Ciasto morelowo-borówkowe
Lody z mleka skondensowanego

 

Czy znacie deser lodowy banana split?

Jeśli go znacie i lubicie, to proponuję Wam babeczki banana split, czyli bananowe babeczki udekorowane górą bitej śmietany, czekoladą i w moim przypadku – czereśnią 🙂

Pyszne połączenie, które przypadnie do gustu każdemu.

Przepis na ciasto na babeczki pochodzi z książki „Cupcakes” Marthy Stewart. Dekoracja „narzuciła się” sama 😉

Babeczki są intensywnie bananowe dzięki wcześniejszemu podpieczeniu bananów.

Z podanej porcji otrzymacie około 16 babeczek.

banana split4

banana split3

banana split2banana split1

Babeczki banana split
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
babeczki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 110 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 duże jajka - żółtka i białka oddzielnie
dodatkowo:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół tabliczki rozpuszczonej czekolady (albo lekko podgrzany krem czekoladowy typu nutella)
  • czereśnie, wiśnie albo wisienki koktajlowe do dekoracji
Wykonanie
  1. Podgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Banany w skórkach połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut.
  3. Po upieczeniu banany ostrożnie wyjmij i odłóż do wystudzenia.
  4. Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól.
  5. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj pojedynczo żółtka.
  6. Banany wyjmij ze skórek i ugnieć widelcem.
  7. Do masy maślanej dodaj porcjami mąkę i banany.
  8. Białka ubij na sztywno, dodaj w dwóch porcjach do ciasta - ostrożnie wymieszaj łyżką.
  9. Przełóż ciasto do przygotowanych papilotek (możesz nałożyć do wysokości ¾).
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  11. Po upieczeniu ostudź.
dekoracja:
  1. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i zmiksuj.
  2. Możesz dodać trochę serka mascarpone - pomorze on utrzymać bitą śmietanę w odpowiedniej konsystencji.
  3. Przełóż krem do rękawa cukierniczego lub woreczka i nałóż na babeczki.
  4. Polej po wierzchu rozpuszczoną czekoladą i udekoruj czereśnią albo wiśnią.

 

Ciasto morelowo-borówkowe
Lody z mleka skondensowanego

Related Post