Drożdżówka z migdałowymi gruszkami
Podwójnie czekoladowe ciasteczka

Ta czekoladowa rolada świetnie sprawdzi się jesienią (ze względu na dyniowy wzór) i przy okazji Halloween 🙂

Oczywiście wzór na biszkopcie możecie zrobić dowolny i w dowolnych kolorach – wypróbujcie serduszka przy Walentynkach, albo zielone choinki na święta Bożego Narodzenia 🙂

Aby było łatwiej poniżej zamieściłam dodatkowo zdjęcia z przygotowań – może jest troszkę więcej pracy, ale dla tego efektu na pewno warto 🙂

Ja swoją roladę zrobiłam z konfiturą morelową i kremem ze śmietany kremówki i serka mascarpone.

Zapraszam do wypróbowania – wymyślajcie swoje własne wersje i przyślijcie zdjęcia Waszej rolady 🙂

rolada z dyniami1

rolada z dyniami3

rolada z dyniami2

rolada z dyniami - ziorowe

Czekoladowa rolada ze wzorkiem dyniowym
 
Autor:
Składniki
ciasto na wzorki:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • ⅓ szklanki mąki
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • zielony i pomarańczowy barwnik spożywczy
biszkopt:
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao
nadzienie:
  • około pół małego słoika ulubionego dżemu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie
wzorek:
  1. Zmieszaj razem wszystkie składniki. Podziel ciasto na dwie porcje. Do większej porcji dodaj pomarańczowy barwnik, a do drugiej zielony.
  2. Przełóż ciasta do woreczków.
  3. Przygotuj papier do pieczenia, zagnij go do wielkości blaszki, albo zaznacz od spodu jej rozmiar (tak aby wiedzieć, jak duży robić wzór).
  4. Wyciśnij pomarańczowe ciasto tworząc kształt dyń. Dodaj dyniom zielone ogonki oraz "wąsy" (ja wzorek zrobiłam na tylko na połowie papieru, aby mi się całość zmieściła w zamrażalce).
  5. Ostrożnie umieść papier ze wzorem w zamrażalce (ja go przyczepiłam do deski do krojenia i tak włożyłam do zamrażarki). Trzymaj go tam przez około 20 minut.
biszkopt:
  1. Oddziel białka od żółtek, zmiksuj białka z odrobiną soli, gdy białka będą ubite dodaj cukier i miksuj, aż się cały rozpuści.
  2. Zmieszaj razem mąkę z kakao (najlepiej przesiać je razem).
  3. Do białek dodaj żółtka.
  4. Wyłącz mikser, dodaj porcjami mąkę, delikatnie mieszaj łyżką lub mieszadłem.
  5. Papier ze wzorkiem umieść w blaszce, wylej biszkopt i wyrównaj powierzchnię.
  6. Piecz w 200 stopniach przez około 8-10 minut (nie piecz za długo, bo ciasto zrobi się kruche).
  7. Gotowe ciasto wyjmij, posyp cukrem pudrem i od razu zwiń tak, aby wzór był na wierzchu.
  8. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wystudzenia.
  9. Po tym czasie delikatnie rozwiń, posmaruj dżemem.
  10. Śmietanę kremówkę ubij mikserem, dodaj cukier puder i serek mascarpone.
  11. Wyłóż krem na ciasto i ostrożnie zwiń.
  12. Podaj od razu, albo przechowuj w lodówce.
Notatki
Przepis na blaszkę około 23x38 cm.

Przepis (z moimi zmianami) i inspiracja pochodzi ze strony Big Bears Wife

Halloween!

Drożdżówka z migdałowymi gruszkami
Podwójnie czekoladowe ciasteczka

Related Post