Włoskie ciasto migdałowe

Przepis na proste ucierane ciasto z migdałami
Zapraszam dziś na pyszne i bardzo proste w przygotowaniu włoskie ciasto migdałowe. To ucierane ciasto na maśle jest potrójnie migdałowe. Do ciasta dodałam olejek migdałowy i zmielone na mąkę migdały. Dodatek posiekanych migdałów zapieczonych na wierzchu ciasta sprawia, że ciasto dodatkowo fajnie chrupie podczas jedzenia. Takie migdałowe ciasto będzie doskonałym dodatkiem do kubka kawy lub herbaty. Spróbuj koniecznie!
Spis treści

Włoskie ciasto migdałowe przepis z filmem
Jeśli lubisz puszyste maślane ciasta o ciekawym aromacie, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Włoskie ciasto migdałowe przepis krok po kroku
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22-23 cm.
Składniki
składniki na migdałowe ciasto
- 180 g masła (miękkiego)
- 200 g cukru pudru (1⅓ szklanki)
- 2 jajka (rozmiar L – w temp. pokojowej)
- ok 1 łyżeczki olejku migdałowego (lub aromatu)
- 250 ml mleka (w temp. pokojowej)
- 250 g mąki pszennej (1⅔ szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mąki migdałowej (½ szklanki)
- ok 75 g migdałów (grubo siekanych – ½ szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić włoskie ciasto migdałowe krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
- Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką pszenną lub bułką tartą – możesz ją też wyłożyć papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 ℃ ( w trybie góra/dół) lub 170 ℃ (w trybie termoobiegu).
- Przesiej razem przez gęste sito mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mąkę migdałową.250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g mąki migdałowej
Krok 2 – przygotowanie ciasta migdałowego
- Masło przełóż do miski razem z cukrem oraz olejkiem migdałowym.180 g masła, 200 g cukru pudru, ok 1 łyżeczki olejku migdałowego
- Miksuj je razem aż nabiorą puszystości i jasnego koloru – ja zwykle miksuję około 3 minuty na najwyższych obrotach miksera.
- Dodaj do masy maślanej pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj ale już na niskich obrotach miksera.2 jajka
- Dodaj do ciasta na zmianę trochę mąki i trochę mleka miksując krótko na niskich obrotach.250 ml mleka
- Na koniec dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj – przestań miksować, gdy widzisz jeszcze resztki mąki po bokach.
- Wtedy lekko przemieszaj ciasto łyżką.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy.
- Posyp wierzch ciasta migdałowego posiekanymi migdałami.ok 75 g migdałów
Krok 3 – pieczenie ciasta migdałowego
- Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 40-50 minut do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Przed podaniem możesz je dodatkowo posypać odrobiną cukru pudru.
Film
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Włoskie ciasto z migdałami – uwagi
Lubię zjeść sobie do kawy kawałek jakiegoś dobrego ciasta, a najlepiej, jak to ciasto jest proste i szybkie do przygotowania. I dokładnie takie jest to ciasto – szybkie i proste. A do tego lekkie, puszyste i delikatnie migdałowe w smaku. Takie ciasto to nawet możesz zjeść bez problemu na śniadanie, bo dostarczy ci węglowodanów i tłuszczy dla energii oraz sporo białka. Jeśli więc lubisz takie ciasta migdałowe, to koniecznie upiecz to ciasto jak najszybciej!
Jakie składniki są potrzebne do upieczenia migdałowego ciasta?
Aby zrobić to ciasto potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników, które albo masz w domu, albo bez problemu kupisz w najbliższej Biedronce czy też Lidlu. Poniżej podaję krótką listę produktów, które użyłam oraz ewentualne zamienniki.
- masło – u mnie to masło extra o zawartości tłuszczu 82%, możesz go ewentualnie zastąpić masłem typu mix albo masłem roślinnym
- mleko – u mnie mleko 1,5%, możesz użyć również mleko o innej zawartości tłuszczu lub zastąpić go mlekiem (napojem) roślinnym
- mąka migdałowa – to nic innego niż zmielone na drobno migdały, kupisz je w Lidlu lub Biedronce, ale możesz też zmielić drobniutko (np. w młynku do kawy) zwykłe migdały. Jeśli zmielisz je ze skórką, to ciasto będzie miało wtedy trochę ciemniejszy i lekko brązowy kolor
- migdały – ja posiekałam migdały w skórce, możesz też użyć migdały blanszowane, a jeśli nie możesz dostać całych migdałów, to posyp wierzch ciasta płatkami migdałowymi albo słupkami z migdałów – też będą ok
Na co uważać robiąc ciasto ucierane?
To ciasto z migdałami jest ciastem ucieranym, a to przez ucieranie (miksowanie) masła z cukrem na puszysto. To nadaje później gotowemu ciastu puszystość i lekkość. Aby ciasto nie straciło tej puszystości, nie było kleiste i broń boże – nie miało w sobie zakalca – musisz zwrócić uwagę na temperaturę składników. Wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej, albo w lekko letniej.
Dlatego wyjmij około 2 godziny wcześniej z lodówki masło, jajka i mleko. Tak aby się dobrze ogrzały przed ich użyciem. Jeśli o tym zapomnisz, to możesz masło podgrzać krótko w mikrofalówce (jeśli zrobi się lekko płynne, to nie szkodzi). Mleko również możesz lekko podgrzać w mikrofalówce. Za to jajka przełóż do miseczki i nalej do niej gorącej wody z kranu. Niech poleżą w niej z 10-15 minut.
Ile kcal ma ciasto migdałowe?
W tabelce pod przepisem podałam kaloryczność dla 100 g ciasta migdałowego. Jeśli podzielisz ciasto na 12 mniej więcej równych kawałków, to każdy z nich będzie miało około 336 kcal (węglowodany – 35 g, tłuszcze – 19 g, białka – 6 g).
Jak przechowywać ciasto z migdałami?
Ciasto może stać w temperaturze pokojowej nawet przez kilka dni. Aby dłużej zachowało świeżość i puszystość polecam przykrycie go kloszem, albo przełożenie do pojemnika z przykrywką.
Ciasto możesz również zamrozić na około 3 miesiące.
Mam nadzieję, że to ciasto migdałowe rodem z Włoch zagości również na twoim stole. Będzie mi bardzo miło jeśli podzielisz się potem swoimi uwagami w komentarzu.
Przy okazji polecam obserwowanie mojego profilu na instagramie, gdzie również znajdziesz moje przepisy, a możesz je tam łatwo zapisać na później.
Polecane przepisy na wypieki z migdałami
Jeśli lubisz migdałowe ciasta i różne inne słodkie wypieki z migdałami, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a dużo więcej na blogu – serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z migdałami
Upiecz dziś ze mną przepyszne i do tego proste w przygotowaniu ucierane maślane ciasto z mielonymi migdałami. Dodatkowo to ciasto pieczone jest z grubo posiekanymi migdałami posypanymi na wierzchu ciasta. Dzięki temu ciasto jest nie tylko lekkie i puszyste, ale również cudownie chrupie lekko opieczonymi migdałami. Takie ciasto to doskonały dodatek do kubka gorącej herbaty albo aromatycznej kawy. Podaj je na weekendowy deser, albo nawet jako pyszne ciasto na święta czy inne rodzinne uroczystości. Zobacz mój dokładnie opisany przepis ze zdjęciami krok po kroku, obejrzyj krótki film gdzie pokazuję jak zrobić ucierane ciasto z migdałami i upiecz je swoim bliskim!