Żurawinowy triffle

 

żurawinowe triffle

 

Żurawinowy triffle to świetny pomysł na prosty a jednocześnie efektowny deser.

Idealnie sprawdzi się na wszelkich imprezach :)

Możecie go przygotować w indywidualnych monoporcjach, albo w jednej większej misce.

Ja się zdecydowałam na porcje indywidualne, bo fajnie wyglądają razem postawione.

Możecie tak jak ja wykorzystać różne szklanki i kieliszki, tak aby triffle tworzyło swoją własną kompozycję.

A wracając do tego co jest w środku.

Mój deser składa się z kilku warstw kremu waniliowego, biszkoptów namaczanych w soku pomarańczowych, żurawinowej frużeliny i bitej  śmietany ❤❤

Całość orzeźwiająca i niebywale smaczna – gorąco wam polecam!

Na imprezę polecam wam także karmelowe creme caramel albo tiramisu :D

Podaję przepis na 4 duże porcje (i tak konkretnie kaloryczne 😅), ale możecie podzielić to na 8 mniejszych :)

 

szybki deser z biszkoptami, kremem i frużeliną deser z kremem i frużeliną
 

triffle z biszkoptami i żurawiną triffle z kremem i biszkoptami
 

kremowy deser z biszkoptami i żurawiną deser żurawinowy z biszkoptami
 

Żurawinowy triffle – przepis do druku

Żurawinowy triffle

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 duże porcje albo około 8 mniejszych.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 4
Składniki
krem waniliowy:
  • 3 żółtka z jajek rozmiar L
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru (ja jego część zastąpiłam cukrem waniliowym)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300 ml mleka
frużelina żurawinowa:
  • słoiczek 250 g żurawiny od Stovit
  • sok i skórka z pomarańczy - u mnie to było około 100 ml soku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
  • 250 ml zimnej śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru do kremówki
  • biszkopty
  • około 100-150 ml soku pomarańczowego
Wykonanie
krem
  1. Mleko podgrzej w rondelku - w tym czasie żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  2. Dodaj do żółtek obydwie mąki i wymieszaj.
  3. Wlej małym strumieniem gorące mleko i miksuj energicznie.
  4. Przelej całość z powrotem do rondelka i gotuj aż krem zgęstnieje (do konsystencji budyniu).
  5. Zestaw rondelek z ognia, na wierzchu połóż kawałek folii spożywczej, tak aby dotykała kremu i odstaw całość do wystudzenia.
frużelina
  1. Do rondelka przełóż słoiczek żurawiny od Stovit, dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz startą z niej skórkę.
  2. Zagotuj.
  3. Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do żurawiny, mieszaj aż całość zgęstnieje.
  4. Odstaw do wystudzenia.
wykończenie:
  1. Na dno pucharków/szklaneczek nałóż trochę kremu, biszkopty namocz w soku pomarańczowym i ułóż na kremie, na biszkopty nałóż frużelinę. Ponownie nałóż krem, biszkopty i frużelinę.
  2. Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
  3. Deser przechowuj w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 552 Tłuszcze: 25 g Węglowodany: 72 g Białka: 9 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit