Gruszkowe ciasto Nigela Slatera
Tort z syrenką

Od jakiegoś czasu „nosiło” mnie na tiramisu, ciągle o nim myślałam i mówiłam. W końcu stwierdziłam, że nie mogę sobie odmawiać takiej przyjemności 🙂

Aby było inaczej postanowiłam biszkopty zastąpić bezą (nazbierało się mi trochę białek :)). Niestety beza nie nadaje się do nasączania, więc musiałam troszkę pokombionować.

Oto co mi wyszło – bezowe tiramisu 🙂

Jak dla mnie bomba – spróbujcie koniecznie (a wersję klasyczną znajdziecie tutaj).

bezowe tiramisu1a

bezowe tiramisu2

bezowe tiramisu4

bezowe tiramisu5

Bezowe tiramisu
 
Autor:
Składniki
bezy:
  • 4 duże białka
  • 200 g cukru pudru
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu (opcjonalnie)
  • łyżka kawy rozpuszczalnej - proszku (opcjonalnie)
krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki amaretto
dodatkowo:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • gorzka czekolada lub gorzkie kakao
Wykonanie
bezy:
  1. Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
  2. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca
  4. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną.
  5. Wyłóż bezę na przygotowane okręgi, lekko wyrównaj.
  6. Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz dalej przez 1,5 godziny.
  7. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezy do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić je tak na całą noc).
krem:
  1. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaj amaretto. Dołóż do nich mascarpone i zmiksuj razem krótko na wysokich obrotach - aż się utworzy jednolity krem.
  2. Na paterze połóż jeden spód bezowy, wyłóż na niego połowę kremu, posyp kawą rozpuszczalną oraz gorzkim kakao, albo startą na tarce gorzką czekoladą. Połóż drugą bezę, na nią nałóż resztę kremu i ponownie posyp kakao lub czekoladą.
  3. Podawaj od razu, albo przechowuj w lodówce (wtedy przed podaniem wyjmij tiramisu na zewnątrz jakieś pół godziny - godzinę wcześniej, aby krem lekko zmiękł).

 

Gruszkowe ciasto Nigela Slatera
Tort z syrenką

Related Post