Żurawinowy triffle
Żurawinowy triffle to świetny pomysł na prosty a jednocześnie efektowny deser.
Idealnie sprawdzi się na wszelkich imprezach :)
Możecie go przygotować w indywidualnych monoporcjach, albo w jednej większej misce.
Ja się zdecydowałam na porcje indywidualne, bo fajnie wyglądają razem postawione.
Możecie tak jak ja wykorzystać różne szklanki i kieliszki, tak aby triffle tworzyło swoją własną kompozycję.
A wracając do tego co jest w środku.
Mój deser składa się z kilku warstw kremu waniliowego, biszkoptów namaczanych w soku pomarańczowych, żurawinowej frużeliny i bitej śmietany ❤❤
Całość orzeźwiająca i niebywale smaczna – gorąco wam polecam!
Na imprezę polecam wam także karmelowe creme caramel albo tiramisu :D
Podaję przepis na 4 duże porcje (i tak konkretnie kaloryczne 😅), ale możecie podzielić to na 8 mniejszych :)






Żurawinowy triffle – przepis do druku
Żurawinowy triffle
- 3 żółtka z jajek rozmiar L
- 50 g (1/4 szklanki) cukru (ja jego część zastąpiłam cukrem waniliowym)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 ml mleka
- słoiczek 250 g żurawiny od Stovit
- sok i skórka z pomarańczy - u mnie to było około 100 ml soku
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 250 ml zimnej śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru do kremówki
- biszkopty
- około 100-150 ml soku pomarańczowego
- Mleko podgrzej w rondelku - w tym czasie żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
- Dodaj do żółtek obydwie mąki i wymieszaj.
- Wlej małym strumieniem gorące mleko i miksuj energicznie.
- Przelej całość z powrotem do rondelka i gotuj aż krem zgęstnieje (do konsystencji budyniu).
- Zestaw rondelek z ognia, na wierzchu połóż kawałek folii spożywczej, tak aby dotykała kremu i odstaw całość do wystudzenia.
- Do rondelka przełóż słoiczek żurawiny od Stovit, dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz startą z niej skórkę.
- Zagotuj.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuść w niewielkiej ilości wody i dodaj do żurawiny, mieszaj aż całość zgęstnieje.
- Odstaw do wystudzenia.
- Na dno pucharków/szklaneczek nałóż trochę kremu, biszkopty namocz w soku pomarańczowym i ułóż na kremie, na biszkopty nałóż frużelinę. Ponownie nałóż krem, biszkopty i frużelinę.
- Na koniec dodaj ubitą na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
- Deser przechowuj w lodówce.
Ale pięknie i smakowicie wygląda! Ja uwielbiam desery, niestety do wypieków nie mam talentu, dlatego często wykorzystuję proste przepisy bez konieczności pieczenia. Żurawinowy triffle prezentuje się bardzo efektownie. Niedługo zbliżają się moje urodziny i może uda mi się zaskoczyć moich gości takim deserem :-)
Sprawdzi się idealnie