Babka pomarańczowa na piwie
Lekkie placki z riccottą

Pewnie słyszeliście o torcie Sachera?

Jeśli nie, to tort Sachera jest słynnym austriackim ciastem wymyślonym przez Franza Sachera.

Tort to czekoladowy biszkopt posmarowany konfiturą morelową i oblany czekoladą.

Oryginalny przepis jest tajemnicą, ale oczywiście stworzono wiele wersji „ogólnie dostępnych” 🙂

Ja zamiast tortu przygotowałam babeczki Sachera – czyli babeczki zainspirowane słynnym deserem 🙂

Jeśli podwoicie porcję, to możecie upiec tradycyjny tort – niezależnie od formy, obiecuję Wam, że będzie pysznie (mam nawet specjalne zamówienie od mojej teściowej, aby upiec je na święta :)).

Z tej porcji otrzymacie około 16 babeczek.

babeczki czekoladowe

babeczki Sachera_3

babeczki Sachera_1

 

Babeczki Sachera
 
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 16
Składniki
babeczki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g masła
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 70 g cukru
  • 60 g przesianej mąki
krem:
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
dodatkowo:
  • mały słoiczek konfitury morelowej (około 250 g)
Wykonanie
babeczki:
  1. Czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj porcjami cukier - miksuj aż piana będzie gęsta i lśniąca.
  3. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
  4. Do masy dodaj przestudzoną czekoladę i mąkę - wymieszaj delikatnie łyżką.
  5. Przełóż masę do przygotowanych papilotek.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu babeczki wystudź.
krem:
  1. Śmietanę kremówkę podgrzej, dodaj do niej połamaną czekoladę i zamieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  2. Masę wystudź, a następnie schłódź przez kilka godzin (najlepiej przez noc).
  3. Schłodzoną śmietanę ubij mikserem.
wykończenie:
  1. Małym nożykiem wytnij w każdej babeczce mały dołek do którego nałóż po łyżeczce konfitury morelowej.
  2. Krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego lub do mocnego woreczka i udekoruj nim wierzch babeczek.

Przepis inspirowany przepisem  Pierre’a Herme z książki „Desery”.

Babka pomarańczowa na piwie
Lekkie placki z riccottą

Related Post