Torcik serowo-malinowy
Pizza warkocz 🙂

Czekoladowa drożdżówka z twarogiem i borówkami

Ostatnio mój mąż mocno wciągnął się w robienie domowego twarogu – tak w zasadzie, to pracuje nad domową mozzarellą, ale jak na razie średnio to wychodzi i mam w domu mnóstwo twarogu. W sumie ja mocno nie narzekam, bo twaróg lubię i teraz codziennie na śniadanko mam świeży biały twarożek.

Ilość sera zaczęła rosnąć w zastraszającym tempie, więc postanowiłam wykorzystać jego część do ciasta. Jakiś czas temu przeglądając blog Moje wypieki trafiłam na drożdżówkę robioną z kakao i pomyślałam sobie, że warto wypróbować taką wersję ciasta właśnie z nadzieniem serowym. Do tego dorzuciłam borówki i kruszonkę i wyszło mi fajne i bardzo smaczne ciasto 🙂 Muszę się tylko od razu przyznać, że nie wytrzymałam i dobrałam się do niego, gdy było jeszcze lekko ciepłe – ale ja uwielbiam ciepłą drożdżówkę 🙂

Z podanego przepisu wyszło mi ciasto na blachę 24/24 cm, ale ciasto praktycznie prawie „wyszło” z blaszki, więc można spokojnie użyć trochę większej 🙂 Masy twarogowej też użyłam trochę więcej niż przepisie – bo chciałam wykorzystać cały twaróg.

 

 

 

 

Czekoladowa drożdżówka z twarogiem i borówkami
 
Autor:
Składniki
składniki ciasta:
  • 500 g mąki
  • 0,5 szklanki cukru + 2 łyżeczki do rozrobienia drożdży
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • ¼ kostki (50 g) rozpuszczonego przestudzonego masła
  • ⅓ szklanki oleju
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
składniki masy twarogowej:
  • 250 g niemielonego twarogu
  • 1 jajko
  • cukier do smaku
składniki kruszonki:
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
Wykonanie
wykonanie ciasta:
  1. Podgrzej lekko mleko (ma być tylko letnie), drożdże rozkrusz do wysokiej miski, zasyp 2 łyżeczkami cukru i zalej mlekiem, lekko wymieszaj i odstaw pod przykryciem na około pół godziny.
  2. W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki drożdżówki. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (ja to robię mikserem, ale można ręcznie), w razie konieczności reguluj gęstość ciasta mąką, albo mlekiem,
  3. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę (latem to nawet pół godziny wystarczy).
wykonanie masy serowej:
  1. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj do niego jajko i cukier do smaku. Wymieszaj, ale pozostaw masę grudkowatą.
wykonanie kruszonki:
  1. W misce wymieszaj ze sobą składniki kruszonki (masło możesz wcześniej rozpuścić, wtedy kruszonka zrobi się o wiele szybciej).
dokończenie ciasta:
  1. Ciasto wyłóż na wysypany mąką blat i jeszcze chwilę go wyrabiaj (jeśli za bardzo klei się do rąk, dodaj jeszcze trochę mąki).
  2. Rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Wyłóż masę serową pozostawiając krawędzie puste.
  3. Zwiń ostrożnie całość w rulon i odkrawaj ostrym nożem plasterki - mniej więcej o szerokości 4 cm.
  4. Układaj je na wysmarowanej olejem lub masłem blaszce.
  5. Posyp po wierzchu borówkami lub innym owocami - możesz też użyć rodzynki (ja jeszcze pod owoce położyłam twaróg, bo miałam go za dużo). Na całość wysyp kruszonkę.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut - do suchego patyczka. Gotowe ciasto ostudź na kratce.

Torcik serowo-malinowy
Pizza warkocz 🙂

Related Post