Żytnie ciasto korzenne
Przepis na korzenne ciasto na mące żytniej
Zapraszam na żytnie ciasto korzenne, które zrobiłam na samej mące żytniej. Dodatek korzennych przypraw i słodkiej kandyzowanej skórki pomarańczowej sprawia, że to ciasto żytnie będzie świetne na chłodne zimowe dni. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
Żytnie ciasto korzenne przepis krok po kroku
Jeśli szukasz nietypowego przepisu na święta i na okres okołoświąteczny, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Żytnie ciasto korzenne przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
składniki na korzenne ciasto z mąki żytniej
- 3 jajka (rozmiar L)
- 150 g cukru trzcinowego (- 3/4 szklanki – lub do smaku)
- 220 g mąki żytniej ( typ 720 – 1,5 szklanki)
- 150 g masła (rozpuszczonego )
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
składniki na lukier do ciasta żytniego
- 200 g cukru pudru (- 1 i 1/3 szklanki)
- 3-4 łyżki wyciśniętego soku z 1 pomarańczy ((do uzyskania gęstej polewy))
- kandyzowana skórka pomarańczowa ( do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić korzenne ciasto na mące żytniej
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj wanilię.3 jajka, 150 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.220 g mąki żytniej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę i rozpuszczone masło.150 g masła
- Dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj otartą skórkę z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową.skórka starta z 1 pomarańczy, 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Przelej ciasto do foremki.
- Piecz około 30 minut w temperaturze 175°C (termoobieg).
- Upieczone ciasto wystudź.
Jak zrobić lukier na ciasto żytnie
- Cukier puder i sok z pomarańczy utrzyj razem do momentu powstania lukru – aby lukier wyglądał podobnie jak u mnie, musi być bardzo gęsty – łyżka ma w nim praktycznie stać.200 g cukru pudru, 3-4 łyżki wyciśniętego soku z 1 pomarańczy
- Wystudzone ciasto posmaruj lukrem i posyp skórką pomarańczową.kandyzowana skórka pomarańczowa
Prywatne
Korzenne ciasto na mące żytniej – uwagi
Moja teściowa poprosiła mnie o upieczenie jej czegoś na mące żytniej, gdyż ostatnio jej organizm nie bardzo toleruje mąkę pszenną.
Zastanawiałam się długo nad jakimiś ciasteczkami, ale w końcu brak czasu przesądził i postawiłam na ciasto.
Stwierdziłam, że ciasto korzenne może być dobrym wyborem, gdyż przyprawy używane do niego przytłumią charakterystyczny kwaśny posmak mąki.
Obawiałam się trochę, czy ciasto dobrze wyrośnie i nie będzie zbite w środku, ale moje obawy były bezpodstawne :)
Ciasto pięknie wyrosło i nawet lekko popękało z wierzchu.
Poza tym, nikt by nie poznał, że jest upieczone z innej mąki :)
Oczywiście Wy możecie upiec je ze zwykłą pszenną mąką.
Ps. Do ciasta użyłam mąkę żytnią typ 720.
Przepis ze zmianami pochodzi z Cukierni Lidla.
Koniecznie zobacz również inne moje przepisy na Boże Narodzenie – na pewno znajdziesz tam coś odpowiedniego dla siebie.
Polecane przepisy na ciasta korzenne
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciasta z korzennymi przyprawami, które sprawdzą się idealnie na jesienne i zimowe dni. Tutaj polecam takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z mąki żytniej
Jeśli szukasz pysznego i prostego przepisu na ciasto z mąki żytniej, to dobrze trafiłaś/eś! To ciasto żytnie z przyprawą do piernika i słodką kandyzowaną skórką pomarańczową doskonale smakuje i świetnie się prezentuje z grubą warstwą słodkiego lukru. Zobacz mój dokładny przepis opisany krok po kroku i upiecz takie ciasto żytnie na święta, albo w okresie karnawału.