Naleśniki ryżowe z chia
Dyniowe pancakes

ciasto czekoladowe donny hay_6

Dziś mam drugi przepis z książki Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” – wcześniej upiekłam z niej babkę jogurtowo-cytrynową (gorąco polecam).

Ciasto czekoladowe to zupełne przeciwieństwo babka – która była lekka i orzeźwiająca.

To prawdziwa bomba czekoladowa (będziecie potrzebować prawie 4 tabliczki gorzkiej czekolady) z minimalną ilością mąki (za to z mielonymi migdałami). Ciasto jest ciężkie, treściwe i mocno czekoladowe (do tego niezbyt słodkie).

Będzie idealne na długie jesienne i zimowe wieczory z kubkiem gorącego kakao 🙂

A duża dawka czekolady na pewno każdemu poprawi humor 🙂

Samo ciasto jest bardzo proste i szybkie do przygotowania – jak wszystkie przepisy Donny Hay z tej książki – więc nawet osoby z małym doświadczeniem w pieczeniu sobie poradzą 😀

ciasto czekoladowe donny hay_10

ciasto czekoladowe donny hay_3

ciasto czekoladowe donny hay_5

ciasto czekoladowe donny hay_7

ciasto czekoladowe donny hay_9

Ciasto czekoladowe Donny Hay
 
Autor:
Składniki
  • 375 g dobrej gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • ¼ szklanki (35 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (120 g) mielonych migdałów
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 5 jajek
Wykonanie
  1. Czekoladę połam na kawałki, masło pokrój w kawałki i dodaj do czekolady - miskę z czekoladą podgrzej w mikrofalówce - czas podgrzewania zależy od mocy mikrofalówki, ale proponuję na początek włączyć na 1 minutę, zamieszać masę i ewentualnie ponownie krótko podgrzać.
  2. Wymieszaj dokładnie czekoladę z masłem.
  3. Do czekolady dodaj cukier, mąkę, zmielone migdały, mleko i proszek do pieczenia - wymieszaj.
  4. Dodaj jajka i energicznie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do tortownicy o średnicy 22 cm.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50 minut - do suchego patyczka.

Podaję przepis z moimi niewielkimi zmianami.

 

Naleśniki ryżowe z chia
Dyniowe pancakes

Related Post