Wilgotna leśna babka
Przepis na pyszną i prostą babkę leśny mech z owocami leśnymi
Dziś się poleca niezwykła zielona, wilgotna leśna babka. Ta babka inspirowana ciastem leśny mech przygotowana jest z dodatkiem szpinaku, który nadaje jej pięknego zielonego koloru oraz wyjątkowej wilgotności. Do tego leśne owoce zatopione w zielonym cieście sprawiają, że babka prezentuje się niezwykle pięknie i smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie sprawdź jak zrobić babkę leśny mech i upiecz ją jak najszybciej!
Spis treści
Zielona leśna babka z owocami przepis krok po kroku
Jeśli lubisz wilgotne ciasta pieczone z dodatkiem warzyw, to koniecznie upiecz taką piękną zieloną babkę z owocami leśnymi.
Leśna babka z owocami przepis z filmem
Wyposażenie
- Podłużna forma do pieczenia keksu o wymiarach około 30/10 cm.
Składniki
składniki na leśną babkę ze szpinakiem
- 200 g szpinaku
- 100 ml oleju
- 60 ml mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 jajka (rozmiar L)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 200 g cukru (1 szklanka (lub do smaku))
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok 150-200 g mieszanki owoców leśnych
- ok 30 g pistacji (siekanych – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić leśną babkę z owocami krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Jeśli masz mrożony szpinak to go rozmroź i odlej nadmiar wody.200 g szpinaku
- Formę do pieczenia babki posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Piekarnik rozgrzej do 170℃ w trybie termoobiegu.
Krok 3 – przygotowanie mokrych składników
- Szpinak przełóż do blendera kielichowego (lub wysokiej miski) i dodaj olej, mleko i sok z cytryny.100 ml oleju, 60 ml mleka, 2 łyżki soku z cytryny
- Wbij do szpinaku trzy jajka i zmiksuj całość na jednolitą masę.3 jajka
Krok 3 – przygotowanie babki
- Do większej misy wsyp mąkę, dodaj cukier oraz sodę oczyszczoną – wymieszaj składniki łyżką.300 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Wlej do mąki zmiksowane mokre składniki.
- Wymieszaj całość dokładnie łyżką.
- Wsyp do ciasta owoce i wymieszaj łyżką.ok 150-200 g mieszanki owoców leśnych
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Jeśli masz pistacje, to na koniec możesz posypać wierzch babki posiekanymi orzechami, ale nie jest to konieczne.ok 30 g pistacji
Krok 4 – pieczenie babki leśny mech
- Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 55-60 minut – do suchego patyczka.
- Ciasto po upieczeniu ostudź.
Film
Uwagi
Prywatne
Wartości Odżywcze
Babka leśny mech – uwagi
Pewnie znasz ciasto (tudzież torcik) leśny mech, który już od dłuższego czasu należy do jednych z bardziej popularnych ciast. Może nawet zrobiłaś/eś już babeczki leśny mech. A co powiesz na babkę leśny mech? Ta babka jest mega wilgotna, bardzo szybka do zrobienia i cudownie pyszna. Jak zwykle – nikt się nie domyśli (po smaku), że w cieście jest szpinak. Ciasto pięknie się prezentuje, a dzięki wspaniałemu zielonemu kolorowi może być idealnym ciastem na Wielkanoc!
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania leśnej babki?
Do upieczenia babki będziesz potrzebować zaledwie kilku podstawowych składników, które łatwo dostaniesz w każdym sklepie. Poniżej podaję skróconą listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- szpinak – ja użyłam mrożony, rozdrobniony szpinak, który wcześniej rozmroziłam. Możesz też użyć świeży szpinak, tylko wtedy musisz go bardzo porządnie zmiksować z mokrymi składnikami, tak aby nie było dużych fragmentów liści – no chyba że ci one nie przeszkadzają ;)
- olej – u mnie to olej rzepakowy, możesz użyć dowolny inny o lekkim i delikatnym smaku
- mleko – u mnie mleko uht 1,5%, możesz użyć dowolne mleko, również mleko roślinne
- soda oczyszczona – aby ciasto dobrze wyrosło użyłam sodę, która jest silniejsza do proszku do pieczenia. Jeśli jednak jej nie masz, to użyj tu 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- owoce leśne – użyłam tu gotową mieszankę owoców leśnych – miałam mrożone owoce i wcześniej ich nie rozmrażałam. Możesz też użyć np. same maliny, albo maliny i borówki
Jak przygotować babkę, aby dobrze się udała?
Jeśli masz możliwość, to dobrze jest aby składniki miały temperaturę pokojową – wtedy ciasto ładnie i szybko wyrasta. Ja używałam mrożone owoce, które obniżyły temperaturę ciasta i moja babka zaczęła dość późno wyrastać, ale upiekła się ładnie i bez zakalca.
Jak przechowywać babkę leśny mech?
Aby leśna babka długo zachowała swoją świeżość i wilgotność warto ją przykryć kloszem, albo schować do szczelnego pojemnika z pokrywką. Nie ma potrzeby chowania ciasta do lodówki – może postać na kuchennym blacie przez kilka dni. Babkę możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że taka babka leśny mech zasmakuje tobie i twoim bliskim. Jeśli skorzystasz z przepisu będzie mi bardzo miło, gdy podzielisz się swoimi wrażeniami w komentarzu pod przepisem.
Ps. Gorąco zachęcam do obserwowania mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam łatwo dodać do ulubionych.
Polecane przepisy na wypieki ze szpinakiem
Jeśli lubisz szpinak i nie boisz się używać go w swoich wypiekach, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na szpinak na słodko.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na zieloną babkę ze szpinakiem
Na nadchodzące święta wielkanocne albo na weekend upiecz razem ze mną niebywałą zieloną babkę leśny mech z owocami leśnymi. Ta wilgotna babka w bajecznym zielonym kolorze przepięknie się prezentuje z kleksami czerwonych owoców zapieczonych w środku. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku, ze zdjęciami i filmem z przygotowań, a upieczenie ciasta nie będzie stanowić żadnego problemu!