Sernik ajerkoniakowy
Wesołych Świąt!

Zrobiłam dla męża babeczki kokosowe – powiem tylko tyle – OMG jakie one są pyszne 🙂

Jak nigdy wyjadłam surowe ciasto z miski po rozdzieleniu babeczek do pieczenia – na prawdę – nigdy tego nie robię, a teraz nie mogłam się powstrzymać 🙂

Babeczki są idealnie kokosowe w smaku, słodkie „akurat” i mięciutkie. Gdy podacie je z kremem z białej czekolady nikt się im na pewno nie oprze.

Dodatkowo udekorowałam je prześlicznymi marchewkami z truskawek 😉 Tak, tak – dobrze widzicie marchewkami z truskawek.

Tak mnie zauroczyły zdjęcia truskawek maczanych w pomarańczowej czekoladzie i udających potem marchewki, że sama zrobiłam takie w domu (kto jadł kiedyś truskawki w czekoladzie, wie że to jest pyszne).

Do truskawek użyłam pomarańczowe czekoladki Candy Melst, możecie też zafarbować barwnikami do czekolady białą czekoladę.

Takie marchewkowe dekoracje świetnie się sprawdzą na świątecznym stole 🙂

Przepis na babeczki znalazłam na stronie BBC Good Food (podaję przepis z moimi zmianami).

 

babeczki kokosowe_4

babeczki kokosowe_1

babeczki kokosowe_2

 

Babeczki kokosowe
 
Autor:
Składniki
babeczki:
  • 3 średnie jajka
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 100 g białej czekolady
krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 125 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
Wykonanie
babeczki:
  1. Wiórki kokosowe i cukier trzcinowy zmiksuj malakserem albo blenderem aż utworzą proszek.
  2. Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  3. jajka zmieszaj razem z mlekiem.
  4. W dużej misce umieść mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj zmiksowane wiórki kokosowe i wanilię.
  5. Wlej mieszaninę jajek i mleka i zmiksuj. W trakcie dodaj rozpuszczoną czekoladę.
  6. Przełóż ciasto do przygotowanych foremek (mi wyszło 16 babeczek).
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 18-20 minut (do suchego patyczka).
  8. Po upieczeniu ostudź.
krem:
  1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź.
  2. Dodaj czekoladę do serka mascarpone i krótko zmiksuj.
  3. Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj serek mascarpone i krótko zmiksuj.
  4. Przełóż krem do woreczka i udekoruj nim babeczki.
Notatki
Jeśli krem po zmiksowaniu jest dość luźny, to schłódź go w lodówce - wtedy zgęstnieje.

 

Sernik ajerkoniakowy
Wesołych Świąt!

Related Post