Sernik z borówkami na kruchym spodzie
Stromboli

 

Zapraszam na kolejny przepis na pancakes – moja kolekcja rośnie i rośnie 🙂

Dziś prezentuję cynamonowe pancakes inspirowane popularnymi w USA zawijasami cynamonowi.

Mamy tu ciasto na pancakesy, na które podczas smażenia nakładamy trochę cynamonowej masy.

Te pancakesy smaży się troszkę trudniej niż pozostałe, gdyż cukier z masy cynamonowej karmelizuje się i trzeba uważać, aby nie przypalić placków.

Patelnię trzeba co jakiś czas przetrzeć ręcznikiem papierowym, aby zetrzeć tworzący się karmel.

Poza tym placuszki smaży się szybko 🙂

Z tej porcji wyszło mi 8 pancakesów o rozmiarze około 10 cm.

Ps. Masa cynamonowa jest świetna także jako dodatek do polania placków po wierzchu – szczególnie, gdy je się je z twarożkiem 🙂

 

cynamonowe pancakes3

cynamonowe pancakes1

cynamonowe pancakes2

 

Cynamonowe pancakes
 
Autor:
Ilość: 8
Składniki
ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
masa cynamonowa:
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • ⅓ szklanki trzcinowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (płaska)
Wykonanie
ciasto:
  1. Zmieszaj razem suche składniki, w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
masa cynamonowa:
  1. Zmieszaj razem wszystkie składniki.
smażenie:
  1. Na lekko posmarowaną olejem patelnię (tylko przetartą) nalej około pół łyżki wazowej ciasta.
  2. Łyżeczką nałóż trochę masy cynamonowej (nie nakładaj blisko brzegów).
  3. Gdy ciasto z wierzchu zacznie się ścinać, ostrożnie przełóż pancakesa na drugą stronę i krótko podsmaż - nie smaż zbyt długo, gdyż cukier z masy cynamonowej będzie się karmelizował i może zgorzknieć.
  4. Gotowe pancakes podaj z ulubionymi dodatkami - świetnie tu pasuje twarożek polany odrobiną masy cynamonowej.

 

Przepis znalazłam tutaj.

Sernik z borówkami na kruchym spodzie
Stromboli

Related Post