Zeppole – włoskie pączki
Przepis na włoskie drożdżowe pączki Zeppole
Te urocze drożdżowe mini pączki to kulinarna podróż prosto do serca Włoch. Te puszyste i smażone pączki zachwycają delikatnym ciastem drożdżowym i słodyczą cukru pudru. Spróbuj tego przepisu i poczuj smak słodkiego kawałka włoskiej kuchni!
Pączusie Zeppole przepis krok po kroku
Jeśli lubisz nieduże puszyste i smakowite mini pączki, to koniecznie usmaż takie z włoskiego przepisu.
Zeppole – włoskie pączki przepis
Składniki
składniki na pączusie zeppole
- 240 ml wody (ciepłej(ale nie gorącej) )
- 10 g drożdży (świeżych)
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej (( 2 szklanki) )
- 1 łyżka oleju
- olej (do smażenia)
- cukier puder (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić włoskie zeppole
- Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i łyżeczkę mąki, wlej ciepłą wodę i dokładnie wymieszaj.10 g drożdży, 1 łyżka cukru, 240 ml wody
- Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- W dużej misce umieść mąkę, sól i łyżkę oleju, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto – będzie mniej więcej takie jak na racuchy.0,5 łyżeczki soli, 300 g mąki pszennej, 1 łyżka oleju
- Im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym pączki będą bardziej puszyste i delikatne – ja ciasto wyrabiam mikserem z końcówką hakiem (albo świderkami).
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce bez przeciągów).
- Gdy ciasto wyrośnie nabieraj łyżką nieduże porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki nakładaj je do gorącego tłuszczu.
- Tłuszcz musi być mocno rozgrzany, aby zeppole nie chłonęły za dużo tłuszczu – najlepsza temperatura na ich smażenie to około 180 stopni.olej
- Przy pomocy wykałaczki wbitej w środek pączków sprawdź, czy są już dobrze usmażone – jeśli wykałaczka po wyjęciu jest czysta, to zeppole są gotowe.
- Wyjmij je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, a następnie posyp je cukrem pudrem.cukier puder
Prywatne
Składniki Odżywcze
Co to są zeppole?
Zeppole to takie włoskie minipączki bez nadzienia. Bardzo podobne do tych dostępnych u nas, te się głównie trochę inaczej smaży. Nasze pączusie wycina się z ciasta kieliszkiem – dzięki temu mają bardziej okrągły kształt. Zeppole nakłada się na gorący tłuszcz za pomocą dwóch łyżek – jedną nabiera się trochę ciasta, a drugą ściąga się je do garnka. Przez to pączki są mniej regularne. Te włoskie pączki najlepsze są zaraz po usmażeniu – jeszcze takie cieplutkie. Z czasem trochę twardnieją (tak jak to się często dzieje z ciastami drożdżowymi). Jeśli zostaną wam na później, to polecam ponowne ich krótkie podgrzanie, to znowu będą mięciutkie (ja je podgrzewałam krótko w mikrofalówce, ale można również włożyć je na kilka minut do nagrzanego piekarnika).
Zapraszam was również do spojrzenia na inne przepisy na domowe pączki i pączusie.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na pączki
Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne pączki idealne na Tłusty Czwartek oraz na co dzień. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Włoskie pączki przepis
W okresie karnawału smażymy dużo pączków, ale Tłusty Czwartek i pączki to nie tylko nasz narodowy sport. Inne kraje również mają swoje pączki, które uwielbiają. Jednymi z nich są włoskie zeppole, czyli mini pączki drożdżowe smażone bez nadzienia. Dodatkowo tych pączków nie wycinamy, ani nie lepimy. Ciasto drożdżowe nakładamy łyżką bezpośrednio na gorący tłuszcz.
Jeśli lubicie pączki, ale macie mało czasu na przygotowanie tradycyjnych pączków, to zróbcie te włoskie pączki. One są sporo szybsze niż nasze tradycyjne.
Przepis na włoskie pączki
Przepis na pączki jest prosty i szybki. Chociaż jako ciasto drożdżowe wymaga trochę czasu na wyrastanie. Zeppole najlepiej przed podaniem posypać cukrem pudrem. Możecie też podać oddzielnie w miseczce konfiturę i możecie maczać w niej pączki.
Zachęcam was także do wypróbowania przepisów na pączki pieczone albo na pączki z kremem budyniowym.