Ciasto kawowe
Przepis na pyszne kawowe ciasto z lukrem kawowym
Przepis na ciasto kawowe z chrupiącymi orzechami i słodkim lukrem z dodatkiem likieru kawowego to doskonała propozycja dla miłośników kawy i orzechów. Delikatne ciasto wzbogacone jest o chrupiące orzechy, które dodają mu wyjątkowej tekstury i smaku. Słodki lukier z nutą likieru kawowego nadaje ciastu intensywny aromat i delikatną słodycz. To idealna kombinacja smaków, która zadowoli każde podniebienie i zachwyci gości podczas spotkań rodzinnych czy przyjęć. Przygotuj to wyjątkowe ciasto krok po kroku, delektując się jego aromatycznym zapachem i wyjątkowym smakiem.
Spis treści
Ciasto kawowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz miękkie i lekko wilgotne ciasta z dodatkiem chrupiących orzechów, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Ciasto kawowe z orzechami przepis
Wyposażenie
- Keksowa forma do pieczenia o długości około 24-25 cm.
Składniki
składniki na kawowe ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (270 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 szklanka oleju (240 ml)
- 4 białka (z jajek rozmiar L)
- 4 żółtka
- 1/4 szklanki kawy (mocnej (ostudzonej) 60 ml)
- 1/4 szklanki mleka (60 ml)
- 2/3 szklanki orzechów włoskich (włoskich posiekanych )
składniki na kawowy lukier:
- ok 1 szklanka cukru pudru (150 g)
- 2-3 łyżki likieru kawowego ( lub mocnej ostudzonej kawy (jeśli cukier się nie rozpuszcza, to trzeba dać więcej))
Instrukcja
Jak zrobić kawowe ciasto z orzechami
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.1 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 0,5 łyżeczki soli
- Dodaj do nich olej, kawę, mleko i żółtka – wymieszaj łyżką.1 szklanka oleju, 1/4 szklanki kawy, 1/4 szklanki mleka, 4 żółtka
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.4 białka
- Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj orzechy.2/3 szklanki orzechów włoskich
- Przełóż ciasto do wysmarowanej keksowej foremki o długości około 25 cm (ciasta będzie dużo, ale podczas pieczenia niewiele rośnie).
- Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni (tryb góra-dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
- Przygotuj lukier – wsyp cukier puder do miseczki dodaj po łyżce likier kawowy i wymieszaj.ok 1 szklanka cukru pudru, 2-3 łyżki likieru kawowego
- Polej lukrem ciasto.
Prywatne
Ciasto z kawą i orzechami – uwagi
Mam dla was bardzo proste i smaczne ciasto kawowe idealne do kawy lub herbaty. Ciacho jest mięciutkie, lekkie i aromatyczne – a kawowy smak dodatkowo podkreśla lukier z dodatkiem likieru kawowego (możecie go zastąpić odrobiną ostudzonej kawy). We wnętrzu kryje się dodatkowa niespodzianka – spora ilość orzechów (użyłam orzechy pekan, ale można wykorzystać orzechy włoskie). To ciasto z kawą znika samo – spróbujcie, a sami się przekonacie!
Polecam wam również przepis na pijaną babkę kawową z nieziemskim lukrem kawowym.
Przepis znalazłam tutaj.
Polecane przepisy na ciasta z kawą
Wypróbuj również inne moje przepisy na słodkie wypieki przygotowane z dodatkiem kawy. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Przepis na proste i szybkie ciasto z kawowym lukrem. To kawowe ciasto przygotujcie w jakieś 15 minut. Wszystkie składniki mieszacie razem i dodajecie na koniec ubite białka. Prosto, szybko i przyjemnie :) A jeszcze przyjemniej jest, gdy jecie to puszyste kawowe ciasto. Ciasto wychodzi puszyste, lekko wilgotne, a na dodatek lekko chrupie kawałkami orzechów. Koniecznie przygotujcie do niego lukier z likierem kawowym - jeśli nie macie likieru kawowego, to dodajcie trochę zaparzonej i ostudzonej kawy. Na pewno będzie smakowało wyśmienicie! Przeczytajcie mój przepis krok po kroku i zobaczcie jak zrobić ciasto z dodaną kawą. Takie ciasto będzie idealne jako ciasto na weekend. Ale możecie go również spokojnie upiec na święta. Na pewno będzie wszystkim smakowało. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto z orzechami i kawą! Jeśli lubisz kawę, to to ciasto jest właśnie dla ciebie! Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy z kawą.
15 komentarzy
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Kawowe ciasto przepis
Przepis na ciasto z dodatkiem kawy
Pani Beatko, mam ochotę na to ciacho, ale w tortownicy o śr.28 cm z kominem. Wg pani o ile zwiększyć proporcje?
Myślę, że maksymalnie z 1,5 porcji
Ciasto robi furorę w pracy! A teraz w domu :))) Super przepis :) Ps. Modyfikuje zamiast orzechów, śliwki itp :))
Zrobiłam ciasto dokładnie według Pani przepisu, ale w ogóle nie ma ono smaku kawy! Ta 1/4 szklanki kawy (dałam kawę prawdziwa) nie zostawiła ani smaku, ani koloru. Ciasto wyszło jasne, a nie takie brązowe jak na Pani zdjęciach. Jest bardzo smaczne i rzeczywiście łatwe, ale liczyłam na ten kawowy efekt.
Przykro mi, że ciasto było w smaku za mało kawowe, mi pewnie odpowiadało, bo ja kawę piję bardzo słabą i z duuużą ilością mleka – moje kubki smakowe nie są więc pewnie za bardzo wyczulone na kawę :)
czy mozna takie ciasto zrobic,np.z wisniami?Albo innymi owocami?:)
Nie piekłam go z owocami, ale myślę, że możesz dać trochę – najlepiej jakiś mało soczystych – np. pokrojone w kostkę jabłko, gruszkę, brzoskwinię, wiśnie tez powinny być ok. Jak sprawdzisz, to daj znać :)
Przepraszam że obsypuję panią tyloma pytaniami ale jestem początkującą gospodynią. Wolę się dokładnie wszystkiego dopytać niż zrobić jakiś błąd. Jakiej szerokości jest pani keksówka? Gdybym chciała zrobić w formie okrągłej o średnicy 21cm to podwoić składniki?
Nie mam teraz przy sobie foremki, ale jest szeroka na około 10 cm. Możesz zrobić z półtora porcji – jeśli zrobisz z podwójnej, to wydłuż czas pieczenia.
Do ciasta dać kawę rozpuszczalną czy zwykłą i jaką dać do lukru?
Jeżeli nie ma podane inaczej to dawaj rozpuszczaną, mniejsza prawdopodobieństwo, że coś się nie uda :)
Ciasto jest dobre, ale faktycznie w ogóle nie ma smaku kawy. A dodałem kawę mocną, dobrej jakości, zaparzoną w kawiarce. Może dałoby się je uratować, gdyby je przełożyć jakimś kawowym kremem. Jestem zawiedziony, bo oczekiwania, ze względu na nazwę ciasta, miałem inne.
Dzis upieklam ciasto I musze przyznac ze jest super.Nie polewalam lukrem bo nie bylo co polewac.Ciasto zostalo zjedzone,a to dowod ze warto upiec.Robi sie bardzo szybko.Ja tez dalam orzechy peacan.Dzieki za przepis .Skorzystam tez z innych przepisow .Maria
Dziekuję i bardzo się cieszę, że ciacho smakowało :)
Bardzo apetyczne ciacho i piękne zdjęcia :)