Truskawkowe semifreddo
Przepis na truskawkowy deser lodowy
Zapraszam na truskawkowe semifreddo, czyli pyszny włoski deser lodowy z owocami i owocowym sosem. Taki tort lodowy możecie podać na deser, albo nawet na jakąś specjalną okazję.
Spis treści
Truskawkowe semifreddo przepis krok po kroku
Jeśli lubicie lodowe desery, to koniecznie zróbcie to włoskie semifreddo z truskawkami.
Truskawkowe semifreddo przepis
Wyposażenie
- Przepis na foremkę o wielkości około 22 cm.
Składniki
składniki na semifreddo
- 250 g truskawek
- 3 łyżki słodkiego likieru ( lub nalewki, np. wiśniówki (opcjonalnie))
- 300 ml śmietanki kremówki (30-36 proc. – zimnej)
- 1/3 szklanki cukru pudru (- lub do smaku)
- 115 g bezików
- 100 g borówki amerykańskiej (, poziomek, malin lub innych drobnych owoców)
składniki na sos owocowy do semifreddo
- 250 g owoców ((ja użyłam maliny, można wziąć truskawki))
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- owoce ( do dekoracji.)
Instrukcja
Jak zrobić truskawkowe semifreddo
- Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj w blenderze. Przełóż do miski i wymieszaj z likierem.250 g truskawek, 3 łyżki słodkiego likieru
- Bezy włóż do foliowej torebki i rozkrusz.115 g bezików
- W drugiej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem.300 ml śmietanki kremówki, 1/3 szklanki cukru pudru
- Dodaj bezy, wymieszaj i połącz z musem truskawkowym oraz borówkami (lub poziomkami – będą ładnie wyglądały po przekrojeniu).100 g borówki amerykańskiej
- Tortownicę wyłóż pergaminem lub folią spożywczą i wlej masę.
- Wstaw do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Jak zrobić owocowy sos do sermifreddo
- W rondlu podgrzej owoce z cukrem i wodą, aż zmiękną.250 g owoców, 2 łyżki cukru, 1 łyżka wody
- Całość przetrzyj przez sito i ostudź. Możesz też po prostu zmiksować owoce blenderem.
- Wyjmij deser z zamrażarki (najlepiej około godzinę przed podaniem przełóż go do lodówki).
- Przełóż na zimny talerz i podziel na porcje.
- Każdą posyp cukrem pudrem, udekoruj owocami i listkami mięty.owoce
- Podawaj od razu z sosem owocowym.
Prywatne
Semifreddo z truskawkami – uwagi
Semifreddo to klasyczny włoski deser ze śmietany i bez.
To deser lodowy – podawany w zamrożonym stanie.
Jest łatwiejszy do wykonania niż lody, bo nie wymaga użycia maszyny do lodów, ani mieszania podczas zamrażania.
Podaje się go pokrojonego na kawałki jak ciasto.
Myślę, że w gorące dni, to świetny wybór :)
Jako owoce użyłam truskawki, ale można wykorzystać jagody, maliny, poziomki itp.
Taki semifreddo przepis podstawowy przyda się pewnie nie raz. Wypróbujcie również przepis na semifreddo jagodowe, na mrożony torcik truskawkowy, albo jeden z licznych przepisów na lody :)
Przepis pochodzi z Palce lizać
Poniżej zdjęcie deseru jeszcze przed zamrożeniem.
Polecane przepisy na desery lodowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne desery lodowe i lody. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Truskawkowe semifreddo przepis
Semifreddo to włoski deser lodowy - słowo to oznacza "w połowie zmrożony". Semifreddo przygotowuje się ze zmiksowanej śmietany kremówki połączonej z dodatkami - najchętniej właśnie z owocami i lekkimi bezami. Deser lodowy zamraża się, a przed podaniem wyjmuje wcześniej do lodówki, tak aby deser się lekko ogrzał i był właśnie taki na wpół zmrożony. Ja przygotowałam dla nas semifreddo z truskawkami i bezami i muszę powiedzieć, że wyjadałam tą masę jeszcze przed zmrożeniem jej zamrażarce. Połączenie zmiksowanych truskawek i ubitej śmietany kremówki smakuje wręcz wybornie. Deser truskawkowy po zamrożeniu jest przepyszny i orzeźwiający - idealny na upalne letnie dni. A semifreddo podane z sosem owocowym to już mistrzostwo świata - spróbujcie koniecznie!
Deser lodowy z truskawek przepis
Zobaczcie mój dokładny przepis na truskawkowe semifreddo i sprawdźcie jak zrobić truskawkowy deser lodowy. Jestem przekonana, że to semifreddo z bezami i borówkami zasmakuje każdemu. Dlatego zakupcie wszystkie niezbędne składniki i ruszajcie do pracy. Przy okazji polecam wam również jagodowe semifreddo. Pyszne i mocno owocowe.