Popularne wpisy w 2015 roku
Budyń waniliowy z czekoladą

chocolate banana cake

 

Czy zdarza się Wam tak, że macie w domu brązowiejące banany, których nikt nie chce już zjeść, a wyrzucić żal?

Jeśli tak, to mam dla Was ratunek 😀

Upieczcie z nich ciasto czekoladowo-bananowe 🙂

To ciasto jest dziecinnie proste, a do tego na prawdę przeeeeeepyszne – mam na to świadków 😉

Sami się zdziwicie jak łatwo je zrobić (nie potrzebujecie nawet miksera), a do tego jak ono pachnie podczas pieczenia – można zaślinić piekarnik 🙂

Porcja akurat na małą foremkę keksową – ja piekłam w takiej o długości 24 cm i wyszło całkiem wysokie.

ciasto czekoladowo-bananowe 1

ciasto czekoladowo-bananowe 5

chocolate banana cake

chocolate banana cake

chocolate banana cake

Ciasto czekoladowo-bananowe
 
Autor:
Składniki
  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
  • 150 g cukru
  • 2 roztrzepane jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
  1. Masło rozpuść w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła.
  2. Dodaj cukier i rozgniecione banany, wymieszaj i odstaw na chwilę do przestudzenia.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodaj połowę mąki do masy czekoladowej, wymieszaj łyżką.
  5. Dodaj roztrzepane jajka, zamieszaj, dodaj resztę mąki i wymieszaj.
  6. Przełóż do foremki keksowej o długości około 24 cm.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Ciasto możesz dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą 🙂

 

Popularne wpisy w 2015 roku
Budyń waniliowy z czekoladą

Related Post