieknie.pozdrawiam.
Wygląda wyjątkowo smakowicie :)
Na pierwszy rzut oka widać że smakuje wspaniale,a Twój opis dodatkowo zachęca!
pięknie wyglada!!!