Suszone pomidory w oleju
Lodowy shake owocowy dla ochłody 🙂

 

Na stronie Baked by Rachel wypatrzyłam ciekawy przepis na chleb bazyliowy, jest on o tyle wyjątkowy, bo użyto tu mnóstwo domowego pesto z bazylii (a nie samych liści bazylii lub bazylii suszonej).

Możecie oczywiście uprościć sobie zadanie i użyć gotowe pesto bazyliowe, ale takie domowe jest o wiele lepsze (poza tym ten sam przepis na pesto możecie wykorzystać jako dodatek do makaronu – uwielbiam to połączenie).

W oryginale chleb jest zaplatany (spójrzcie sami), jednak ja z tego zrezygnowałam i tylko kilkakrotnie złożyłam rozwałkowany placek.

Chleb bazyliowy możecie upiec w długiej keksówce – nawet takiej 30 cm, ale ciasto jest na tyle ścisłe, że spokojnie może być pieczone bez foremki.

Nie muszę mówić, że dzięki pesto chleb pachnie nieziemsko i również tak smakuje – nawet mój syn się do niego „dorwał” i zjadał z samym masłem i pomidorem 🙂

 

chleb bazyliowy3

chleb bazyliowy2

chleb bazyliowy1

Chleb bazyliowy
 
Autor:
Składniki
chleb:
  • 1 i ¼ szklanki ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka soli
pesto:
  • dorodna doniczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
  • 3 łyżki parmezanu do posypania po wierzchu
Wykonanie
pesto:
  1. Zmiksuj lub utrzyj w moździerzu bazylię razem z czosnkiem, dodaj parmezan i po trochu oliwę.
  2. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
chleb:
  1. Rozpuść drożdże w ćwiartce szklanki wody, dodaj cukier i wymieszaj - odstaw na chwilę do "ruszenia".
  2. W dużej misce zmieszaj obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz szklankę ciepłej wody - wyrób ciasto.
  3. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na placek.
  5. Wyłóż na ciasto pesto i je równomiernie rozsmaruj.
  6. Ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku kilkakrotnie (podobnie jak roladę) - możesz też teraz rozciąć rulon wzdłuż na pół a następnie obydwie części zapleć wokół siebie.
  7. Zwinięty chleb przełóż do foremki, albo połóż na blaszce, posyp parmezanem, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.

 

Suszone pomidory w oleju
Lodowy shake owocowy dla ochłody 🙂

Related Post