Babeczki karmelowo-jabłkowe
Rogale świętomarcińskie

Przepis na ten chleb znalazłam na Mojej piekarni (gdzie swoją drogą jest mnóstwo fajnych przepisów na chleb i różne wypieki piekarskie). Chciałam wypróbować inny przepis na chleb pszenny i po obejrzeniu filmiku zdecydowałam się właśnie na niego.

Same proporcje składników i same składniki nie są jakąś nowością. Bardziej mnie zaciekawił trochę inny sposób przygotowania i pieczenia chleba. Jest on bardziej czasochłonny, gdyż chleb długo wyrasta, ale wychodzi faktycznie jak z piekarni. Ze wspaniałą chrupką skórką i idealnym miąższem.

Jeśli macie trochę czasu, to spróbujcie 🙂 Z podanego przepisu otrzymacie ogromny bochenek (o wadze 1 kilograma) – jeśli dla was to za dużo, to proponuję zrobienie chleba z połowy przepisu.

Koniecznie też sobie obejrzyjcie filmik ze strony Moja piekarnia 🙂

 

Chleb pszenny jak z piekarni
 
Autor:
Składniki
  • 600 g mąki (najlepiej chlebowej - np. 750)
  • 350-360 g ciepłej wody
  • 10-15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g soli (mniej więcej dwie płaskie łyżeczki)
  • ewentualnie jakieś ziarenka - np. mak, słonecznik
Wykonanie
  1. Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
  2. W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).
  3. Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  4. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
  6. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  7. Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  8. Natnij go w kilku miejscach i można już go piec.
  9. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
  10. Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.

Babeczki karmelowo-jabłkowe
Rogale świętomarcińskie

Related Post