Rogaliki drożdżowe z makiem
Torcik cytrynowo-borówkowy z kremem serowym

 

Mam dla was bardzo proste i smaczne ciasto kawowe idealne do kawy lub herbaty 🙂

Ciacho jest mięciutkie, lekkie i aromatyczne – a kawowy smak dodatkowo podkreśla lukier z dodatkiem likieru kawowego (możecie go zastąpić odrobiną ostudzonej kawy).

We wnętrzu kryje się dodatkowa niespodzianka – spora ilość orzechów (użyłam orzechy pekan, ale można wykorzystać orzechy włoskie).

To ciasto kawowe znika samo – spróbujcie, a sami się przekonacie 🙂

 

kawowe ciasto3

kawowe ciasto1

kawowe ciasto2

kawowe ciasto4

 

Ciasto kawowe
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 1 i ¾ szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru (użyłam dark muscovado)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • ¼ szklanki mocnej kawy (ostudzonej)
  • ¼ szklanki mleka
  • ⅔ szklanki posiekanych orzechów włoskich
lukier:
  • około szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki likieru kawowego lub mocnej ostudzonej kawy (jeśli cukier się nie rozpuszcza, to trzeba dać więcej)
Wykonanie
ciasto:
  1. Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  2. Dodaj do nich olej, kawę, mleko i żółtka - wymieszaj łyżką.
  3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  4. Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  5. Na koniec wmieszaj orzechy.
  6. Przełóż ciasto do wysmarowanej keksowej foremki o długości około 24 cm (ciasta będzie dużo, ale podczas pieczenia niewiele rośnie).
  7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  8. Po upieczeniu ciasto ostudź.
  9. Przygotuj lukier i oblej nim ciasto.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Rogaliki drożdżowe z makiem
Torcik cytrynowo-borówkowy z kremem serowym

Related Post