Muffinki daktylowe z pekanami
Czekoladowe ptysie z kremem kawowym

 

Te ciasteczka czekoladowe, to czysty obłęd 🙂

Mnóstwo czekolady, mnóstwo orzechów laskowych i nutella – bajka.

Mój syn wgryzł się w ciastko i powiedział, że jestem najlepszą mamą na świecie (troszeczkę to na nim wymusiłam, ale tylko odrobinę ;))

Wy też je pokochacie, bo przygotowuje się je niezmiernie łatwo, nakłada łyżką na blaszkę (nie trzeba żadnego wałkowania i wycinani wykrawaczkami) i szybko piecze.

Ja swoje ciasteczka dodatkowo posmarowałam roztopioną czekoladą i posypałam posiekanymi orzechami – przyjemność do drugiej potęgi 🙂

Przepis dodaję także do kategorii Boże Narodzenie, bo będą idealne na świąteczny stół.

 

czekoladowo-orzechowe1

czekoladowo-orzechowe2

czekoladowo-orzechowe3

 

Ciasteczka czekoladowe z orzechami leśnymi
 
Autor:
Składniki
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół szklanki drobnego brązowego cukru
  • 100 g deserowej czekolady rozpuszczonej i ostudzonej (można użyć po połowie gorzką i mleczną czekoladę)
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki nutelli
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka uprażonych orzechów laskowych grubo posiekanych
  • 230 g posiekanej czekolady
Wykonanie
  1. Zmiksuj masło z cukrami na puszystą masę.
  2. Dodaj pojedynczo jajka i krótko zmiksuj.
  3. Dodaj porcjami mąkę i dokładnie zmieszaj.
  4. Dodaj nutellę - zmiksuj,
  5. Dodaj orzechy i posiekaną czekoladę - wymieszaj łyżką.
  6. Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Nakładaj łyżką porcje ciasta - zachowaj odstępy, bo ciastka lekko się rozpłyną.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut.
  9. Po upieczeniu ostudź i zdejmij z blachy.
  10. Możesz dodatkowo udekorować ciastka rozpuszczoną czekoladą i posiekanymi orzechami.
Notatki
Aby uprażyć orzechy wysyp je blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 15 minut - co jakiś czas przemieszaj orzechy. Orzechy będą gotowe, gdy skórka ściemnieje i zacznie odchodzić od orzechów.

 

Przepis znalazłam kiedyś na blogu What Katie Ate.

Muffinki daktylowe z pekanami
Czekoladowe ptysie z kremem kawowym

Related Post