Kremowe róże
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem

W tym roku widzę, że jest bardzo dużo jagód, do lasu nie mamy kiedy się wybrać (chociaż las mam „za pasem”), więc korzystam z kupnych (zresztą wolę je kupić, niż walczyć w lesie z komarami i kleszczami, brrr).

Najbardziej lubimy jeść jagody z odrobiną śmietany i cukru, ale nie może też zabraknąć koktajlu jagodowego i oczywiście jagodzianek.

W tym roku zamiast tradycyjnych bułeczek postanowiłam zrobić struclę jagodową – a że jagód nie pożałowałam, to mąż był przeszczęśliwy 🙂

Z ilością jagód tak zaszalałam, że rosnące ciasto tego nie wytrzymało i trochę pękło od góry, ale to na w niczym nie przeszkadzało – szczególnie, że kruszonki też zrobiłam sporo 🙂

Z podanej porcji otrzymacie jedną dużą struclę, albo możecie zrobić jagodzianki – około 8 sztuk.

drożdżowe z jagodami2

drożdżowe z jagodami1

drożdżowe z jagodami3

drożdżowe z jagodami4

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 100 ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 35g cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 250g mąki
  • około 250g jagód (ja dałam dużo więcej) + trochę cukru do ich zasypania
  • 1 jajko do posmarowania
składniki kruszonki (podaję dużą porcję):
  • 6 łyżek masła
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Jagody umyj, osusz i posyp lekko cukrem.
  2. Drożdże rozprowadź w letnim mleku z 1 łyżką cukru, po czym odstaw przykryty rozczyn do wyrośnięcia (zwykle trwa to około pół godziny, albo mniej).
  3. W tym czasie przygotuj sobie pozostałe składniki ciasta. Do miski wsyp przesianą mąkę, resztę cukru, sól i jajko, dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Dodaj rozczyn drożdży i zagnieć jednolite ciasto (ja to robię mikserem i świetnie się to sprawdza ).
  4. Miskę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto znowu zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na prostokąt o grubości około 1 cm.
  5. Na ciasto wyłóż jagody zostawiając brzegi puste. Ostrożnie zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku. Dokładnie sklej końcówki i przełóż ciasto na przygotowaną blachę.
  6. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp obwicie kruszonką.
wykonanie kruszonki:
  1. Wszystkie składniki razem wymieszaj, aby były lekko sypkie (jeśli jest taka konieczność, to dodaj więcej mąki).
  2. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.
  3. Po upieczeniu przestudź.
  4. Ja swoją drożdżówkę polałam jeszcze dodatkowo lukrem przygotowanym z cukru pudru i odrobiny wody (trzeba ją dodawać stopniowo i tylko tyle, aby cukier się rozpuścił, ale nadal był dość gęsty).

 

Jagodowo Nam edycja 5!

Kremowe róże
Ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem

Related Post