Bezowy tort dacquoise
Przepis na bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami
Zapraszam dziś na słynny tort daqaus, czy też dakłas przygotowywany z kremem kajmakowym oraz ze słodkimi daktylami i chrupiącymi orzechami. Ten torcik bezowy smakuje niezwykle pysznie chociaż trzeba przyznać, że należy do tych bardziej słodkich deserów. Teraz możecie zrobić sobie taki tort bezowy samodzielnie w domu. Gorąco do tego zachęcam!
Spis treści
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami przepis krok po kroku
Jeśli chcecie zrobić wrażenie na rodzinie i gościach swoim wypiekiem, to na pewno tort bezowy z daktylami i orzechami sprawdzi się tu znakomicie.
Bezowy tort dacquoise przepis
Składniki
składniki na blaty bezowe do tortu dacquoise
składniki na krem kajmakowy do tortu dacquoise
- 250 g serka mascarpone (mocno schłodzonego)
- 300 ml śmietany kremówki (użyłam 30%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masy kajmakowej (z puszki)
- 50 g orzechów włoskich (posiekanych, pół szklanki)
- 10 daktyli (posiekanych)
Instrukcja
Jak zrobić blaty bezowe do tortu dacquoise
- Na papierze do pieczenia odrysuj od talerzyka lub spodu od tortownicy dwa okręgi o średnicy około 22 cm.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.6 białek, 1 szczypta soli
- Stopniowo dodawaj do ubitych białek cukier i miksuj aż piana będzie lśniąca300 g cukru
- Na koniec dodaj ocet i delikatnie wmieszaj pokrojone daktyle.1 łyżeczka octu winnego, 8 daktyli
- Wyłóż bezę na przygotowany papier do pieczenia.
- Piecz przez pięć minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 110 stopni (termoobieg) i piecz dalej przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim bezę do całkowitego ostudzenia (najlepiej zostawić ją tak na całą noc).
Jak zrobić krem kajmakowy do tortu dacquoise
- Serek mascarpone zmiksuj z masą kajmakową.250 g serka mascarpone, 150 g masy kajmakowej
- Śmietanę kremówkę ubij i na koniec dodaj do niej cukier puder.300 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
- Połącz delikatnie kremówkę z masą masarpone i z posiekanymi orzechami i daktylami.50 g orzechów włoskich, 10 daktyli
- Gotowe blaty bezowe przełóż kremem (ja częścią kremu posmarówałam też wierzch torcika).
Prywatne
Tort dacquise z daktylami – uwagi
Już od dłuższego czasu miałam ochotę zrobić bezowy tort dacquoise z orzechami włoskimi i daktylami (przepis znalazłam u Margarytki).
Ten tort bezowy zwany też jako daqaus albo spolszczony tort dakłas, to deser złożony z migdałowych i orzechowych blatów bezowych przekładanych kremem. Jego nazwa wywodzi się od francuskiej miejscowości Dax (źródło Wikipedia).
U nas popularna jest wersja z dodatkiem daktyli.
Nadarzyła się mi godna okoliczność – urodziny mojego męża, więc zabrałam się do roboty :)
Bezy upiekłam sobie wcześniej, potem już tylko zostało mi zrobienie kremu do mojego tortu dacquoise i jego konsumpcja :)
Krem do połączenie mascarpone, śmietany kremówki, masy kajmakowej i orzechów.
Powiem tak – ten krem jest przepyszny i na pewno będę go wykorzystywać w innych wypiekach.
Całość bomba – chociaż bardzo słodka (ja byłam w stanie zjeść na raz jedynie jeden kawałek tortu – ale to w sumie z korzyścią dla mojej figury :)).
Jeśli lubicie torty bezowe, to zachęcam do przygotowania tortu dacquoise.
Zachęcam również do wypróbowania przepisu na tort bezowy kawowo-karmelowy – przepyszny.
Polecane przepisy na torty bezowe
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne torty bezowe z różnymi dodatkami. Tutaj polecam Wam takie trzy przepisy:
Przepis na tort bezowy dacquoise to przepyszny tort bezowy ze słodkim kremem kajmakowym z dodatkiem posiekanych daktyli i orzechów. I trzeba przyznać, że ten tort bezowy jest bardzo słodki - idealny dla osób z tak zwanym słodkim zębem - podobnie jak ciasto 3-bit z kajmakiem :) Ten tort nazywany również w spolszczonej wersji jako tort dakłas pięknie się prezentuje i może służyć jako tort urodzinowy albo tort na jakąś rodzinną uroczystość lub święta. Zobaczcie mój dokładny przepis na tort dakłas i sprawdźcie jak zrobić tort dacquoise. To jest tort bezowy, więc najpierw musicie przygotować blaty bezowe. Możecie je upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku. Potem wystarczy już tylko zrobić obłędny krem kajmakowy z masy kajmakowej, serka mascarpone i bitej śmietany i przełożyć nim bezowe blaty. Dodatkowo bezowy tort dacquoise ma w sobie sporo posiekanych daktyli i orzechów. Zapewniają one wspaniały smak oraz chrupkość ciasta bezowego. Jeśli piekliście już wcześniej bezę, to te blaty bezowe z daktylami nie sprawią wam problemów. Zobaczcie mój przepis powyżej i sprawdźcie jak zrobić blaty bezowe do tortu dakłas. Bezowy tort dacquoise po przygotowaniu schowajcie do lodówki na kilka godzin, tak aby blaty się ładnie "przegryzły" z kremem i aby tort dał się łatwiej kroić. Przy okazji polecam wam inne moje przepisy na bezy i ciasta bezowe. Szczególnie polecam wam bezę pavlovą z truskawkami. Przepyszna!
11 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Bezowy tort dacquoise przepis
Przepis na tort dacquoise
Jak zrobić tort dakłas
Chcialam zapytac czy blaty przekładasz dzien wczesniej czy w dniu serwowania
Najczęściej w dniu serwowania, ale chociaż ze 3-4 godziny przed podaniem, tak aby bezy lekko zmiękły od kremu i dały się łatwiej kroić.
piec dwa blaty osobno czy razem
Ja piekę dwie jednocześnie – na termoobiegu
A temperatura bez zmian?
Możesz ją obniżyć o 5-10 stopni.
Hej, ja mam pytanie dotyczace pieczenia bezy.. Pieczesz dwie bezy naraz? Ja ostatnio pieklam wedlug wskazowek od Ciebie ale bezy byly w srodku za miekkie.. Zwlaszcza ta z dolu. Powinny byc suche. Moge prosic o rade? :( mam piekarnik elektryczny. Moze powinnam piec z termoobegiem?
Jeśli piekę dwie bezy na dwóch blachach, to zawsze z termoobiegiem, bo są niedopieczone. Dotyczy to w zasadzie wszystkich wypieków – np. gdy piekę po dwie blachy ciastek, to też zawsze na termoobiegu.
mąż ma z Tobą tak dobrze!
och, żeby na urodziny żona piekła coś tak wybornego? nic, tylko się cieszyć! wspaniały tort.
Bezy są przepyszne :) Trzeba coś takiego zrobić tylko z lekka modyfikacją – bez orzechów :D
Uwielbiam bezowe wypieki. Tort wygląda imponująco!