Żurawinowy triffle
Przepis na pyszny deser żurawinowy z biszkoptami i kremem waniliowym
wpis sponsorowany
Żurawinowy triffle to połączenie świeżości i słodyczy w jednym wyjątkowym deserze. W tym lekkim triffle znajdziesz warstwy delikatnego kremu waniliowego, chrupiące biszkopty i soczystą żurawinę z pomarańczą. To doskonały wybór na lekki, a jednocześnie wykwintny deser świetny nie tylko na święta!
Spis treści
Żurawinowy triffle przepis krok po kroku
Jeśli lubisz proste desery, które robią wrażenie na innych, to koniecznie wypróbuj ten przepis na trifle!
Żurawinowy triffle przepis
Składniki
składniki na krem waniliowy do trifle
- 3 żółtka ( z jajek rozmiar L)
- 50 g cukru (- (1/4 szklanki) )
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 ml mleka (- u mnie 1,5%)
składniki na frużelinę żurawinową do trifle
- 1 słoiczek żurawiny (- 250 g od Stovit)
- sok i skórka z pomarańczy (- u mnie to było około 100 ml soku)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowe składniki do żurawinowego trifle
- 250 ml śmietany kremówki (zimnej )
- 1 łyżka cukru pudru ( do kremówki)
- biszkopty
- około 100-150 ml soku pomarańczowego
Instrukcja
Jak zrobić krem waniliowy do trifle
- Mleko podgrzej w rondelku – w tym czasie żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.3 żółtka, 50 g cukru, 300 ml mleka, 1 łyżka cukru waniliowego
- Dodaj do żółtek obydwie mąki i wymieszaj.1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Wlej małym strumieniem gorące mleko i miksuj energicznie.
- Przelej całość z powrotem do rondelka i gotuj aż krem zgęstnieje (do konsystencji budyniu).
- Zestaw rondelek z ognia, na wierzchu połóż kawałek folii spożywczej, tak aby dotykała kremu i odstaw całość do wystudzenia.
Jak zrobić frużelinę żurawinową
- Do rondelka przełóż słoiczek żurawiny od Stovit, dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz startą z niej skórkę.1 słoiczek żurawiny, sok i skórka z pomarańczy
- Zagotuj.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do żurawiny, mieszaj aż całość zgęstnieje.2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Odstaw do wystudzenia.
Żurawinowe trifle wykończenie:
- Na dno pucharków/szklaneczek nałóż trochę kremu, biszkopty namocz w soku pomarańczowym i ułóż na kremie, na biszkopty nałóż frużelinę. Ponownie nałóż krem, biszkopty i frużelinę.biszkopty, około 100-150 ml soku pomarańczowego
- Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Deser przechowuj w lodówce.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Deser żurawinowy z ciasteczkami – uwagi
Żurawinowy triffle to świetny pomysł na prosty a jednocześnie efektowny deser.
Idealnie sprawdzi się na wszelkich imprezach :)
Możecie go przygotować w indywidualnych monoporcjach, albo w jednej większej misce.
Ja się zdecydowałam na porcje indywidualne, bo fajnie wyglądają razem postawione.
Możecie tak jak ja wykorzystać różne szklanki i kieliszki, tak aby triffle tworzyło swoją własną kompozycję.
A wracając do tego co jest w środku.
Mój deser składa się z kilku warstw kremu waniliowego, biszkoptów namaczanych w soku pomarańczowych, żurawinowej frużeliny i bitej śmietany ❤❤
Całość orzeźwiająca i niebywale smaczna – gorąco wam polecam!
Na imprezę polecam wam także karmelowe creme caramel albo tiramisu :D
Podaję przepis na 4 duże porcje (i tak konkretnie kaloryczne 😅), ale możecie podzielić to na 8 mniejszych :)
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na desery w szklankach
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i eleganckie desery serwowane w szklankach lub pucharkach. Tutaj polecam takie trzy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na żurawinowy deser z ciasteczkami
Przygotujcie dziś razem ze mną pyszny deser w stylu amerykańskim. Trifle, to popularny w USA i Anglii deser w którym w dużym szklanym naczyniu, albo kilku mniejszych układa się warstwowo ciastka lub ciasto z kremem waniliowym lub budyniowym i na koniec dekoruje bitą śmietaną. Można przygotować wiele różnych wersji smakowych tego deseru - tutaj ogranicza was już tylko wyobraźnia. Ja z okazji Bożego Narodzenia postawiłam na smaki świąteczne, stąd przygotowałam deser z żurawiną i sokiem pomarańczowym. Do tego biszkopty i lekki krem waniliowy. Całość tworzy pyszny, chociaż może odrobinę kaloryczny deser.
Przepis na deser żurawinowy
Zobaczcie mój przepis krok po kroku na deser trifle z kremem waniliowym i frużeliną żurawinową i przygotujcie go na święta albo na sylwestra. Deser w szklaneczkach albo w kieliszkach pięknie się prezentuje i smakuje rewelacyjnie. Spróbujcie sami i dajcie znać w komentarzach jak wam smakował. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na desery.