Choinki z ryżu preparowanego
Tarta serowa z żurawinami

Kolejna propozycja świątecznego wypieku – ten znalazłam przeglądając blog Kasi ze Słodkich Fantazji. Postanowiłam go wypróbować, bo zaintrygował mnie opis do przepisu i użyte składniki.

Ciasteczka sernikowe są rewelacyjne – smak jest bardzo oryginalny i intrygujący 🙂

Połączenie ciasta, twarogu i bakalii – mniam.

W przepisie Kasi ciastka mają mocny aromat cytrynowy – jako że ja tego smaku nie lubię, zastąpiłam wszystko pomarańczami i wyszło rewelacyjnie.

Z podanej porcji otrzymacie około 22 ciasteczka.

sernikowe4

sernikowe3

sernikowe1

Ciasteczka sernikowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 22
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⅓ szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 125 chudego twarogu (użyłam niemielony)
  • 50 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek
  • 50 g obranych ze skórki i zmielonych migdałów
Wykonanie
  1. Włóż wszystkie składniki (poza bakaliami) do dużej miski i zmiksuj mikserem, albo zagnieć.
  2. Dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj.
  3. Masa wyszła mi mocno klejąca, więc ciasteczka formowałam w rękach - lekko mokrymi rękoma tocz kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj na blaszce i lekko spłaszczaj.
  4. Ciasteczka lekko się rozpływają, więc pozostaw między nimi wolne miejsce.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 12 minut (do zrumienienia brzegów - wtedy środek będzie lekko mięciutki).
  6. Gotowe ciastka ostudź.

 

Choinki z ryżu preparowanego
Tarta serowa z żurawinami

Related Post